Jan-Erik Andersson, Annette Arlander ja Anna Kuoppamäki ovat Taideyliopiston Vuoden alumnit 2023
Vuoden alumnit ovat Taideyliopistosta valmistuneita taiteilijoita ja esikuvia, jotka ovat vahvistaneet toiminnallaan taiteen ja taiteilijakoulutuksen ainutlaatuista arvoa ja merkitystä. Vuoden 2023 alumnit ovat yhteiskunnallisesti vaikuttavia taiteilija-tutkijoita.

Taideyliopisto nimeää vuosittain kolme taiteilijaa Vuoden alumneiksi, yhden kustakin akatemiasta. Taideyliopiston rehtorin Kaarlo Hildénin mukaan tarkoituksena on tehdä taidekoulutus näkyväksi ja käydä keskustelua siitä, miten Taideyliopisto ja sen alumnit vaikuttavat yhteiskunnassa.
“Tänä vuonna Vuoden alumneiksi valittiin yhteiskunnallisesti vaikuttavia taiteilija-tutkijoita. Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa, ja haluamme kiinnittää huomiota siihen, miten eri tavoin taiteen tutkimus vaikuttaa ja näkyy yhteiskunnassamme”, Hildén sanoo.
Vuoden alumnit 2023
Kuvataideakatemian Vuoden alumni on vuonna 2008 kuvataiteiden tohtoriksi valmistunut Jan-Erik Andersson. Anderssonin tunnetuin teos on ”Life on a Leaf” -talo, jossa hän asui perheensä kanssa sen valmistumisesta vuonna 2009 vuoteen 2023. Kuvataiteen tohtorin tutkinnossaan Andersson käsitteli taiteen ja arkkitehtuurin välisiä suhteita taloprojektinsa kautta. Andersson on 1980-luvulta asti työskennellyt installaatioiden, performanssien, julkisten taideteosten, interaktiivisten mediateosten ja arkkitehtuurin parissa. Andersson tekee parhaillaan Kuvataideakatemian postdoc-työnä uutta rakennusta ”Life on a Leaf” -talon viereen.
Teatterikorkeakoulun Vuoden alumni on Suomen ensimmäinen Teatterikorkeakoulussa väitellyt tohtori (1999) Annette Arlander. Arlander toimi Teatterikorkeakoulun esitystaiteen ja teorian professorina vuosina 2001–2013, Taideyliopiston taiteellisen tutkimuksen professorina vuosina 2015–2016 ja performanssin, taiteen ja teorian professorina Tukholman Taideyliopistossa vuosina 2018–2019. Arlander jatkaa kansainvälisesti näkyvää työuraansa ohjaajana, esitystaiteen koulutusohjelmalle pohjan luoneena tutkijana ja esiintyy itsekin. Hän kuuluu muun muassa kansainvälisesti tärkeän JAR - Journal of Artistic Research -lehden toimituskuntaan. Hänelle on myönnetty Mediataiteen palkinto ja Monitaiteen valtionpalkinto.
Sibelius-Akatemian Vuoden alumni on vuonna 2015 Musiikin tohtoriksi valmistunut Anna Kuoppamäki. Kuoppamäki on laulaja ja lauluntekijä, musiikkikasvattaja, tutkija ja opettaja. Kuoppamäki tuli 1990-luvulla tunnetuksi sähkökitaroilla ja syntikoilla ladattua poppia soittavan Wilma-yhtyeen keulakuvana. Mutta viimeiset 20 vuotta hän on ollut ennen kaikkea tutkija ja opettaja. Tutkijaurallaan Kuoppamäen mielenkiinto on kohdistunut nuorten musiikinoppimispolkuihin ja lasten sekä nuorten kulttuurisen tekijyyden tukemiseen musiikkikasvatuksessa. Sibelius-Akatemian postdoc-tutkijana Kuoppamäki toimii aktiivisesti musiikki- ja taidekasvatuksen kentällä ja on toiminut muun muassa nuorten G SongLab -hankkeissa, joissa yhteiskunnallinen vaikuttaminen on keskeisessä roolissa.
Yhteyshenkilöt
Nelli KuokkaViestintäpäällikkö
Puh:040 822 7130nelli.kuokka@uniarts.fiKuvat
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Angel Molinos nostaa valokeilaan bassoklarinetin ja sille sävelletyn suomalaisen musiikin24.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Tohtorintutkinnossaan Molinos tilasi viisi uutta teosta suomalaisilta säveltäjiltä ja kokosi tietoa bassoklarinetin suomalaisesta ohjelmistosta.
Opiskelijat muokkaavat nykykirjallisuutta monologeiksi22.11.2023 15:33:38 EET | Tiedote
Teatterikorkeakoulun loppusyksyn esityksiin kuuluu muun muassa näyttämösovitus Liv Strömquistin uudesta sarjakuvaromaanista Peilisalissa (2023).
Viulisti-avainviulisti Emilia Lajunen tanssi tohtorintutkinnossaan arkistojen aarteita ja loi uudenlaista kehollista kansanmuusikkoutta20.11.2023 15:00:00 EET | Tiedote
Lajunen syventyi taiteellisessa tohtorintutkinnossaan tanssivan muusikko-säveltäjän ilmaisuun ja nykypäivän ammattikansanmuusikon perinteenkantajuuteen.
Kuvataiteilija Lauri Anttilan elämäntyötä taiteen opettajana juhlistava näyttely avautuu Kuva/Tilassa20.11.2023 09:00:00 EET | Kutsu
Lauri Anttila on suomalaisen taiteen ja taidehistorian suuri tuntematon. Anttila oli taiteen ja taiteilijakoulutuksen uudistaja, taiteellisen tutkimuksen edelläkävijä ja arvostettu ja pidetty opettaja. Hän kannusti kiinnostuksellaan lukemattomia tälläkin hetkellä toimivia taiteilijoita ja näiden kautta yhä seuraavia sukupolvia.
Pianisti Emil Holmström syventyy tohtorintutkinnossaan Ferruccio Busonin perintöön26.10.2023 14:00:00 EEST | Tiedote
Ferruccio Busoni on yksi musiikinhistorian merkittävimpiä pianisteja. Holmström selvitti tutkinnossaan soittotekniikkaan liittyviä periaatteita, joita Busoni keräsi uransa aikana ja joita hän jätti jälkipolville ensisijaisesti teoksessaan Klavierübung.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme