Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kalat on lopetettava heti myös kalastustapahtumissa

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa, että eläinsuojelulaki edellyttää jokaista lopettamaan saaliskalat mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti pyynnin jälkeen, vaikka sitä ei kilpailusäännöissä erikseen mainittaisi.

Erilaisia kalastustapahtumia ja -kilpailuja järjestetään jälleen aktiivisesti korona-ajan jälkeen. Eläinsuojelulaki edellyttää jokaista lopettamaan saaliskalat mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti pyynnin jälkeen, vaikka sitä ei kilpailusäännöissä erikseen mainittaisi. Lain noudattamista tulisi kuitenkin kilpailusäännöissäkin vaatia, ei vain suositella. Velvoite kalojen nopeasta ja kivuttomasta lopettamisesta on kirjattu myös 1.1.2024 voimaan tulevaan kalastuslain uuteen pykälään. 

Eläinsuojelulain 2 §:n mukaisesti lakia sovelletaan kaikkiin eläimiin. Edelleen lain 32 §:n mukaisesti eläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti sen lopetukseen soveltuvalla menetelmällä ja tekniikalla. 

”Vaatimus on yksiselitteinen ja tarkoittaa, että jos kalat jätetään kuolemaan tukehtumalla, rikotaan eläinsuojelulakia. Tutkittu tieto myös osoittaa, että kalat kykenevät aistimaan kipua, pyrkivät välttämään sitä ja osoittavat kipukäyttäytymistä”, toteavat läänineläinlääkärit Karoliina Hämäläinen ja Hanna Rintala.

Poliisi käsittelee kokoontumislain mukaisesti ilmoitukset yleisötilaisuuksista, ja niitä koskevissa päätöksissään edellyttää tapahtumajärjestäjää huolehtimaan lain noudattamisesta tilaisuudessa. Poliisihallituksen ohjauskirjeen 4.2.2020 mukaisesti kilpailun järjestäjän tulee varmistaa, että tilaisuuteen osallistujat tietävät kalojen asianmukaiset lopetustavat ja myös toimivat niiden mukaisesti. 

Lopettamisvelvollisuudesta tulee 1.1.2024 kirjaus myös kalastuslakiin, jonka uuden 58 a §:n mukaisesti saaliiksi otettava tai syöttinä käytettävä kala on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Vaatimus koskee myös kalastustapahtumia. Lopetusvelvollisuudesta on säädetty poikkeuksia kolmessa tapauksessa: 1) kerralla saatavan saalismäärä on suuri, 2) saalista säilytetään sumpussa tai vastaavassa tai 3) olosuhteet vaikeuttavat lopetusta. 

Kerralla saatavalla suurella saalismäärällä tarkoitetaan esimerkiksi trooli- tai nuottakalastusta, ja vaikeilla olosuhteilla esimerkiksi kovaa tuulta ja merenkäyntiä, joka edellyttää siirtymistä suojaisemmalle vesialueelle, satamaan tai maihin ennen kalojen lopetusta. Sumpussa tai vastaavassa on oltava niin suuri vesimäärä tai veden on vaihduttava, jotta se ei aiheuta kaloille hidasta tukehtumista. 

Kala tulee heti tainnuttaa esimerkiksi lujalla lyönnillä päähän, minkä jälkeen siitä lasketaan veri. Kala voidaan lopettaa myös muulla sopivalla menetelmällä. Esimerkiksi hyvin pienikokoisella kalalla voi riittää myös luja isku päähän tai niskan murtaminen joko käsin vääntämällä päätä ylöspäin tai saksien tai puukon avulla.

Lisätietoja
läänineläinlääkäri Hanna Rintala, p. 0295 016 810
läänineläinlääkäri Karoliina Hämäläinen, p. 0295 018 197
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Rakennusalan yritysten toiminnassa merkittäviä puutteita työturvallisuusmääräysten noudattamisessa – vastuuhenkilöille sakkoja ja yhtiöille yhteisösakkoja30.11.2023 15:31:43 EET | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi eteläpohjalaista rakennusalalla toimivaa yhtiötä yhtiösakkoon työturvallisuusrikoksista. Rakennustyömaan rakennuttaja ja päätoteuttaja Suomen Kuntorakennus Oy on tuomittu seitsemän tuhannen euron yhteisösakkoon ja aliurakoitsijana toimiva Martti Lamminmäki Oy on tuomittu viidentoista tuhannen euron yhteisösakkoon. Suomen Kuntorakennus Oy:n toimitusjohtaja tuomittiin 30 päiväsakkoon, turvallisuuskoordinaattori 40 päiväsakkoon, rakennustyömaan vastaava työjohtaja 60 päiväsakkoon ja asennustyöjohtaja sekä asennustyötekijöiden esimies 80 päiväsakkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme