Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Sateinen syksy on aiheuttanut syystulvan Lapin vesistöihin

Jaa

Tulvakeskus ja Lapin ELY-keskus tiedottavat: Lapin alueen vesistöissä vesi on noussut korkealle runsaiden sateiden seurauksena. Ranta-alueilla on syytä tarkistaa mm. veneiden ja laitureiden kiinnitykset.

Puiden ympäröimä joki virtaa vuolaana.
Jokien virtaamat ovat ajankohtaan nähden tavanomaista suuremmat useassa vesistössä. Kuvassa Välijoki Vanttausjärven ja Alajärven välillä 22.9.2023. Kuva: Lapin ELY-keskus

Viime päivien aikana vesi on noussut nopeasti runsaiden ja laaja-alaisten sateiden seurauksena Lapin alueella sekä luonnontilaisissa että säännöstellyissä vesistöissä. Paikoitellen vesi on pienen kevättulvan korkeudessa ja muun muassa veneitä ja laitureita on lähtenyt tulvaveden mukaan. Ranta-alueilla on syytä tarkistaa veneiden ja laitureiden kiinnitykset sekä kerätä muu mahdollinen irtaimisto pois. Mikäli tämän viikon sademäärät ovat vähäisiä, kääntyvät vedenkorkeudet laskuun vesistöstä riippuen tällä viikolla tai ensi viikon alkupuolella.

Elokuun sademäärä on ollut Lapissa selvästi keskimääräistä suurempi, ja syyskuussa sateet ovat jatkuneet hyvin runsaina. Syyskuun lopun sadekertymä on ollut paikoitellen poikkeuksellisen suuri. Maaperä on veden kyllästämä, joten sadevedet kulkeutuvat nopeasti vesistöihin. Myös pienemmät vesistöt virtaavat nyt vuolaina, mikä kannattaa ottaa huomioon vesillä ja maastossa liikkuessa. 

Tornionjoen vesistö 

Vedenkorkeus on noussut Pellossa noin metrin ja Torniossa noin 0,7 metriä viimeisen viikon aikana, ja vesi on nyt pienen kevättulvan korkeudessa. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä noin 0,2–0,4 metriä viikon loppuun mennessä. Tornionjoella syystulvan vedenkorkeus jää kuitenkin 2–2,5 metriä viime kevään tulvahuipun alapuolelle. 

Kemijoen vesistö 

Kemijärven yläpuolisella alueella Kemihaarassa virtaama on ollut suurimmillaan 22.9. Vastaavan tasoinen syystulva Kemihaarassa on ollut esimerkiksi vuosina 2021 ja 2015. Ounasjoella Kittilässä vedenkorkeus on noussut viime viikon aikana reilu 2 metriä. Vedenkorkeus on nyt huipussaan ja kääntyy laskuun lähipäivinä. Vedenkorkeus on jäämässä noin 2 metriä viime kevään tulvan alapuolelle. Rovaniemellä vedenkorkeus on noussut Lainaalla noin metrin. Vedenkorkeuden arvioidaan nousevan vielä noin 0,2 metriä lähipäivien aikana.  

Säännöstellyissä järvissä vedenkorkeudet ovat nousussa. Lokan ja Porttipahdan tekoaltaissa vedenkorkeus on noin metrin ja Kemijärvessä noin 0,2 metriä säännöstelyn ylärajan alapuolella. Kemijoen voimalaitoksilla vettä on jouduttu ohijuoksuttamaan. Vesistöjen säännöstelyllä pyritään leikkaamaan jokien huippuvirtaamia varastoimalla vettä yläpuolisiin altaisiin, ja juoksuttamalla vettä ennakkoon. Esimerkiksi Kemijoki Oy on varautunut syyssateisiin laskemalla syyskuun aikana Kemijärven pintaa alaspäin, jolloin Seitakorvan voimalaitoksen maksimijuoksutusta voidaan pienentää syystulvan aikana. 

Ivalojoen vesistö 

Ivalossa vedenkorkeus on noussut viimeisen viikon aikana noin 0,8 metriä ja on nyt huipussaan. Vedenkorkeus jäi vajaan metrin viime kevään tulvakorkeuden alapuolelle. Inarijärvessä vedenkorkeus on ollut nousussa ja on nyt noin 0,15 m säännöstelyn ylärajan alapuolella. Paatsjoen voimalaitoksilla vettä on jouduttu ohijuoksuttamaan. 

Syksyn tulvatilanteesta tiedotetaan jatkossa tarpeen mukaan. 

Yhteyshenkilöt

Suomen ympäristökeskus, ryhmäpäällikkö Ari Koistinen (tulvaennusteet), puh. 0295 251 287
Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354,
Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen (säännöstelyn valvonta), puh. 0295 037 406

Sähköpostiosoitteet ovat Suomen ympäristökeskuksen osalta muotoa etunimi.sukunimi@syke.fi ja Lapin ELY-keskuksen osalta etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme