Kalat on lopetettava heti myös kalastustapahtumissa
Itä-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa, että eläinsuojelulaki edellyttää jokaista lopettamaan saaliskalat mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti pyynnin jälkeen, vaikka sitä ei kilpailusäännöissä erikseen mainittaisi.
Erilaisia kalastustapahtumia ja -kilpailuja järjestetään jälleen aktiivisesti korona-ajan jälkeen. Eläinsuojelulaki edellyttää jokaista lopettamaan saaliskalat mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti pyynnin jälkeen, vaikka sitä ei kilpailusäännöissä erikseen mainittaisi. Lain noudattamista tulisi kuitenkin kilpailusäännöissäkin vaatia, ei vain suositella. Velvoite kalojen nopeasta ja kivuttomasta lopettamisesta on kirjattu myös 1.1.2024 voimaan tulevaan kalastuslain uuteen pykälään.
Eläinsuojelulain 2 §:n mukaisesti lakia sovelletaan kaikkiin eläimiin. Edelleen lain 32 §:n mukaisesti eläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti sen lopetukseen soveltuvalla menetelmällä ja tekniikalla.
”Vaatimus on yksiselitteinen ja tarkoittaa, että jos kalat jätetään kuolemaan tukehtumalla, rikotaan eläinsuojelulakia. Tutkittu tieto myös osoittaa, että kalat kykenevät aistimaan kipua, pyrkivät välttämään sitä ja osoittavat kipukäyttäytymistä”, toteavat läänineläinlääkärit Karoliina Hämäläinen ja Hanna Rintala.
Poliisi käsittelee kokoontumislain mukaisesti ilmoitukset yleisötilaisuuksista, ja niitä koskevissa päätöksissään edellyttää tapahtumajärjestäjää huolehtimaan lain noudattamisesta tilaisuudessa. Poliisihallituksen ohjauskirjeen 4.2.2020 mukaisesti kilpailun järjestäjän tulee varmistaa, että tilaisuuteen osallistujat tietävät kalojen asianmukaiset lopetustavat ja myös toimivat niiden mukaisesti.
Lopettamisvelvollisuudesta tulee 1.1.2024 kirjaus myös kalastuslakiin, jonka uuden 58 a §:n mukaisesti saaliiksi otettava tai syöttinä käytettävä kala on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Vaatimus koskee myös kalastustapahtumia. Lopetusvelvollisuudesta on säädetty poikkeuksia kolmessa tapauksessa: 1) kerralla saatavan saalismäärä on suuri, 2) saalista säilytetään sumpussa tai vastaavassa tai 3) olosuhteet vaikeuttavat lopetusta.
Kerralla saatavalla suurella saalismäärällä tarkoitetaan esimerkiksi trooli- tai nuottakalastusta, ja vaikeilla olosuhteilla esimerkiksi kovaa tuulta ja merenkäyntiä, joka edellyttää siirtymistä suojaisemmalle vesialueelle, satamaan tai maihin ennen kalojen lopetusta. Sumpussa tai vastaavassa on oltava niin suuri vesimäärä tai veden on vaihduttava, jotta se ei aiheuta kaloille hidasta tukehtumista.
Kala tulee heti tainnuttaa esimerkiksi lujalla lyönnillä päähän, minkä jälkeen siitä lasketaan veri. Kala voidaan lopettaa myös muulla sopivalla menetelmällä. Esimerkiksi hyvin pienikokoisella kalalla voi riittää myös luja isku päähän tai niskan murtaminen joko käsin vääntämällä päätä ylöspäin tai saksien tai puukon avulla.
Lisätietoja
läänineläinlääkäri Hanna Rintala, p. 0295 016 810
läänineläinlääkäri Karoliina Hämäläinen, p. 0295 018 197
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna RintalaläänineläinlääkäriItä-Suomen aluehallintovirasto
Puh:0295 016 810hanna.rintala@avi.fiKaroliina HämäläinenläänineläinlääkäriItä-Suomen aluehallintovirasto
Puh:0295 018 197karoliina.hamalainen@avi.fiAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Palvelukodin työntekijät tekivät huomattavia määriä töitä – palveluesihenkilölle sakkoja työaikarikkomuksesta10.12.2024 13:43:20 EET | Tiedote
Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi hämeenlinnalaisen palvelutalon palveluesihenkilölle 10 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 2.12.2024.
Luonnonvarakeskus saa alittaa Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstelyn alarajan9.12.2024 09:46:57 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskukselle on myönnetty oikeus tilapäisesti poiketa Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstelyn alarajasta. Poikkeamisella turvataan riittävä vesimäärä Enonkoskella sijaitsevalle kalanviljelylaitokselle. Laitoksella viljellään ja ylläpidetään uhanalaisia kalakantoja, muun muassa Saimaan järvilohta.
Regionförvaltningsverken understöder tillsyn inom grundläggande utbildning9.12.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken understöder det kommande lagförslaget om tillsyn inom den grundläggande utbildningen. Enligt utkastet till förslaget ska regionförvaltningsverken i fortsättningen på eget initiativ kunna utreda om en utbildningsanordnare har följt lagen. Det skulle inte såsom i nuvarande lagstiftning längre krävas att en vårdnadshavare lämnar in ett klagomål, utan regionförvaltningsverket skulle kunna starta en utredning till exempel utifrån uppgifter i medierna eller kundkontakter. Genom tillsyn skulle det således vara möjligt att smidigare och mer effektivt ingripa i missförhållanden, och tillsyn kunde också förebygga problem.
Aluehallintovirastot kannattavat perusopetuksen valvontaa9.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Aluehallintovirastot kannattavat tulevaa lakiesitystä perusopetuksen valvonnasta. Esitysluonnoksen mukaan aluehallintovirastot voisivat jatkossa oma-aloitteisesti tutkia, onko opetuksen järjestäjä noudattanut lakia. Enää ei edellytettäisi nykyisen lain tapaan, että huoltaja tekee asiasta kantelun, vaan aluehallintovirastot voisivat käynnistää asian selvittämisen esimerkiksi mediassa olleiden tietojen pohjalta tai asiakasyhteydenoton perusteella. Valvonnan kautta pystyttäisiin näin ketterämmin ja tehokkaammin puuttumaan epäkohtiin, ja valvonta voisi myös ennaltaehkäistä ongelmia.
Buller och vibrationer ligger fortfarande i toppen av yrkessjukdomar – över 60 procent av arbetsplatserna har inte bedömt riskerna9.12.2024 08:13:53 EET | Pressmeddelande
Även om olägenheterna som orsakas av buller och vibrationer är riskfaktorer för arbetshälsan som alla känner till, förekommer de fortfarande i toppen av statistiken över yrkessjukdomar. År efter år är bullerskador den vanligaste yrkessjukdomen i Finland och vibrationssjukdomar hör till de tio vanligaste.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme