Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén: Heikennykset kansainväliseen yhteistyöhön ovat myös heikennyksiä tieteen ja taiteen tasoon

Jaa

Taideyliopisto juhli 10-vuotista taivaltaan lukuvuoden avajaisissa perjantaina 22.9. Rehtori Kaarlo Hildén totesi avajaispuheessaan kansainvälisyyden vaalimisen olevan tärkeää Taideyliopistolle. Taideyliopistosta on kasvanut kymmenessä vuodessa taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen edelläkävijä, joka houkuttelee kasvavassa määrin huippuosaajia myös ulkomailta.

”Jokainen kynnys, joka asetetaan vaikeuttamaan parhaiden opiskelijoiden ja asiantuntijoiden rekrytointia korkeakouluihimme heikentää suomalaisen taiteen, tieteen ja osaamisen tasoa ja Suomen kilpailukykyä. Maahanmuuton haasteet on otettava tosissaan, mutta vähintään yhtä tosissaan on otettava se, ettemme pärjää täällä yksin”, Hildén viittasi hallituksen suunnittelemiin maahanmuuttopolitiikan sekä EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksujen kiristyksiin. 

Innovaatioita ja taidetta tarvitaan, jotta Suomella ja koko ihmiskunnalla voisi olla valoisa tulevaisuus  

Suomen hallituspuolueet ovat yksimielisiä siitä, että tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan rahoitusta on nostettava Suomessa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry onkin jo antanut kiitosta hallitukselle investoinneista tutkimukseen ja koulutukseen. 

“Innovaatioita tarvitaan, jotta Suomella, ihmiskunnalla ja koko planeetalla voisi olla valoisa tulevaisuus. Tämä ei kuitenkaan riitä, jos teknologialähtöisen TKI-toiminnan odotetaan ratkaisevan kaikki haasteet. Taiteen avulla voimme kuvitella tulevaisuuksia ja luoda yhteiskuntaa, jonka tavoitteet tuntuvat merkityksellisiltä, puhuttelevat ja johtavat sellaiseen maailmaan, jonka rakentamiseen voimme ja haluamme osallistua”, korosti Hildén.

Puheessaan Hildén myös osoitti tukensa Taideyliopiston torstaina vallanneille opiskelijoille, jotka osoittavat mieltään hallituksen kaavailemia opiskelijoihin kohdistuvia leikkauksia vastaan. 

”Opiskelijat ovat huolissaan tulevaisuudestaan. Vaikka taloutta tulee tasapainottaa, kysyn, onko oikein, että minun verotukseni kevenee ja opiskelijoiden toimeentulon edellytyksiä heikennetään opintotuen indeksijäädytyksillä ja asumistuen leikkauksilla. Ei ole sukupolvien välisen tasa-arvon kannalta reilua, että me hyväosaiset keski-ikäiset turvaamme omaa toimeentuloamme samalla kun jätämme lapsillemme hajoavan planeetan ja heikennämme heidän toimeentuloaan. Tämä on viestini hallitukselle: opiskelijan tulee voida keskittyä opiskeluun, ei sen rahoittamiseen. Osaaminen on se selkäranka, johon maamme tulevaisuus nojaa, ja siitä tulee pitää huolta”, Hildén painotti.

Lue puhe kokonaisuudessaan: https://www.uniarts.fi/artikkelit/haastattelut/rehtori-kaarlo-hildenin-puhe-lukuvuoden-2023-2024-avajaisissa/

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén
Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén
Lataa

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Visa-Pekka Mertanen avaa uusia näkökulmia syntetisaattorilla improvisoituun jazziin14.1.2025 15:32:00 EET | Tiedote

Syntetisaattorit ovat läsnä kaikkialla: 1970-luvulta lähtien valtaosa musiikista, jota kuulemme vaikkapa autoradioissa, hotelliauloissa ja työpaikkojen kahvihuoneissa, sisältää syntetisaattorin. Soittimena syntetisaattorit ovat kenties saaneet 2000-luvun musiikissa enemmän näkyvyyttä kuin sähkökitarat. Syntetisaattorin tarjoamat ilmaisumahdollisuudet haastavat soittajaa ajattelemaan kuin sovittaja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye