Datahuone: Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vaikuttanut Venäjän-kauppaa käyneiden yritysten liiketoimintaan vain vähän

Jaa

Venäjän-tavarakauppaa harjoittaneiden suomalaisten yritysten kokonaistavaravienti ja -tuonti laskivat lähes välittömästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022, mutta kokonaisuutena sodan taloudelliset vaikutukset näiden yritysten liiketoimintaan ovat jääneet vähäisiksi.

Venäjän lippu

Tämä on päähavainto Datahuoneen vasta julkaistussa raportissa Russian Invasion of Ukraine: Effect on Finnish Companies Trading with Russia.

Venäjän-vientiä harjoittaneiden yritysten kokonaisvienti on laskenut sodan takia kohtalaisesti, mutta sodalla ei ole ollut vaikutuksia näiden yritysten liikevaihtoon ja työntekijämäärään. Venäjältä tuoneilla yrityksillä on ollut enemmän vaikeuksia ja niiden liikevaihto ja kokonaistuonti ovat laskeneet verrattuna muihin tuontiyrityksiin. Tästä huolimatta myöskään tuontiyritykset eivät ole joutuneet pienentämään työntekijämääräänsä. Suomen ja Venäjän välisen kaupan romahtamisesta huolimatta taloudelliset vaikutukset Venäjän-kauppaa harjoittaneisiin suomalaisyrityksiin ovat olleet vähäisiä.

”Venäjän-markkinat eivät luultavasti ole olleet suomalaisille yrityksille kovin tärkeitä, tai sitten yritykset ovat kyenneet korvaamaan Venäjän-kauppaa suuntautumalla muille markkinoille, sanoo yksi raportin kirjoittajista, tutkija Max Toikka Datahuoneesta:

”Sota on vaikuttanut eniten yrityksiin, jotka harjoittivat Venäjän-tuontia – ja niiden joukossa sellaisiin yrityksiin, joiden riippuvuus Venäjästä on ollut suuri. Nämä yritykset ottivat merkittäviä liiketoimintariskejä, jotka ovat nyt realisoituneet”, sanoo Max Toikka.

Raportti ei suosittele valtiontukien maksamista Venäjän-kauppaa harjoittaneille yrityksille.

“Tutkimustulostemme mukaan ei ole tarvetta tukea yrityksiä, jotka harjoittivat Venäjän-kauppaa, koska sodan taloudelliset vaikutukset näihin yrityksiin ovat olleet keskimäärin vain pieniä.”

Kyseessä on Datahuoneen ensimmäinen raportti englannin kielellä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Datahuone on kansainvälisestikin ainutlaatuinen tietopohjaista päätöksentekoa edistävä yksikkö. Kolmivuotisen rahoituksen saanut Datahuone on VATT:n itsenäinen yksikkö, joka toimii kiinteässä yhteistyössä Taloustieteen keskus Helsinki GSE:n ja Tilastokeskuksen kanssa. Datahuoneen tavoitteena on tuottaa ajantasaisia rekisteritietoja hyödyntävää aikaisempaa tarkempaa ja nopeatempoisempaa analyysiä yhteiskunnallisten ja poliittisten ratkaisuiden vaikutuksista. Datahuoneen sivut löytyvät osoitteesta https://datahuonepilotti.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Datahuone

Datahuone: Maahanmuuttajien työllisyys kasvaa huomattavasti ensimmäisten maassaolovuosien aikana – Vuosina 2021 ja 2022 maahan tulleiden osallistuminen työmarkkinoille alusta alkaen korkeammalla tasolla kuin aikaisemmin maahan muuttaneilla6.7.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Datahuoneen tuoreessa selvityksessä on tarkasteltu maahanmuuttajien päätoimisen työllisyyden ja palkkatyöhön osallistumisen kehitystä vuodesta 2000 alkaen. Analyysin perusteella maahanmuuttajien työllisyys kasvaa huomattavasti maahanmuuttoa seuraavina vuosina. Lähtötaso oli vielä varsinkin 2000-luvun alussa melko matala. Viime vuosina Suomeen muuttaneiden osallistuminen työmarkkinoille on ollut heti korkeammalla tasolla aiempiin maahanmuuttajakohortteihin verrattuna.

Datahuone: Kierretäänkö Venäjä-pakotteita suomalaisyritysten viennissä Keski-Aasiaan ja Kaukasukselle?3.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Datahuone on tuoreessa raportissaan selvittänyt, että suomalaisyritysten tavaravienti useisiin Keski-Aasiassa ja Kaukasuksella sijaitseviin Venäjän lähimaihin on kasvanut merkittävästi Venäjän helmikuussa 2022 Ukrainaan tekemän hyökkäyksen jälkeen. Selvityksen kohteena olevat maat ovat Armenia, Georgia, Kazakstan, Kirgisia. Näillä mailla on läheiset taloussuhteet tai yhteinen raja Venäjän kanssa. Maaliskuun ja marraskuun 2022 välisenä aikana aiemmin Venäjälle vieneet yritykset veivät näihin neljään maahan tuotteita yhteensä 175 miljoonan euron arvosta. Tämä vastaa noin 95 prosenttia kaikesta suomalaisyritysten tavaraviennistä näihin maihin.

Datahuone: Sota Ukrainassa vaikuttanut Venäjän-kauppaa käyneisiin suomalaisyrityksiin keskimäärin vain vähän – Vientiyritysten liiketoiminta toipunut syksyn 2022 aikana17.2.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Venäjän-kauppaa käyneiden suomalaisyritysten kokonaisvienti ja -tuonti vähenivät selvästi muihin ulkomaankauppayrityksiin verrattuna Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. Tästä huolimatta sota ei juuri vaikuttanut Venäjän-kauppaa käyneiden yritysten liikevaihtoon, palkkasummaan tai palkansaajien määrään. Sodan vaikutukset näiden yritysten kokonaisliiketoimintaan ovat olleet vähäiset. Syksyn 2022 aikana Venäjän-kauppaa käyneiden vientiyritysten kokonaisvienti on toipunut, mikä osoittaa, että nämä yritykset ovat kyenneet löytämään korvaavia vientimarkkinoita vähentyneelle Venäjän-viennille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye