Työn ja talouden tutkimus LABORE

Kolme tutkimuslaitosta, Karvi ja OAJ vaativat: Opettajarekisterin perustamista jatkettava

Jaa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus, Koulutuksen tutkimuslaitos, Työn ja talouden tutkimus LABORE sekä OAJ ovat pettyneitä siitä, että budjettiriihessä ei linjattu opettajarekisterin perustamisesta. Yhdessä ne esittävät, että hallitus jatkaa opettajarekisterin perustamista, jotta olisi mahdollista esimerkiksi kohdentaa opettajankoulutuksen aloituspaikkoja todellisen tarpeen mukaisesti. 

Kuva: Artem Maltsev, Unsplash.com.

KANNANOTTO

Opettajarekisteristä tehty selvitys sekä enemmistö selvityksestä lausuneista tahoista puoltavat rekisterin perustamista. Eilinen budjettiriihi oli pettymys, koska opettajarekisterin perustamisen aloittamiseen ei luvattu rahaa.  

Nyt Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi, Koulutuksen tutkimuslaitos KTL, Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ esittävätkin, että hallitus jatkaa opettajarekisterin perustamista. Opettajarekisterin perustamiseen on vuoden 2024 budjettikäsittelyssä eduskunnassa löydettävä miljoona euroa. Se mahdollistaisi rekisterin perustamisen aloittamisen.  

Luotettavan rekisteritiedon puuttuminen ei mahdollista eikä luo paineita opettajankoulutukselle kohdentaa aloituspaikkoja tarpeen mukaisesti. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajista, erityisopettajista sekä matematiikan ja tekniikan alan opettajista on ollut pulaa jo pitkään. 

Suomessa on maakuntia, joissa useammalta kuin joka kymmenenneltä peruskoulussa ja lukiossa opettajana toimivalta puuttuu vaadittava kelpoisuus. Esimerkiksi Skotlannissa opettajana tai edes opettajan sijaisena ei saa toimia muut kuin kelpoiset opettajat, jotka ovat opettajarekisterissä. 

Rekisteri tarvitaan myös, jotta alan tutkimusta ja sitä kautta tutkimusperustaista päätöksentekoa saadaan lisää. Kun opettajatietoja voitaisiin yhdistää oppimistuloksiin, voitaisiin paremmin selvittää esimerkiksi suomalaisnuorten jo vuosia heikentyneiden PISA-tulosten syitä. 

Rekisterin perustamiskustannukset jäävät selvitysten mukaan noin kolmeen miljoonaan euroon, ja sen ylläpito maksaisi vuositasolla noin 500 000 euroa. Opettajatarvetta on tähän asti ennakoitu kolmen vuoden välein tehdyllä kyselyllä. Siihen jätti vastaamatta vuonna 2016 joka kolmas ja vuonna 2019 lähes puolet. Sen jälkeen kyselyä ei ole tehty, eikä sen tuloksia enää ole voitu pitää kovin luotettavina.  

Opetuksen järjestäjä on velvoitettava kyselyyn vastaamisen sijaan toimittamaan rekisterinpitäjälle sillä olevat opettajatiedot sekä tiedot viroista ja toimista, joissa ei ole kelpoista opettajaa. Kun rekisterinpitäjä vie nämä tiedot rekisteriin, tarvitsee tietoja sen jälkeen päivittää vain mahdollisten muutosten yhteydessä. 

Suomella ei ole varaa jättää rekisteriä perustamatta sillä perusteella, että tietojen automatisoitu toimittaminen opetuksen järjestäjältä rekisteriin on vaikea toteuttaa. Tietojen toimittaminen jatkuvien kyselyiden sijaan pysyvään rekisteriin on aloitettava nyt. Myöhemmin voidaan selvittää sitä, olisiko tietojen toimittaminen automatisoitavissa ja mitä se maksaisi. 

Toteamme lopuksi, että opettajarekisterin perustaminen ei yksin riitä. Lisäksi on ryhdyttävä toimiin, joilla lisäämme alan veto- ja pitovoimaa. 

Yhteystiedot 

Aki Kangasharju toimitusjohtaja, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos
Mika Maliranta johtaja, Työn ja talouden tutkimus Labore
Katarina Murto puheenjohtaja, Opetusalan Ammattijärjestö
Harri Peltoniemi johtaja, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus
Taina Saarinen johtaja, tutkimusprofessori Koulutuksen tutkimuslaitos

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Työn ja talouden tutkimus LABORE
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

040 940 1940
https://labore.fi

Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen taloudellinen tutkimuslaitos, jossa tehdään tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn ja koulutuksen taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

M&A-podcast: Profeetat laulavat kilpaa1.12.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtajan Aki Kangasharjun tuore Talouden ilmestyskirja arvioi, että Suomen tulevaisuus näyttää Pohjolan surkeimmalta. Laboren johtaja Mika Maliranta puolestaan povaa valoisia aikoja ja tuottavuusloikan mahdollisuutta. Pessimisti ja optimisti ottelivat M&A:n studiossa kolme erää talouspolitiikasta ja talouden uudistuksista. Mikä on Suomen suunta? Mitä on tehtävä? Tämän lisäksi M&A:n uusi jakso paljastaa, kuka on kaikkien aikojen suurin taloustieteilijä. Lupaamme yllätyksen!

M&A-podcast: Huokausten silta10.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Helsingissä Kulosaaren silta menee remonttiin, joka kestää ällistyttävät kolme vuotta; Vantaalla virkistysalueen savusauna maksaa 2,2 miljoonaa euroa. Jotain on mätää Suomenmaassa, kun julkisten urakoitten hinnat huitelevat taivaissa ja tärkeät liikenneväylät ruuhkautetaan vuosiksi. Veronmaksajien Batman, M&A-podcast kysyy milloin kansalaisen menetetylle ajalle aletaan laskea hinta. Samalla esittelemme taikatempun, jolla julkisia urakoita on tehty alle budjetin ja tavoiteajan.

Miten edistää tuottavuutta? Laboren ja Etlan yhteistutkimus esittää toimenpiteitä Suomen tuottavuuden nostamiseksi31.10.2023 11:08:45 EET | Tiedote

Laboren ja Etlan julkaiseman yhteistutkimuksen mukaan tutkimus- ja kehitysrahoitus on suunnattava harkitusti, muttei ”orkestroiden”. Lisäksi todetaan, että vihreä siirtymä voi oikein toteutettuna olla tuottavuuskehitystä edistävä voima. Digitalisaation tarjoamiin mahdollisuuksiin tarttuminen on yritysten kasvun ja liiketoiminnan kehittämisen kannalta keskeistä, mutta tutkimuksen mukaan digitalisaatio lisää työn tuottavuutta vain niissä yrityksissä, joiden käytettävissä on riittävän hyvin koulutettua työvoimaa. Tuottavuuskasvua voidaan edistää myös lisäämällä korkeakoulupaikkoja ja työperäistä maahanmuuttoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme