Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pormestari Vartiainen: Keskusta-alueen toimitilojen muuttamista asuinkäyttöön helpotetaan Helsingissä

Jaa
Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset, kuten etätyön lisääntyminen, ostoskäyttäytymisen muutos ja keskustatilan kysynnän muutos kohti elämyksellisyyttä, ovat luoneet tarpeen arvioida rakennusten käyttötarkoitusten muutosten periaatteita. Kaupunki on pormestari Juhana Vartiaisen aloitteesta käynnistänyt työn periaatteiden päivittämiseksi ja toimitilojen käyttötarkoituksen muuttamisen helpottamiseksi.

"Tarvitsemme keskustaan lisää asumista. On selkeä, pidempiaikainen trendi, että liike-elämä ja toimistot tarvitsevat vähemmän neliöpinta-alaa. Samaan aikaan kaikissa suurissa kaupungeissa pohditaan, miten ihmisiä saadaan houkuteltua ydinkeskustaan. Yksi tarvittava keino on asumisen lisääminen keskusta-alueella. Nyt on korkea aika käynnistää tämä työ ja edetä ripeästi kohti konkretiaa", pormestari Vartiainen toteaa.

Ensimmäisessä vaiheessa kaupunkiympäristön toimiala käynnistää työn, jonka tarkoituksena on tuottaa taloustieteellisestä näkökulmasta tietoa siitä, mikä on Helsingin toimitilojen ja asuintilojen suhde tällä hetkellä. Samalla selvitetään, miten kaupungin toimilla voitaisiin konkreettisesti vaikuttaa tähän suhteeseen.

Työn tavoitteena on helpottaa käyttötarkoitusten muutoksia ja tukea asumisen lisäämistä keskusta-alueella. Tuotettua tietoa voidaan käyttää myös yleisemmin strategisen maankäytön suunnittelussa, esimerkiksi yleiskaavan toteutusohjelman päivittämisessä ja mahdollisessa toimitila-alueita käsittelevässä yleiskaavoituksessa.

Työ toteutetaan loppuvuoden 2023 aikana. Työn jatkona analysoidaan, miten kaupunkiympäristön toimialan ohjaus vaikuttaa käyttötarkoitusten muutosten toteutumiseen. Tarkasteluun otetaan muun muassa yleis- ja asemakaavat, ohjeet keskustan kehittämisestä sekä tilojen käyttötarkoituksen muuttamisen periaatteet.

Käyttötarkoitusten muutoksia koskevat linjaukset päivitetään ja tuodaan esityksenä kaupunkiympäristölautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle päätettäväksi. Samalla parannetaan edellytyksiä arvioida yleiskaavan päivitystarvetta myös tästä näkökulmasta.

Jo syksyn 2023 aikana kaupunkiympäristön toimiala huolehtii, että käyttötarkoitusten muutoksiin toimitilasta asumiseen suhtaudutaan keskustassa tapauskohtaisen harkinnan perusteella aiempaa joustavammin.

Tämä tiedote julkaistaan myöhemmin tänään www.hel.fi-sivuilla myös ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pormestarin erityisavustaja Teresa Salminen, puh. 040 865 6961, s-posti: teresa.salminen@hel.fi


Toimialajohtaja Ville Lehmuskoski, kaupunkiympäristön toimiala, puh. 040 520 6710, s-posti: ville.lehmuskoski@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Esikuvien ja tiedonsaannin vähäisyys estävät tyttöjä lähtemästä startup-yrittäjäksi29.11.2023 15:00:00 EET | Tiedote

Startup-yrityksistä ylivoimaisesti suurin osa on miesten perustamia. Tähän johtavat asenteet syntyvät usein jo peruskoulun loppuun mennessä. Helsingin kaupungin yritys-, innovaatio-, matkailu- ja työllisyyspalveluista vastaava Business Helsinki on selvittänyt, mikä estää tyttöjä hakeutumasta startup-yrittäjäksi. Tutkimuksessa selvitettiin 9.-luokkalaisten tyttöjen asenteita.

Helsingin ja Slushin yhteistyöllä tavoitellaan osaajia ja uutta yritystoimintaa kaupunkiin29.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Helsingin kaupungilla ja kasvuyritysalan tapahtuma Slushilla on edelleen yhteinen tavoite. Kasvuyrityskentän tukemisen lisäksi halutaan lisätä kansainvälisten alan toimijoiden tietoisuutta startup-ekosysteemiltään ja elämänlaadultaan korkealle arvostetusta Helsingistä. Uutta luova, kasvava ja innovatiivinen startup-yhteisö on yksi Helsingin ykkösvalteista tiukassa kaupunkien välisessä kilpailussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme