SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Viitanen kysyy hallitukselta eläinsuojeluasiamiehen viran lakkauttamisesta ja esittää viran vakinaistamista

Jaa

Kansanedustaja Pia Viitanen (sd) on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen eläinsuojeluasiamiehen viran lopettamisesta. Petteri Orpon hallitus ei aio jatkaa eläinsuojeluasiamiehen määräaikaista virkaa enää vuoden vaihteen jälkeen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Jukka-Pekka Flander Ei julkaisurajoituksia

Samalla Viitanen jätti myös toimenpidealoitteen, jossa esitetään, että virkaa jatketaan ja se vakinaistetaan, jotta tärkeä työ voisi jatkua nyt ja tulevaisuudessa.

Viitasen mukaan viran merkitys eläinsuojelu- ja hyvinvointitoiminnan koordinoinnissa on suuri. 

– ­Viime hallituskaudella saatiin päätökseen pitkään valmisteltu eläinten hyvinvointilaki. Uudistettavaa, koordinoitavaa ja parannettavaa eläinten suojelun ja hyvinvoinnin turvaamiseksi riittää tämän lain jälkeenkin. Esimerkiksi lukuisat lajikohtaiset asetukset odottavat uudistamista edelleen. Tutkimustietoa tulee lisää jatkuvasti, ja eettisiä toimintatapoja ja eläinten hyvää kohtelua puoltava kansalaismielipide vahvistuu koko ajan. Eläinsuojelujärjestöt tekevät arvokasta työtään, ja tälle työlle on suuri tarve. Valvontaeläinlääkäreiden työ lisääntyy ja vaatimukset kasvavat.

– Tiedolle ja yhtenäisille näkemyksille siitä, mikä on parhaaksi eläimille, on kasvava tarve. Eläinsuojeluasiamiehen tekemä työ on ollut arvokasta. Se tukee järjestöjen, viranomaisten ja tutkijoiden tekemää työtä ja kokoaa eri tahot saman pöydän ääreen, toteaa Viitanen.

Virka on ollut katkolla myös aiemmin, Juha Sipilän hallituskaudella. Nykyinen määräaikainen virka (2020–2023) perustuu pääministeri Marinin hallituksen ohjelman kirjaukseen. Eläinsuojeluasiamies on aiemmin toiminut määräaikaisena myös vuosina 2013–2015 Kataisen hallituksen kaudella.

Kirjallisessa kysymyksessään Viitanen kysyy, miten tärkeänä hallitus näkee eläinten suojelun ja hyvinvoinnin lisäämisen, kun eläinsuojeluasiamiehen virkaa ei jatketa ja hallitusohjelman kirjaukset eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi ovat vaatimattomia. Viitanen kysyy myös, aikooko hallitus peruuttaa päätöksen eläinsuojeluasiamiehen viran lakkauttamisesta, ja muuttaa viran vakinaiseksi, mitä hän toimenpidealoitteessaan esittää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Juha Viitala: Tarjolla aidosti pohjoismaisiin arvoihin pohjautuva työmarkkinamalli29.11.2023 18:40:35 EET | Tiedote

– Hallitus on poiminut rusinat pullasta niin sanotusta pohjoismaisesta työmarkkinamallista. Me SDP:ssä tarkastelemme asiaa laajemmin ja oikeudenmukaisemmin, emmekä napsi vain työnantajille maistuvia herkkuja. Tarjoamme reilummat ja oikeudenmukaisemmat työelämän rakenteet ja pidämme hyvinvointivaltion perustukset tukevasti paikoillaan jatkossakin, kiteyttää kansanedustaja Juha Viitala.

SDP:n Piritta Rantanen: Kotimainen ruoka on ruokaturvan tärkein kulmakivi29.11.2023 15:22:46 EET | Tiedote

SDP:n mielestä ratkaisut maatalouden kriisiin täytyy löytää markkinoilta, ei tukipolitiikasta. Kotimaisen ruokaturvan kannalta on oleellisinta, että koko tuotantoketju toimii. Tämä pätee myös elintarvikevientiin, jota olisikin edistettävä pitkäjänteisesti. Toimia elintarvikeviennin edistämiseksi ei löydy Orpon hallituksen listalta. Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Piritta Rantanen korostaa ruokaturvan tärkeyttä maatalouden edellytysten parantamiseksi.

SDP:n ryhmäpuhe vaihtoehtobudjettien eduskuntakäsittelyssä29.11.2023 14:37:40 EET | Tiedote

Muutokset puhuttaessa mahdollisia SDP:n ryhmäpuheenvuoro 29.11. klo 14 alkavassa istunnossa Opposition vaihtoehtobudjettien käsittely Puheen pitäjä: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen __ Puhemies! Vuonna 2014, lähes kymmenen vuotta sitten, eduskunnan valtiosalin joulukuusi puettiin tavallisten koristeiden sijaan painaviin terveisiin: lasten toiveisiin toisille lapsille. Eri ikäiset lapset ja nuoret kirjoittivat tai piirsivät ajatuksensa siitä, mitä lapsi tarvitsee tässä maailmassa. Toiveet olivat toivojansa näköisiä, esimerkiksi: Että olisi oma huone ja paljon legoja ja sitten vaatteita ettei kukaan jää ilman vaatteita. (Sampo, 6v) Lääkettä ja että pidettäis kaikista hyvää huolta. (Adella, 6v) Mahdollisuutta olla oma itsensä. (Gabriela, 17V) Mietin, millaisiahan terveisiä vuoden 2023 lapset ja nuoret joulukuuseen kirjoittaisivat. Monet näistä lapsista ja nuorista ovat nyt kasvaneet aikuisuuteen. He ehkä opiskelevat, käyvät töissä. Osa heistä on jo ehkä itse vanhempia. Heid

SDP:n Peltonen: Sosialidemokraattien vaihtoehdossa puututaan sisäisen turvallisuuden kipupisteisiin29.11.2023 13:28:11 EET | Tiedote

SDP:n kansanedustaja ja hallintovaliokunnan demariryhmän vastaava Eemeli Peltonen pitää tärkeänä, että sosialidemokraattien vaihtoehtobudjetissa puututaan hallituksen budjettiehdotuksen kipupisteisiin sisäisen turvallisuuden viranomaisten resursseissa. SDP esittää vaihtoehtobudjetissaan muun muassa Rajavartiolaitoksen perusrahoituksen vajeen korjaamista ja pelastajapulan nopeampaa ratkaisemista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme