Lapin ELY-keskus

Laajakaistainvestointien haku on auki Lapissa 25.9.2023-29.2.2024

Jaa

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan kyläverkkojen rakentamista sellaisille alueille, joille huippunopeita tietoliikenneyhteyksiä ei markkinaehtoisesti rakennu. Lapin ELY-keskus avaa laajakaistahaun ajalle 25.9.2023-29.2.2024.

Ihmisiä kaivamassa ojaa laajakaistakaapelilla.
Kuva: Lapin keino -hanke Lapin keino -hanke

Laajakaista mahdollistaa nopeat tietoliikenneyhteydet Lapin maaseudulle. Kyläverkoilla on suuri merkitys Lapin kylien saavutettavuuden kannalta, ja hankkeiden päätoteuttajana ovat aktiiviset kyläyhteisöt.

– Rakennettu laajakaistaverkko mahdollistaa etätöiden ja -opiskelun sekä erilaisten sähköisten palveluiden mm. terveyspalveluiden hyödyntämisen, Anna-Kaisa Teurajärvi Lapin ELY-keskuksesta tarkentaa.

Rahoitusta laajakaistainvestointeihin voivat saada yksityis- ja julkisoikeudelliset yhteisöt, esimerkiksi kyläyhdistykset tai muut yhdistykset, kunnat, osuuskunnat ja paikallisoperaattorit. Lapissa rahoitetaan ensisijaisesti yhteisöllisiä laajakaistahankkeita, joihin sisältyy vastikkeetonta työtä (talkootyö).

Hankkeiden tulee olla Lapin maaseudun kehittämisohjelman mukaisia. Haussa painotetaan erityisesti maaseudun omaehtoisia laajakaistahankkeita, joilla edistetään sekä maaseudun saavutettavuutta että kylien yhteisöllisyyttä.

Tuen ehtona on, että rakennettavan verkon tulee taata 1 Gbit/s nopeudella toimiva yhteys. Kyläverkko jää tuensaajan omistukseen ja tuensaaja sitoutuu pitämään verkon käytössä tuen ehtojen mukaisesti. Lapissa pysyvyysaika on vähintään 10 vuotta.

Hankkeisiin voidaan myöntää tukea 65 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista.

Laajakaistainvestointien tukea haetaan Hyrrä-palvelussa. Tukea ja neuvoa antaa Lapin ELY-keskus.

Yhteyshenkilöt

Anna-Kaisa Teurajärvi, puh. 0295 037 135
sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye