Diakonissalaitos

Yhteisöllisestä korona-ajan innovaatiosta keittokirjaksi - Soppa42 sai helsinkiläiskaupunginosan ihmiset kokkaamaan yhdessä

Jaa

Kun koronapandemia sulki yhteisölliset kohtaamispaikat, Helsingin Kannelmäen D-asemalla ei tyydytty laittamaan lappua luukulle, vaan kehiteltiin ripeästi uusia yhteisöllisen toiminnan muotoja. Näistä yksi oli Soppa42 - yhteisö kokkaa etänä. Pandemia-ajan sosiaalisen innovaation herkullisimmat palat on nyt koottu Soppa42-keittokirjaksi, joka julkaistaan 3.10.2023.

Taina kokkaa pasta Carbonaraa Soppa42:ssa. D-aseman Taru Tuomola ja Vili Kinnunen avustavat.
Taina kokkaa pasta Carbonaraa Soppa42:ssa. D-aseman Taru Tuomola ja Vili Kinnunen avustavat. Samuli Skantsi Diakonissalaitos

”Koronarajoitusten ollessa tiukimmillaan etsimme vimmatusti vaihtoehtoisia keinoja ihmisten yhteen saattamiselle. Erityisesti meitä Kannelmäessä harmitti merkitykselliseksi koetun yhteisen kokkailun, katetussa pöydässä ruuan nauttimisen ja pöydän ympärillä käytyjen, välillä syvällistenkin keskustelujen puuttuminen”, muistelee Kannelmäen D-aseman projektipäällikkö Taru Tuomola.

Lamput onneksi syttyivät, ja idea ’Soppa42 - yhteisö kokkaa etänä’ -toiminnasta syntyi. Siispä tuumasta toimeen, kokkeja rekrytoimaan, digiopastus käyntiin ja tarvikekasseja kokoamaan. Toiminta nimettiin sekä alueen postinumeroa että suosittua Soppa365-sivustoa mukaillen.

”Yksi vapaaehtoinen toimi aina pääkokkina ja opetti muille oman lempireseptinsä. Kotikokit hakivat tarvikekassin D-asemalta, ja herkut syntyivät kodeissa ympäri Kannelmäkeä”, Tuomola sanoo.

Vuosien varrella on tehty valtava yhteinen digiloikka, opittu laittamaan monipuolisesti ruokaa ja lisäksi opettamaan kokkausta toisille. Ohessa on vaihdettu tietoa eri maiden ruokakulttuureista ja tutustuttu oman keittiön ulottuvuuksiin.

”Ja pidetty hauskaa!”, Taru Tuomola sanoo.

Etäkokkaukseen perustuva konsepti todettiin toimivaksi. Suosittua vapaaehtoisten pääkokkien ja kotikokkien luotsaamaa yhteisötoimintaa päätettiin jatkaa siitäkin huolimatta, että rajoituksista luovuttiin. Pandemia-ajan sosiaalisen innovaation parhaat palat on koottu Soppa42-julkaisuksi, joka julkaistaan 3.10.2023.

Soppa42-kirja julkaistaan 3.10.2023

Lämpimästi tervetuloa Soppa42-kirjan julkistamistilaisuuteen Kannelmäen D-asemalle tiistaina 3.10.2023 tutustumaan julkaisuun ja keskustelemaan kokkailijoiden kanssa.

Aika: Tiistai 3.10.2023 klo 11.00–13.00
Paikka: Kannelmäen D-asema, Klaneettitie 11 A, 00420 Helsinki
Ohjelma: klo 11.15 ja 12.15 konseptin esittelyä ja vapaaehtoiskokkien tapaaminen, kahvitarjoilu

Median ilmoittautumiset: viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828.


D-asemat ovat katutason kynnyksettömiä kohtaamispaikkoja, jotka torjuvat yksinäisyyttä, tarjoavat vaikuttamisen ja toiminnan mahdollisuuksia sekä vahvistavat alueen yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Diakonissalaitoksella on kolme D-asemaa Helsingissä ja yksi Oulussa.

Yhteyshenkilöt

Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö

Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)

Puh:+358 50 372 0828jenni.sarolahti@hdl.fi

Kuvat

Taina kokkaa pasta Carbonaraa Soppa42:ssa. D-aseman Taru Tuomola ja Vili Kinnunen avustavat.
Taina kokkaa pasta Carbonaraa Soppa42:ssa. D-aseman Taru Tuomola ja Vili Kinnunen avustavat.
Samuli Skantsi Diakonissalaitos
Lataa
Kimi kokkaa filippiiniläistä Adobo-possua Soppa42:ssa. Kannelmäen D-aseman projektipäällikkö Taru Tuomola avustaa.
Kimi kokkaa filippiiniläistä Adobo-possua Soppa42:ssa. Kannelmäen D-aseman projektipäällikkö Taru Tuomola avustaa.
Samuli Skantsi Diakonissalaitos
Lataa
Milla kokkaa pekonista lihamureketta Soppa 42:ssa. Kannelmäen D-aseman Vili Kinnunen avustaa.
Milla kokkaa pekonista lihamureketta Soppa 42:ssa. Kannelmäen D-aseman Vili Kinnunen avustaa.
Samuli Skantsi Diakonissalaitos
Lataa
Soppa42 kokoaa Kannelmäen kotikokkien mainioimmat kotiruokareseptit yhteen. Osa resepteistä on lainattuja, osa kannelmäkeläisten omia.
Soppa42 kokoaa Kannelmäen kotikokkien mainioimmat kotiruokareseptit yhteen. Osa resepteistä on lainattuja, osa kannelmäkeläisten omia.
Lataa

Diakonissalaitos on 155-vuotias säätiö, joka tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiö tarjoaa yhdessä siihen kuuluvan Rinnekodit-palveluliiketoiminnan kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Diakonissalaitos työllistää valtakunnallisesti 3200 henkilöä. Säätiö on yhteiskunnallinen yritys ja kannattava liiketoiminta on väline paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Muistutus: Inhimillisen ja kestävän tulevaisuuden rakentajien ilta ehdokkaille ja medialle Jyväskylässä 31.3.202528.3.2025 13:12:45 EET | Kutsu

Talous tiukkenee, haasteet syvenevät. Miten varmistamme, ettei yksikään nuori syrjäydy? Miten katkaisemme nuorten huumekuolemien kierteen? Miten varmistamme, ettei kukaan jää ilman kotia tai tarvitsemiaan päihdepalveluita? Mitä sotepalveluiden hankinnassa tulisi ottaa huomioon? Entä miten julkisissa hankinnoissa voidaan siirtyä suoritteiden ostamisesta tulosten hankintaan?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye