Pikaruokaravintoloiden puhtautta ja raaka-aineiden mikrobiologista laatua selvitty
Näytteeksi otettiin 42 raakaa jauhelihapihviä ja 143 näytettä pilkotuista kasviksista. Lisäksi otettiin 14 uusintanäytettä huonojen tulosten takia. Näytteistä tutkittiin pilaajabakteereita sekä tautia-aiheuttavia bakteereita. Keittiöiden pinnoilta otettiin 282 näytettä mikrobiologisiin tutkimuksiin, joilla selvitettiin keittiön välineiden ja kalusteiden puhtaustasoa sekä 14 uusintanäytettä huonojen tulosten takia.
Suurin osa kasviksista tulee ravintoloihin valmiiksi pilkottuina, jolloin niiden laatuun vaikuttavat erityisesti säilytyslämpötila ja käyttöikä. Tulosten perusteella kasvisten säilytyslämpötilat ovat kunnossa ja kasvikset käytetään nopeasti pakkausten avaamisen jälkeen. Pilkottujen kasvisten näytteistä 67 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä, 29 prosenttia välttäviä ja 4 prosenttia huonoja. Aistinvaraisesti arvioituina kasvisnäytteissä ei todettu huomautettavaa. Kasviksissa ei todettu tautia-aiheuttavia bakteereita.
Jauhelihapihveistä 69 prosenttia todettiin mikrobiologiselta laadultaan hyväksi, 24 prosenttia välttäväksi ja 7 prosenttia huonoksi. Tautia aiheuttavia salmonellabakteereita todettiin kahdessa ja STEC-bakteereita 11 näytteessä. Kaikki salmonella- ja STEC-löydökset todettiin ulkomaista alkuperää olevista pihveistä.
Salmonella- ja STEC-bakteerit ovat peräisin eläinten suolistosta ja ne päätyvät lihaan yleensä teurastuksen yhteydessä. Salmonella- ja STEC-bakteerit tuhoutuvat, kun pihvit kuumennetaan. Salmonella ja STEC-bakteerit voivat aiheuttaa ihmisille ruokamyrkytyksiä. STEC-bakteerin aiheuttaman ruokamyrkytyksen yleisimpinä oireina esiintyy eriasteista ripulia, vakavimmissa tapauksissa veriripulia ja hemolyyttis-ureemista oireyhtymää (HUS), joka voi edetessään johtaa munuaisten toimintahäiriöön. Salmonellatyyppejä on yli 2 000, ja ne kaikki voivat aiheuttaa ihmisten sairastumisia. Suoliston salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume.
Selvityksen perusteella pikaruokaravintoloiden välineiden ja kalusteiden puhtaustaso oli hyvällä tasolla. Vain neljässä prosentissa näytteistä pinnan puhtaus arvioitiin huonoksi.
Pikaruokaravintoloiden hygieniaa tarkastetaan säännöllisesti valvontakäynneillä. Valvontatulokset ovat nähtävillä www.oivahymy.fi -sivustolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne Rämö
vs. tiimipäällikkö
anne.ramo@hel.fi
puh. 09 310 32094
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Elintarviketurvallisuusyksikkö
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 28.11.202328.11.2023 19:44:59 EET | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 28.11.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Tarvonsalmen kävelysilta pois käytöstä – alueella liikkujia pyydetään käyttämään kiertotietä28.11.2023 09:40:21 EET | Tiedote
Tarvonsalmen yli kulkeva kävelysilta on otettu pois käytöstä, koska sen rakenteet ovat vaurioituneet tehden sillasta käyttökelvottoman. Munkkiniemen länsiosassa Turunväylän vieressä 1990-luvun lopulta lähtien sijainneella sillalla liikkuminen on nyt vaarallista. Pääsy sillalle on estetty poistamalla lähimpänä mannerta olevat tulosillat sekä aitaamalla silta sen molemmista päistä.
Skyltningen i den norra delen av Centralparken är klar – nya förbindelseleder för fotgängare, cyklister och skidåkare för vintersäsongen28.11.2023 09:27:44 EET | Tiedote
De nya skyltarna i den norra delen av Centralparken är klara. De ökar avsevärt möjligheterna att röra sig utomhus och gör tjänsterna avsevärt mycket lättillgängligare. De nya plogade lederna för fotgängare och cyklister ökar möjligheterna att röra på sig under vintern.
Keskuspuiston pohjoisosan opastus on valmistunut – talvikaudelle uusia reittiyhteyksiä kävelylle, pyöräilylle ja hiihdolle28.11.2023 09:17:52 EET | Tiedote
Keskuspuiston pohjoisosan uudet opasteet ovat valmistuneet. Ne parantavat ulkoilumahdollisuuksia ja palveluiden saavutettavuutta huomattavasti. Uudet auratut kävelyn ja pyöräilyn reitit lisäävät talviaikaisen liikkumisen mahdollisuuksia.
Hernesaaren kaavoitus käynnistyy uudelleen27.11.2023 11:19:03 EET | Tiedote
Helsinki käynnistää uudelleen Hernesaaren asemakaavoituksen. Hernesaareen suunnitellaan asumista ja työpaikkoja sekä satama- ja puistoalueita. Alueen monipuolisia palveluita suunnitellaan noin 7 500 asukkaalle ja 3 000 työpaikalle. Kaavaan lähtökohdat esitellään yleisölle verkkotilaisuudessa 4. joulukuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme