SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mika Kari vaatii hallitukselta oikeudenmukaisuutta talouden sopeuttamisessa

Jaa

SDP:n kansanedustaja Mika Kari pitää hallituksen ensi vuoden budjettilinjaa epäoikeudenmukaisena. Hän katsoo, että kaavaillut heikennykset ja leikkaukset kasautuvat liikaa jo valmiiksi heikossa asemassa oleville väestöryhmille.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Jukka-Pekka Flander Vapaasti käytettävissä, kuvaaja mainittava

– On selvää, että sopeuttamistoimia on tehtävä valtiontalouden saattamiseksi kestävälle pohjalle askel kerrallaan. Tämä vaatii tasapainoisempaa ja oikeudenmukaisempaa politiikkaa, jossa myös hyvätuloiset kantavat vastuuta. Nyt heikennykset kohdistuvat työtä vailla oleviin sekä pienituloisiin ihmisiin. Erityisesti leikkaukset kasautuvat pienituloisiin lapsiperheisiin. Tämä on paitsi epäoikeudenmukaista, myös lyhytnäköistä, sillä lasku leikkauksista lankeaa tulevaisuudessa paljon nyt laskettavaa säästöä suurempana. Pienituloisten ihmisten ostovoima ja hyvinvointi heikkenee ja syrjäytymisvaaran sekä suoranaisen osattomuuden riski kasvaa voimakkaasti hallituksen toimien myötä.

– Tässä tilanteessa hallituksen tulee tehdä tarkat vaikutusarviot päätöksistään ja niiden pohjalta uudelleen arvioida, onko valittu tie kestävä taloudellisesti saati inhimillisesti. Suomen Pankin ennusteen mukaan olemme tänä vuonna taantumassa ja olisi tärkeää, että suomalaiset voisivat luottaa hyvinvointiyhteiskuntamme tukeen vaikeina aikoina. Monella on jo valmiiksi vaikeaa, kun korkea inflaatio on kurittanut pienituloisia kotitalouksia kuluvan vuoden. Nyt hallitus syventää ahdinkoa heikentämällä sosiaaliturvaa esimerkiksi asumistuen ja työttömyysturvan lapsikorotuksen muodossa.

Kari myös muistuttaa, että vaikka suuria leikkauksia esimerkiksi sosiaaliturvaan tehdään, on budjetin alijäämä yhä vain kasvamassa ensi vuonna. Samalla kun kansalaisille perustellaan heikennyksiä sopeutustarpeella, ei mitään sopeuttamista tosiasiassa tapahdu, kun suurituloisille jaossa on samalla veronkevennyksiä ja rahaa löytyy kohteisiin, jotka tässä taloustilanteessa eivät olisi välttämättömiä.

– Huonosti kohdistettujen leikkausten tai yksittäisten infrainvestointien sijaan Suomessa tarvittaisiin laaja-alaisia tulevaisuusinvestointeja. Tulevaisuuden kestävää kasvua tuetaan parhaiten investoimalla koulutukseen ja osaamiseen sekä luomalla ihmisille näkymää turvatusta tulevaisuudesta. Erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin olisi nyt panostettava monin tavoin. Menestyäksemme tulevaisuudessa tarvitsemme ennen kaikkea osaavaa työvoimaa ja hyvinvoivia kansalaisia, päättää Kari.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Lyly: Työperäisen maahanmuuton osalta meillä on yhteinen tahtotila, mutta toistaiseksi päinvastaiset keinot1.12.2023 12:35:52 EET | Tiedote

Työministeri Satonen kirjoitti Kauppalehdessä, että Suomi tarvitsee kansainvälisiä osaajia talouden vahvistamiseksi. Tästä olemme täsmälleen samaa mieltä. Lähes kaikki puolueet – yhtä selkeää tapausta lukuun ottamatta – ymmärtävät osaajapulaan vastaamisen tärkeyden tältä osalta. - En voi olla ihmettelemättä, kuinka ministeri voi samaan aikaan puhua työperäisen maahanmuuton tärkeydestä ja ajaa maastapotkimislakia eteenpäin. Monet Suomeen tulleet ammattilaiset harkitsevat vakavasti maasta poistumista tämän kolmen kuukauden työllistymissäännön vuoksi, sanoo työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly. Kyseisen lakiuudistuksen päivän selvä viesti on, että arkea ja tulevaisuuden haaveita ei kannata laskea Suomen varaan. - Miksi esimerkiksi perheellinen kansainvälinen osaaja muuttaisi Suomeen, jos riskinä on, että lapset joutuvat yllättäen ja erittäin nopealla aikataululla, jopa kesken lukukauden, vaihtamaan koulua ja koko asuinmaata vanhemman jäädessä työttömäksi? Toivois

SDP:n Tytti Tuppurainen Münchenin turvallisuuskonferenssin korkean tason kokoukseen1.12.2023 11:14:10 EET | Tiedote

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen on kutsuttu Münchenin turvallisuuskonferenssin (MSC) Elmaun strategiaretriittiin Saksan Baijeriin joulukuun 3.-5. päivinä. Tilaisuus on luottamuksellinen, korkean tason transatlanttinen tapaaminen, jossa keskustellaan intensiivisesti ajankohtaisesta turvallisuuspolitiikasta. Keskustelut ja osanottajalista ovat luottamuksellisia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme