Pikaruokaravintoloiden puhtautta ja raaka-aineiden mikrobiologista laatua selvitty
Näytteeksi otettiin 42 raakaa jauhelihapihviä ja 143 näytettä pilkotuista kasviksista. Lisäksi otettiin 14 uusintanäytettä huonojen tulosten takia. Näytteistä tutkittiin pilaajabakteereita sekä tautia-aiheuttavia bakteereita. Keittiöiden pinnoilta otettiin 282 näytettä mikrobiologisiin tutkimuksiin, joilla selvitettiin keittiön välineiden ja kalusteiden puhtaustasoa sekä 14 uusintanäytettä huonojen tulosten takia.
Suurin osa kasviksista tulee ravintoloihin valmiiksi pilkottuina, jolloin niiden laatuun vaikuttavat erityisesti säilytyslämpötila ja käyttöikä. Tulosten perusteella kasvisten säilytyslämpötilat ovat kunnossa ja kasvikset käytetään nopeasti pakkausten avaamisen jälkeen. Pilkottujen kasvisten näytteistä 67 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä, 29 prosenttia välttäviä ja 4 prosenttia huonoja. Aistinvaraisesti arvioituina kasvisnäytteissä ei todettu huomautettavaa. Kasviksissa ei todettu tautia-aiheuttavia bakteereita.
Jauhelihapihveistä 69 prosenttia todettiin mikrobiologiselta laadultaan hyväksi, 24 prosenttia välttäväksi ja 7 prosenttia huonoksi. Tautia aiheuttavia salmonellabakteereita todettiin kahdessa ja STEC-bakteereita 11 näytteessä. Kaikki salmonella- ja STEC-löydökset todettiin ulkomaista alkuperää olevista pihveistä.
Salmonella- ja STEC-bakteerit ovat peräisin eläinten suolistosta ja ne päätyvät lihaan yleensä teurastuksen yhteydessä. Salmonella- ja STEC-bakteerit tuhoutuvat, kun pihvit kuumennetaan. Salmonella ja STEC-bakteerit voivat aiheuttaa ihmisille ruokamyrkytyksiä. STEC-bakteerin aiheuttaman ruokamyrkytyksen yleisimpinä oireina esiintyy eriasteista ripulia, vakavimmissa tapauksissa veriripulia ja hemolyyttis-ureemista oireyhtymää (HUS), joka voi edetessään johtaa munuaisten toimintahäiriöön. Salmonellatyyppejä on yli 2 000, ja ne kaikki voivat aiheuttaa ihmisten sairastumisia. Suoliston salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume.
Selvityksen perusteella pikaruokaravintoloiden välineiden ja kalusteiden puhtaustaso oli hyvällä tasolla. Vain neljässä prosentissa näytteistä pinnan puhtaus arvioitiin huonoksi.
Pikaruokaravintoloiden hygieniaa tarkastetaan säännöllisesti valvontakäynneillä. Valvontatulokset ovat nähtävillä www.oivahymy.fi -sivustolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne Rämö
vs. tiimipäällikkö
anne.ramo@hel.fi
puh. 09 310 32094
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Elintarviketurvallisuusyksikkö
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Suojateiden turvallisuutta parannetaan Eläintarhantiellä Kalliossa30.6.2025 09:36:23 EEST | Tiedote
Suojateiden turvallisuutta parannetaan kesän aikana kadun kavennuksilla, keskisaarekkeilla ja hidasteilla. Kaksi vähän käytettyä suojatietä poistetaan.
Hermanninrannan uuteen koulu- ja päiväkotirakennukseen tulee alueella kaivattu nuorisotila27.6.2025 16:33:44 EEST | Tiedote
Hermanninrannan ensimmäinen koulun, päiväkodin ja nuorisotilan rakennus sijoittuu Vanhan talvitien varteen. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuoden 2026 lopulla ja tilojen valmistua käyttöön vuoden 2029 syksyksi.
Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 26.6.202526.6.2025 18:43:30 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 26.6.2025.
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 25.6.202525.6.2025 17:34:03 EEST | Tiedote
Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 25.6.2025 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 14.8.2025
Uusi ulkokuntosali Merisatamanrantaan Ullanlinnaan25.6.2025 09:23:06 EEST | Tiedote
Uuden ulkokuntosalin rakentaminen Meripuistoon alkaa heinäkuussa. Ulkokuntosali toteutetaan asukkaiden toiveesta osallistuvan budjetoinnin Omastadi-hankkeena. Salin on määrä valmistua syyskuun alussa 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme