Suomalaisten suhtautuminen asunnon omistamiseen vaihtelee sukupuolen ja iän mukaan

Jaa

Asunnon omistaminen on suomalaismiehille tärkeämpää kuin naisille. Suomalaismiehistä lähes joka kolmas kokee, että oma koti pitää jossain vaiheessa omistaa, kun naisista noin kymmenys ajattelee samoin. Kaikkein tärkeintä oman asunnon hankinta on kuitenkin nuorille: 18–24-vuotiaista yli 35 prosenttia on sitä mieltä, että oma koti tulee omistaa. Vastaavasti yli 65-vuotiaista samoin kokee vain 20 prosenttia. Tämä selviää asuntolainoihin keskittyneen Bluestep Bankin IRO Researchilla teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Asunnon omistaminen merkitsee suomalaismiehille enemmän kuin naisille, selviää Bluestep Bankin tuoreesta asumista koskevasta kyselytutkimuksesta. Tutkimukseen osallistuneista miehistä 29 prosenttia ajattelee, että asunto pitää ostaa jossain vaiheessa elämää, kun naiset voivat hyvin asua vuokrallakin. Vain 13 prosenttia naisista kokee, että oma koti kuuluu omistaa. 

Kaikkein intohimoisemmin asunnon omistamiseen suhtautuvat kuitenkin nuoret.  Nuorista 36 prosenttia ajattelee, että asunto on omistettava, kun yli 65 vuotta täyttäneistä näin ajattelee vain 19 prosenttia ja 55–64-vuotiaista 15 prosenttia.

–On mahdollista, että asenteet asunnon omistamista kohtaan vaihtelevat vähän taloussuhdanteidenkin mukaan. Keskustojen vuokrat ovat olleet korkealla jo jonkin aikaa ja asumistukea leikataan. Ehkä nämä tekijät ajavat nuoret ajattelemaan, että omistaminen olisi helpompi vaihtoehto.  Samalla kyse voi olla myös arvoista. Omistaminen nähdään Suomessa kannattavana ja elämää vakiinnuttavanakin seikkana, Bluestep Bankin Suomen maajohtaja Petri Matikainen kommentoi. 

Bluestep Bank on taloudellista eriarvoisuutta vastaan taisteleva pankki, joka keskittyy maksukykyisiin asiakkaisiin, joille ei ole myönnetty asuntolainaa esimerkiksi siksi, että asiakkaalla on maksuhäiriömerkintä tai muu kuin vakituinen työsuhde.

Tutkimuksen mukaan tulotaso ei juuri vaikuta suomalaisten suhtautumiseen omistusasumiseen. Alle 30 000 euroa vuodessa tienaavista ja yli 70 000 euroa vuodessa tienaavista suomalaisista 18 prosenttia ajattelee, että asunto kuuluu omistaa jossain vaiheessa elämää. Sen sijaan keskituloisista (tulot 30 000–50 000€ vuodessa) joka kolmas (31 %) ajattelee, että kodin pitää olla oma. 

Nuoret kokevat vuokraamisen stressaavaksi

Syitä hankkia oma asunto on useita. Tutkimuksessa korostuivat muun muassa halu maksaa asumisesta mieluummin itselle kuin toiselle (76 %), omistamisen edullisuus pitkällä aikavälillä (58 %) sekä varallisuuden kerryttäminen (36 %). Lähes joka viides (17 %) tutkimukseen osallistuneista kertoi myös, että asunnon hankintaan vaikuttaa se, että omistusasuminen tuntuu arvostetummalta kuin vuokralla asuminen. 

Nuorten kohdalla korostui myös vuokralla asumisen epävarmuus: 18–24-vuotiaista 60 prosenttia arvioi vuokraamisen aiheuttavan enemmän epävarmuuden tunnetta kuin asunnon ostaminen. 

–Asuntolainojen korkojen nousu huomioiden nuorten asenne omistamista kohtaan on yllättävä. Toisaalta nuoret näkevät tutkimuksen mukaan omistusasunnon muita vahvemmin myös omaisuuseränä. Ehkä varallisuuden kerryttäminen motivoi ottamaan asuntolainaa myös korkeimpien korkojen aikana, Matikainen sanoo.

Tutkimuksen mukaan 69 prosenttia suomalaisista asuu omistusasunnossa. Yksitoista prosenttia kaikista vastaajista asuu vuokralla vastentahtoisesti, ja 21 prosenttia ei edes halua omistaa asuntoaan, vaan on tyytyväinen vuokra-asumiseen.

–Asunnon omistaminen voi jäädä ihmisillä monesta tekijästä kiinni. Joko tulot ovat lainansaantiin liian pienet tai epäsäännölliset tai sitten henkilön omassa menneisyydessä on asioita, jotka ehkäisevät lainan saannin perinteisistä pankeista, Matikainen sanoo.

 

Katso kaikki tutkimustulokset täältä.

Lisätietoja:
Petri Matikainen
Bluestep Bank
040 7688 487
petri.matikainen@bluestep.fi

Bluestep Bank AB (publ), filial i Finland on ratkaisukeskeinen asuntolainapankki sekä markkinajohtaja Pohjoismaissa omassa segmentissään. Vuonna 2005 perustettu Bluestep Bank toimii Ruotsissa ja Norjassa sekä Suomessa, jossa yritys aloitti toimintansa kesällä 2020. Bluestep Bankin tavoitteena on olla paras vaihtoehto niille ihmisille, jotka eivät syystä tai toisesta saa lainaa omasta tai muista perinteisistä pankeista. Bluestep Bankin tehtävänä on lisätä taloudellista yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa vastuullisesti ja tarjota yhä useammalle mahdollisuus omistusasumiseen. Lisätietoawww.bluestep.fi 

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Olemme kokenut ja sitoutunut viestintätoimisto, joka kuuntelee asiakasta ja saa tuloksia aikaiseksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viestintätoimisto Manifesto Oy

Izmir nimettiin Lonely Planetin kymmenen parhaan kaupungin listalle vuonna 202415.11.2023 09:27:45 EET | Tiedote

Yksi Turkin Egeanmeren kauneimmista kaupungeista, Izmir, on nimetty Lonely Planetin kuuluisan matkaoppaan vuoden 2024 parhaiden kaupunkien joukkoon. Best in Travel 2024 -lista on oppaan 19. painos matkakohteiden suosituksista. Matkailuasiantuntijoiden kokoama luettelo on jaettu viiteen kategoriaan: maa, alue, kaupunki, kestävä kehitys ja arvo. Izmir sai tunnustusta sen muinaisista kaupungeista, upeista rannoista ja maisemista sekä sen ainutlaatuisesta ruokakulttuurista.

Golfaajien suosikkikohde Turkki täyttää kaiken tasoisten pelaajien odotukset1.11.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Turkki on yksi niistä harvoista kohteista, joista löytyy jokaiselle jotakin – upea luonto, kauniit rannat, rikas historia ja monipuolinen valikoima paikallisia ruokia ja aktiviteetteja. Miellyttävän ilmaston lisäksi Turkki on maailmanlaajuisesti tunnettujen golfkenttäarkkitehtien suunnittelemien viheriöiden ansiosta yksi maailman suosituimmista golfmatkojen kohteista. Erityisesti Antalyan Belekissä on paljon arvostettuja hotelleja ja lomakohteita, jotka ovat tehneet Antalyasta golfin suosikkikohteen.

Kiehtova suurkaupunki, jossa itä ja länsi kohtaavat – viisi syytä vierailla Istanbulissa5.10.2023 09:48:09 EEST | Tiedote

Istanbulissa historia ja nykyaika yhdistyy saumattomalla tavalla. Se tunnetaan yhtenä maailman muinaisista kaupungeista sekä Bysantin ja Ottomaanien valtakunnan entisenä pääkaupunkina. Täällä Aasian ja Euroopan leikkauspisteessä menneisyys ja nykyaika yhdistyy eloisaksi, nykyaikaiseksi metropoliksi. Istanbulissa matkailijat pääsevät kiertelemään historiallisissa basaareissa, tutustumaan ylellisiin hotelleihin ja ostoskeskuksiin sekä sukeltamaan herkulliseen ruokakulttuuriin sekä vilkkaan yöelämän saloihin. Tässä viisi syytä, miksi Istanbulissa vierailu kannattaa.

Luovia valaistusratkaisuja kotiin LEDVANCEn uudella kiskojärjestelmällä5.10.2023 07:30:00 EEST | Tiedote

Kodin eri tiloissa riittävä yleisvalo on hyvän valaistuksen perusta, minkä lisäksi kohdennetulla valolla voi luoda kontrastia ja tunnelmaa. LEDVANCE on tuonut markkinoille uuden Tracklight-kiskojärjestelmän, jossa on valittavana useita kiinnitysvaihtoehtoja ja monenlaisia valaisinpäitä. Nyt jokainen voi suunnitella omaan tyyliinsä ja tarpeeseensa sopivan kiskovalaisinkokonaisuuden.

ECOVACSin neliskanttinen DEEBOT X2 OMNI -puhdistusrobotti siivoaa hankalimmatkin kulmaukset3.10.2023 08:30:46 EEST | Tiedote

Kodin robotiikan asiantuntija ECOVACS on julkaissut uuden DEEBOT X2 OMNI -puhdistusrobotin, joka sekä imuroi että pesee lattiat. ECOVACSin lippulaivamallin neliskanttinen muotoilu auttaa ulottumaan paremmin myös huoneen kulmiin ja reuna-alueisiin, joihin perinteisellä robottipuhdistimella on hankalaa yltää. ECOVACSin DEEBOT X-sarjan moppaavissa robotti-imureissa on uudistetun muotoilun lisäksi päivitettyjä navigaatio-ominaisuuksia sekä parempi suorituskyky.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme