Vamia

Vamia kouluttaa ukrainalaisia maahanmuuttajia hoiva-avustajiksi

Jaa

Vamia on saanut valtion avustuksena myönnettyä Jotpa-rahoitusta (Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus), joka on myönnetty hoiva-avustajien kouluttamiseen. Koulutuksen kohderyhmänä ovat ukrainalaiset maahanmuuttajat ja heidän uudelleenkouluttautuminen.

Hoiva-avustajan koulutus ukrainalaisille on suunniteltu tarvelähtöisesti ja sen keskeinen ajatus on, että edistetään kouluttautuvien työmarkkina-asemaa.

- Valtion avustusrahoituksen Jotpa-rahoituksen avulla olemme pystyneet suunnittelemaan sellaisen koulutuskokonaisuuden, jossa kielellisten valmiuksien tukeminen ja ammatillinen koulutus kulkevat käsi kädessä, kertoo Vamian hankepäällikkö Marlén Puska.

Jotpa-opinnot eivät voi olla pelkästään kieliopintoja vaan intensiivikielikoulutus on alkustartti, josta lähdetään oppimaan ammatillisia opintoja ja kehittämään kielitaitoa samanaikaisesti. Ammatillisten opintojen tukena on kielen opetusta päällekkäin ja lopulta kielen opetus ja ammatilliset opinnot kulkevat rinnakkain. Kun kielitaitoa on tarpeeksi päästään myös työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen. Koulutuksessa tuetaan myös opiskelu- ja digivalmiuksia.

Ukrainalaisilla hoiva-alaa aloittelevilla opiskelijoilla on jo ammatillista osaamista ja siksi halutaan mahdollistaa, että he pääsevät mahdollisimman matalalla kynnyksellä kiinni työelämään. Halutessaan opiskelijat voivat suorittaa kielitaidon karttuessa koko lähihoitajan tutkinnon.

Toivoa ja tavoitteita

Ryhmä on aloittanut Kristiinankaupungissa elokuun puolivälissä suomen kielen intensiivikoulutuksella, jota vetää opettaja Galina Harju. Intensiivikielikoulutus kestää aluksi kaksi kuukautta ja sen jälkeen opetukseen otetaan mukaan ammatilliset opinnot yhdessä kieliopintojen kanssa. Hoiva-avustajakoulutus koostuu kahdesta eri tutkinnon osasta: kasvun ja osallisuuden edistäminen ja ikääntyvien osallisuuden edistäminen. Harjun mukaan opiskelijaryhmä on motivoitunut ja ahkera, ja opiskelijoilta löytyy ymmärrystä koulutuksen vaatimiin edellytyksiin.

- Tämähän on aivan ihanneryhmä. Opiskelijoita on helppoa opettaa, koska heillä on suuri halu oppia suomea. Heillä on nyt toivoa ja tavoitteita, se on tärkeää. Olen iloinen, että voin auttaa siinä mitä osaan.

Opiskelijat itse kertovat, että ovat halunneet tähän koulutukseen, koska haluavat integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan ja kehittää ammatillisesti itseään. He ovat iloisia siitä, että ovat saaneet suomen kielen opettajan, joka suomen lisäksi puhuu sekä venäjää että ukrainaa.

- Hän pystyy ymmärtämään meidän mentaliteettiamme. Tunneilla käytetään paljon erilaisia metodeja opetuksessaan ja hänellä on luova, interaktiivinen opettamistapa. Olemme motivoituneita opiskeluun, päämäärätietoisia ja ahkeria. Ryhmästämme on tullut jo hyvä tiimi ja tunneilla on ystävällinen ja rento ilmapiiri. Yritämme puhua suomea, vaikka tässä vaiheessa se on vielä vaikeaa, kertovat opiskelijat.

Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

null

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja koulutuksesta ja haastattelupyynnöt:

Kuvat

Linkit

Vamia tarjoaa ammatillista koulutusta nuorille, aikuisille ja yrityksille - myös oppisopimuksella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vamia

Vamialla alkaa uusi Muistihoitaja tutkinnon osa – uusinta tietoa muistisairaiden kanssa työskenteleville30.1.2024 10:21:28 EET | Tiedote

Suomessa arvioidaan olevan yli 190 000 muistisairasta henkilöä, joista noin 14 500 sairastuu vuosittain. Ikä ei ole ainoa tekijä, sillä myös 35—65-vuotiaiden joukossa yli 7000 henkilöllä on todettu etenevä muistisairaus (THL). Muistisairauksien lisääntyessä sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan lisää osaamista. Tähän vastaa Vamian uusi Muistihoitaja tutkinnon osa -koulutus, joka tarjoaa hoitajille laajasti uutta tietoa sekä käytännön menetelmiä muistisairaiden hoitoon.

Vamian teknologia-alojen uudistetussa täsmäpäivässä 9-luokkalaiset pääsevät tutustumaan jatko-opintopolkuihin ja uratarinoihin7.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Vamian Sampo-kampuksella järjestetään tiistaina 21.11. uudistettu täsmäpäivän 9-luokkalaisille teknologia-alan ammatillisista opinnoista, VAMK-väylästä ja korkeakouluopinnoista kiinnostuneille. Täsmäpäivä järjestetään valtakunnallisena TeknologiaTiistai -päivänä, joka on ammattioppilaitosten ja teknologiayritysten yhteinen tapahtumapäivä.

Vamias nya modell RestaurangPRAO är ett ypperligt tillfälle för unga att prova på restaurangbranschen26.10.2023 08:36:17 EEST | Tiedote

RestaurangPRAO (praktisk arbetslivsorientering på restaurang) är en ny modell vars planering inleddes inom Vamias turismservice i våras tillsammans med lärarna och studerandehandledarna. Idén härstammar från att man inom den yrkesinriktade utbildningen vill öka ungas intresse för restaurangbranschen. Som tidpunkt valdes Prao-veckorna, då elever i åk 7–9 har ett ypperligt tillfälle att få prova på restaurangbranschen och se arbetslivet. Vid genomförandet av RestaurangPRAO har man utnyttjat erfarenheterna av TeknoTET, som ordnades på Sampocampus för elever i åk 7–9. - Vi funderade att kunde inte också vi klara av det här. Vi utgick ifrån ett ganska litet antal när vi genomförde idén. Hittills har tre platser per vecka räckt till, och ännu har vi inte behövt säga till någon att hen inte ryms med. Prao-veckorna under hösten är tio, vilket innebär att det finns plats för trettio unga och under våren ännu ett tjugotal till, berättar lärarteamet. I RestaurangPRAO får eleven under en vecka bek

Vamian uusi malli RaflaTET on nuorelle oiva tilaisuus kokeilla ravintola-alaa26.10.2023 08:35:43 EEST | Tiedote

RaflaTET on uusi malli, jonka suunnittelu aloitettiin Vamian matkailupalvelussa viime keväänä yhdessä opettajien ja opiskelijanohjaajien kera. Idea lähti liikkeelle siitä, että ammatillisen koulutuksen puolella halutaan lisätä nuorten kiinnostusta ravintola-alaa kohtaan. Ajankohdaksi valittiin TET-viikot, jolloin yläkoulun oppilailla on oiva tilaisuus päästä kokeilemaan ravintola-alaa ja nähdä työelämää. RaflaTET:n toteutuksessa on hyödynnetty Sampo kampuksella yläkoululaisille järjestetyn TeknoTET:n kokemuksia. - Mietittiin, että eikös mekin pystyttäisi tähän. Lähdettiin aluksi aika pienellä määrällä toteuttamaan ideaa. Toistaiseksi kolme paikkaa viikossa on riittänyt, eikä kenellekään tarvinnut vielä sanoa ettei mukaan mahdu. TET-viikkojahan syksyssä on 10 niin kolmellekymmenelle nuorelle löytyy paikka ja keväällä vielä parille kymmenelle, opettajatiimistä kerrotaan. RaflaTET:ssä viikon aikana oppilas pääsee tutustumaan ensimmäiset kolme päivää ravintoa-alan opiskeluun Vamialla, jonk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye