SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Venäläisomistuksessa olevan kiinteistön lunastaminen mahdollistettava yleisen edun nimissä

Jaa

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) vaatii hallitusta valmistelemaan lainsäädäntöä, joka mahdollistaa yleisen edun nimissä venäläisomistuksessa olevan kiinteistön lunastamisen tai omistusoikeuden siirron. Kymäläinen on jättänyt asiasta eduskunnalle toimenpidealoitteen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Jukka-Pekka Flander Vapaasti käytettävissä, kuvaaja mainittava

-Suomessa on huomattava määrä kiinteistöjä, jotka ovat venäläisomistuksessa. Erityisesti Venäjän hyökkäyksen jälkeen on yhä enemmän ilmennyt tilanteita, joissa kiinteistöjen omistajat eivät hoida omistajan velvoitteitaan ja esimerkiksi maksa kiinteistöihin liittyviä laskuja, koska rahaliikenne Venäjältä on pysähtynyt. Useimmiten viranomaisilla on ollut ongelmia omistajien tavoittamisessa, kun lainmukaiset velvoitteet ovat jääneet hoitamatta. Tämän seurauksena erityisesti Itä-Suomessa mutta myös muualla maassa kiinteistöt alkavat rapistua pystyyn ilman, että asialle voidaan tehdä oikein mitään, Kymäläinen toteaa.

Kenties kuuluisin esimerkki tällaisesta tilanteesta on aiemmin Hartwall-areenan nimellä tunnettu Helsinki-halli.  Se on ollut käyttämättä jo yli vuoden, ja maksamattomia laskuja on kertynyt. Mediatietojen mukaan ministeritasolla on käsitelty areenan tilannetta, ja ilmeisesti pian oltaisiin löytämässä ratkaisu siihen, miten tämä kyseinen halli ja mahdollisesti muut vastaavat kiinteistöt voitaisiin yleisen edun nimissä saada käyttöön. Helsinki-halli on kuitenkin vain jäävuoren huippu, ja vastaavia tapauksia on pienten kuntien ja kaupunkien taajamissa pilvin pimein.

Lunastuslain mukaan pakkolunastus voidaan tehdä, jos yleinen tarve sitä vaatii. Lunastusta ei kuitenkaan saa panna toimeen, jos lunastuksen tarkoitus voidaan yhtä sopivasti saavuttaa jollain muulla tavalla taikka jos lunastuksesta yksityiselle edulle koituva haitta on suurempi kuin siitä yleiselle edulle saatava hyöty.

-Ei ole yleisen edun mukaista, mikäli muutenkin vaikeuksissa olevien kuntien elinvoiman annetaan heikentyä rapistuvien kiinteistöjen myötä. Pidän tärkeänä, että hallitus huolehtii, että myös Helsinki-hallia pienemmän mittakaavan tapauksissa mahdollistetaan se, että tarvittaessa kiinteistön voi lunastaa tai ottaa haltuun, kun yleinen etu sitä vaatii, Kymäläinen päättää.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Juha Viitala: Tarjolla aidosti pohjoismaisiin arvoihin pohjautuva työmarkkinamalli29.11.2023 18:40:35 EET | Tiedote

– Hallitus on poiminut rusinat pullasta niin sanotusta pohjoismaisesta työmarkkinamallista. Me SDP:ssä tarkastelemme asiaa laajemmin ja oikeudenmukaisemmin, emmekä napsi vain työnantajille maistuvia herkkuja. Tarjoamme reilummat ja oikeudenmukaisemmat työelämän rakenteet ja pidämme hyvinvointivaltion perustukset tukevasti paikoillaan jatkossakin, kiteyttää kansanedustaja Juha Viitala.

SDP:n Piritta Rantanen: Kotimainen ruoka on ruokaturvan tärkein kulmakivi29.11.2023 15:22:46 EET | Tiedote

SDP:n mielestä ratkaisut maatalouden kriisiin täytyy löytää markkinoilta, ei tukipolitiikasta. Kotimaisen ruokaturvan kannalta on oleellisinta, että koko tuotantoketju toimii. Tämä pätee myös elintarvikevientiin, jota olisikin edistettävä pitkäjänteisesti. Toimia elintarvikeviennin edistämiseksi ei löydy Orpon hallituksen listalta. Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Piritta Rantanen korostaa ruokaturvan tärkeyttä maatalouden edellytysten parantamiseksi.

SDP:n ryhmäpuhe vaihtoehtobudjettien eduskuntakäsittelyssä29.11.2023 14:37:40 EET | Tiedote

Muutokset puhuttaessa mahdollisia SDP:n ryhmäpuheenvuoro 29.11. klo 14 alkavassa istunnossa Opposition vaihtoehtobudjettien käsittely Puheen pitäjä: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen __ Puhemies! Vuonna 2014, lähes kymmenen vuotta sitten, eduskunnan valtiosalin joulukuusi puettiin tavallisten koristeiden sijaan painaviin terveisiin: lasten toiveisiin toisille lapsille. Eri ikäiset lapset ja nuoret kirjoittivat tai piirsivät ajatuksensa siitä, mitä lapsi tarvitsee tässä maailmassa. Toiveet olivat toivojansa näköisiä, esimerkiksi: Että olisi oma huone ja paljon legoja ja sitten vaatteita ettei kukaan jää ilman vaatteita. (Sampo, 6v) Lääkettä ja että pidettäis kaikista hyvää huolta. (Adella, 6v) Mahdollisuutta olla oma itsensä. (Gabriela, 17V) Mietin, millaisiahan terveisiä vuoden 2023 lapset ja nuoret joulukuuseen kirjoittaisivat. Monet näistä lapsista ja nuorista ovat nyt kasvaneet aikuisuuteen. He ehkä opiskelevat, käyvät töissä. Osa heistä on jo ehkä itse vanhempia. Heid

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme