Uudistuneella metsäasemalla tutkitaan nyt rakentamisen vaikutusta hyvinvointiin
Miten puurakennus vaikuttaa asukkaidensa hyvinvointiin ja esimerkiksi stressitasoon? Tällaista kansainvälisestikin uraauurtavaa ja poikkitieteellistä tutkimusta käynnistellään Helsingin yliopiston metsäasemalla Hyytiälässä, kun aseman moderni, puurakenteinen uudisrakennus on otettu käyttöön. Tervetuloa uudisrakennuksen avajaisiin 13. lokakuuta Juupajoelle!

Hyytiälän metsäaseman kesällä 2023 valmistuneeseen uudisrakennukseen luotu Living Lab -tutkimusympäristö mahdollistaa monitieteisen tutkimuksen rakennetun ympäristön kestävyyden, ilmastonmuutoksen vaikutusten ja hyvinvoinnin näkökulmista. Rakennus toimii elävänä laboratoriona, joka tarjoaa mahdollisuuden tutkia puu- ja materiaalitieteitä, sisäilmaa sekä ihmisten hyvinvointia ja sen kokemusta. Lisäksi Living Lab voi toimia testausalustana uusille innovaatioille.
Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan dekaani Ritva Toivonen kertoo, että uudet kestävän kehityksen mukaiset puurakennukset laajentavat Hyytiälän entistä monitieteisemmän tutkimuksen ja opetuksen alustaksi. Metsäntutkimuksen mahdollisuudet laajenevat kohti metsäperustaisen ja arvonlisää tuottavan puurakentamisen ja puumateriaalin tutkimusta. Lisäksi tähän voidaan yhdistää ilmakehän ja ympäristöntutkimus.
– Globaalistikin pääsemme avaamaan tietä ihmisten hyvinvoinnin ja puurakentamisen tutkimukseen aidoissa asumisolosuhteissa. Toivomme alustan kiinnostavan laajasti tutkijoita Suomessa ja kansainvälisesti, Toivonen jatkaa.
Yksi Hyytiälän uudisrakennuksen monista tutkimustehtävistä on puurakennuksen, ympäristön ja käyttäjien vuorovaikutuksen tutkimus. Apulaisprofessori Tuula Jyske kertoo, että uudisrakennuksen yhteyteen on tehty valmiudet monitieteiselle tutkimusinfrastruktuurille, jonka avulla tutkitaan rakennuksen CLT-rungon ominaisuuksia osana elävää elämää.
– Tämä tarjoaa erinomaiset puitteet esimerkiksi pitkäaikaiseen seurantatutkimukseen modernien puurakennusten käyttäjäkokemusten vaikutuksista hyvinvointiin, Jyske toteaa.
Uudisrakennus tuottaa jo nyt anturiensa avulla 108 erilaista mittaustietoa, kuten esimerkiksi puun kosteutta ja lämpötilaa. Ne ovat kuitenkin vasta murto-osa siitä määrästä, mitä anturijärjestelmä tulee tulevaisuudessa kattamaan. Kokonaisuudessaan suunniteltu järjestelmä kattaa lähes kymmenen erilaista anturityyppiä ja useita satoja antureita.
Metsäasemalla sijaitsee myös maailman johtava ilmakehätutkimuksen mittausasema, Smear II. Se mittaa yli tuhatta asiaa ilmakehästä ja ekosysteemistä osana Ilmakehätieteiden keskus INARin toimintaa. Mittausasema mittaa ilmassa leijuvien kaasujen ja pienhiukkasten eli aerosolien pitoisuuksia, muodostumista ja reittejä niin maasta, järvestä, suosta kuin puistakin. Jatkossa Hyytiälässä aerosolien elämää mitataan myös uudisrakennuksesta ja sen eri huoneista. Koska suurin osa ihmisten ajasta kuluu sisätiloissa, sisäilman laadulla on merkittävä vaikutus terveyteen.
Hyytiälän Living Lab on osa kansainvälistä tutkimus- ja mittausverkostoa, johon kuuluvat myös yhdysvaltalainen Oregonin yliopisto ja slovenialainen puutuotetutkimuksen keskus InnoRenew CoE. Kumppaniorganisaatiot ovat rakentaneet vastaavat tutkimusalustoina toimivat massiivipuiset rakennukset. Uusi verkosto mahdollistaa eri maissa ja mantereilla sijaitsevien rakennusten mittauksista syntyvien suurten aineistojen yhdistelyt, kiinnostavat vertailututkimukset ja mahdollisesti myös yhteistä opetusta.

Uusi kokonaisuus kunnioittaa vanhaa
Mahdollisuuden uuden rakentamiseen Hyytiälän metsäasemalla tarjosi aseman 1970-luvun rakennusten rapistuminen. Samalla syntyi myös tilaisuus luoda tutkimuksellisesti jotain täysin uutta ja kytkeä itse rakennus osaksi tutkimusta.
Uudisrakennuksen suunnittelun lähtökohtana oli kestävyys. Täyspuiset, elämättömät CLT-elementit mahdollistavat rakennuksen pitkän elinkaaren ja pienen hiilijalanjäljen. Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy:n suunnitteleman rakennuksen käyttöikä tulee olemaan vähintään 150 vuotta.
Uusien rakennusten inspiraation lähteitä ovat olleet historiallisen pihapiirin mittakaava ja japanilainen puurakentaminen. Lisäksi taloissa on perinteisten metsäkämppien tunnelmaa, sillä majoitushuoneisiin kuljetaan suoraan terassilta.
Hyytiälän metsäasema on toiminut yliopistollisen metsäopetuksen tukikohtana jo yli 100 vuoden ajan. Aseman vanhimmat 1910-luvulta peräisin olevat rakennukset ovat yhä käytössä ja toimineet koko ajan alkuperäisessä tehtävässään. Rakennukset ovat Museoviraston suojelemia ja merkittävä osa kansallista kulttuuriperintöä.
Lämpimästi tervetuloa uudisrakennuksen avajaisiin Hyytiälän metsäasemalle Juupajoelle perjantaina 13. lokakuuta 2023!
Tilaisuudessa tutkijayhteisö ja yhteistyökumppanit kertovat tutkimuksen uusista mahdollisuuksista sekä uudisrakennuksesta ja sen suunnittelun lähtökohdista.
Halukkaille on tarjolla yhteiskuljetus Hyytiälän metsäaseman ja Helsingin keskustan välillä. Kuljetus metsäasemalle lähtee Kiasman edestä klo 8.00. Paluukuljetus Helsinkiin lähtee klo 15.30.
Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu mukaan 29.9. mennessä: https://www.lyyti.fi/reg/Hyytialan_uudisrakennuksen_avajaiset_ja_peruskiven_paljastus_0194
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ritva Toivonen
Dekaani
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
0405268412
ritva.toivonen@helsinki.fi
Tuula Jyske
Apulaisprofessori
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
0504611944
tuula.jyske@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHenriikka HeikinheimoViestinnän asiantuntijaViikin kampus, Helsingin yliopisto
Puh:0503263085henriikka.heikinheimo@helsinki.fiKuvat
Linkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme