Kustannus Z

15-vuotias Selma Ingrid kirjoitti ja kuvitti lastenromaanin, jossa piilee tärkeä sanoma: erilaisuus on supervoima!

Jaa

Selma Ingridin esikoisteos Sennin hilpeä päiväkirja kertoo supermahtavan ällistyttävän Senni Kahvipapusen elämästä, joka on tavallisen epätavallista, ihmeellisen kamalan ärsyttävää mutta myös kummallisen kertakaikkisen ihanaa.

Nuori kirjailija on myös kuvittanut esikoisteoksensa itse.
Nuori kirjailija on myös kuvittanut esikoisteoksensa itse.

Kahvipapuset asuvat maailman korkeimmassa rakennuksessa, jossa pikkusiskot keksivät ihmekeksintöjä ja tätejä majoitetaan putkikerroksiin lemmikkilehmineen. Senni on Kahvipapusten perheen vanhin lapsi, juuri täyttänyt 10 vuotta, kun hän alkaa kirjoittaa päiväkirjaa. Parissa viikossa päiväkirjan sivuille syntyy ihmeellinen seikkailu, jossa Senni hämmästelee lehmämuotinäytöstä ja osallistuu koulun talent-kilpailuun parhaan ystävänsä kanssa.

Juoksin kaikkien asuntojen läpi, kunnes päädyin siihen asuntoon, jossa oli toiseksilempparimakuuhuoneeni, otin glitterkengät jalastani ja heittäydyin huoneen sängylle tuijottamaan ylös kattoon, jonne oli kiinnitetty pimeässä loistavia tähtiä, ja jäin kuuntelemaan musiikkia. Silloin minä olin maailman onnellisin tyttö, ja mikä tärkeintä, olin se ainoa oikea minä. Se minä, jonka olin kadottanut ja viimein löytänyt.

Selma Ingrid (s. 2008) on yksi Kustannus Z:n Nuori kirjailija 2021 -kirjoituskilpailun voittajista. Kilpailussa etsittiin proosatekstejä 7–21-vuotiailta kirjoittajilta kolmessa eri ikäsarjassa. Jokaisesta sarjasta valittiin kolme käsikirjoitusta julkaistavaksi.

Selma Ingrid on kertonut tarinoita niin kauan kuin muistaa. Selman tarinat syntyvät hetkinä, jolloin niitä ei odota: kesäiltaisin nuotion äärellä linnunlaulua kuunnellessa tai harmaan lokakuun keskellä, kun ensimmäiset lumihiutaleet leijailevat maahan.

“Sain kirjan idean, kun löysin kesällä 2020 vanhan päiväkirjani nimellä Sipulin Hilpeä Päiväkirja. Isäni sanoi, että se oli loistava nimi kirjalle ja kehotti minua kirjoittamaan siitä tarinan. Näin alkoi kirjan ensimmäisen version kirjoittaminen. Aivan ensimmäistä Sennin Hilpeää Päiväkirjaa en kuitenkaan lähettänyt vielä kustantamoihin, sillä en ollut siihen tyytyväinen. Minusta tuntui, että olin keskittynyt kirjoittamisessa vain sanamäärään enkä siihen tärkeimpään, eli tarinan kertomiseen. Aloin kirjoittaa uutta versiota, jonka päädyin lähettämään hieman keskeneräisenä Kustannus Z:n kilpailuun. Kun sain tietää, että minun tekstini valittiin, hypin ja itkin, koska en ollut uskonut, että minun unelmani kirjoittaa ja julkaista kirja voisi oikeasti toteutua. Kirjoitusprosessin aikana opin monia uusia asioita kirjoittamisesta: opin esimerkiksi sen, ettei kirjoittamisessa ole tärkeintä sanat vaan se mitä ne kertovat. Olen niin ylpeä itsestäni ja tästä kirjasta ja haluan kiittää kaikkia, jotka auttoivat sen luomisessa”, sanoo Selma Ingrid.

Kirjan kuvitusprosessista Selma kertoo näin: “Tiesin jo ennen kustannussopimusta, että halusin kuvittaa oman kirjani itse. Sain perheeltäni lahjaksi iPadin ja kynän kesällä 2021, jotta voisin kuvittaa kirjaani. Latasin Procreate-nimisen sovelluksen, jolla tein kaikki kirjan kuvitukset. Ensimmäinen kuva, jonka piirsin niistä, jotka päätyivät kirjaan, oli kansikuva, jota rakastan edelleen. Piirtäessäni kuuntelin musiikkia tai podcasteja. Yksi lempiartisteistani on Taylor Swift, joka tunnetusti jättää faneilleen "easter eggejä" eli esimerkiksi vaatteisiin, Instagram-kuvien kuvauksiin tai musiikkivideoihin jätettyjä vihjauksia tulevasta tai jostain fanien ja Taylorin yhteisestä jutusta. Taylorin easter eggien innoittamana lisäsin kirjani kuvituksiin vähän samantyylisiä yllätyksiä. Toivon, että lukijoilla on hauskaa niitä etsiessään!”

Sennin hilpeä päiväkirja ilmestyy 30.9.2023.

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet: lea@kustannusz.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Nuori kirjailija on myös kuvittanut esikoisteoksensa itse.
Nuori kirjailija on myös kuvittanut esikoisteoksensa itse.
Lataa
Selman piirtämä omakuva kissansa Geishan eli "Keken" kanssa.
Selman piirtämä omakuva kissansa Geishan eli "Keken" kanssa.
Lataa

Kustannus Z

Kustannus Z on vuonna 2021 perustettu pienkustantamo, joka julkaisee Z-sukupolven eli lasten ja nuorten tekemää kirjallisuutta.

Kustantamon päämaja sijaitsee Kesälahdella, Pohjois-Karjalassa.

Sennin hilpeä päiväkirja on kustantamon yhdeksäs kirja. Kirjoittajat ovat iältään 9-21-vuotiaita.

"Tavoitteemme on, että nuorten ääni kuuluu ja näkyy nykykirjallisuudessa. Meille nuoret eivät ole vain lukijoita vaan myös tekijöitä."

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannus Z

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye