Kansainvälinen YK:n koulumaitopäivä 27.9. - Koulumaito-ohjelmat edistävät lasten terveyttä maailmanlaajuisesti
YK:n koulumaitopäivä on omistettu painottamaan koulumaidon tärkeyttä lasten ravitsemuksessa. Koulumaito-ohjelmilla on maailmanlaajuisesti keskeinen rooli lasten terveellisen ravitsemuksen edistämisessä, ja koulumaitopäivä on tilaisuus juhlistaa sitä. Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää koordinoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), ja se tuo yhteen ihmisiä eri puolilta maailmaa.
Maito on ravintorikas tuote, joka sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, fosforia, kaliumia, jodia sekä B6- ja B12-vitamiineja. Suomessa tarjolla on laaja valikoima maitotuotteita jokaiseen makuun. Voit nauttia maitoa sellaisenaan tai käyttää monipuolisia maitotuotteita ruuanvalmistuksessa.
- Aterian yhteydessä nautitun maito- tai piimälasillisen lisäksi maito voi olla herkullinen osa välipaloja koulun jälkeen. Itsetehty välipala on edullinen vaihtoehto ja voit lisäksi säädellä suolan ja sokerin määrää oman makusi mukaan, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Suomalainen maidontuotanto - Kestävän ruuantuotannon edelläkävijä
Suomessa maidontuotanto on merkittävä osa ruuantuotantoamme. Meillä on hyvät lähtökohdat maidontuotantoon, sillä nurmi kasvaa hyvin pohjoista Suomea myöten. Nurmi muodostaa pääosan lehmien rehustuksesta ja lehmät muuntavat nurmen ravintorikkaaksi maidoksi.
- Suomalainen maidontuotanto on edelläkävijä kestävässä tuotannossa. Maitotiloilla, osuuskunnissa ja meijereissä tehdään jatkuvaa kehitystyötä päästöjen vähentämiseksi, hiilensidonnan kasvattamiseksi, luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi sekä eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Suosimalla suomalaisia maitotuotteita olet mukana edistämässä kestävää ruuantuotantoa, sanoo asiantuntija Marjukka Mattio.
Koulumaitopäivän välipalasmoothie
Smoothie on nopea ja raikas aamupala, välipala tai jälkkäri. Smoothieen sopivat monet maitotuotteet ja kotimaiset raikkaat marjat. Kotimaisia marjoja voi huoletta syödä kuumentamatta joko tuoreena tai pakastettuina. Pienen kuitulisän välipalaan saa helposti vaikkapa kauraleseistä tai -hiutaleista. Näyttävä “marmorismoothie” onnistuu pienellä lisävaivalla!
Välipalasmoothie
4 annosta
4 dl tuoreita tai pakastettuja, puolikohmeisia kotimaisia marjoja, esimerkiksi mustikkaa ja vadelmaa
½ prk rahkaa
½ dl kaurahiutaleita
2-3 dl maitoa
(sokeria tai hunajaa)
- Soseuta marjat blenderissä tai korkeareunaisessa kulhossa, jaa ¼ marjasoseesta laseihin.
- Mittaa loput ainekset blenderiin tai korkeareunaiseen kulhoon, sekoita tasaiseksi, kuohkeaksi smoothieksi blenderillä tai sauvasekoittimella.
- Maista ja makeuta tarvittaessa sokerilla tai hunajalla.
- Kokoa välipala kaatamalla marjasurvoksen päälle smoothiesekoitus, älä sekoita, vaan jätä hauskan raidalliseksi.
Resepti: Heidi Siivonen
Lisätiedot:
Marjukka Mattio, maitoasiamies, MTK, 050 533 8924
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Metsänhoitoyhdistysten valtuustoihin uusia kasvoja – Naiset ääniharavina10.12.2024 13:12:32 EET | Tiedote
Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalit on käyty, ja uudet valtuutetut on valittu kaudelle 2025–2028. Metsänomistajien edunvalvontaan ja palveluiden kehittämiseen saatiin merkittävä joukko uusia valtuutettuja. Erityisen huomionarvoista on, että valtakunnan ääniharavat olivat kaikki naisia. Mhy Etelä-Savosta Kaisa Ralli sai 330 ääntä ja Taina Pietarinen 230 ääntä. Uudet valtuustot aloittavat kautensa 1.1.2025.
Kestävyys tuotantoketjussa vaatii reiluutta – Alkutuottajille kuuluu oikeudenmukainen osuus lisäarvosta4.12.2024 10:59:37 EET | Tiedote
Kestävyys ja vastuullisuus alkavat ruokaketjun alkupäästä, mutta niiden kustannuksia ei voi vyöryttää yksin viljelijöiden kannettavaksi. Metsäkatovapaus on jatkossa edellytys markkinoille pääsylle, mutta ostajat pyrkivät siirtämään kestävyystietojen keräämisen ja jakelun kulut alkutuottajille – vastoin yritysvastuudirektiivin periaatteita. "Kestävyys ja vastuullisuus ovat ruokaketjun menestyksen perusta, mutta ne eivät saa muuttua viljelijöille pelkiksi lisäkustannuksiksi. Alkutuottajien on saatava osansa kestävien tuotantotapojen tuottamasta lisäarvosta, joka hyödyttää koko ketjua", painottaa MTK:n johtaja Juha Ruippo MTK-Satakunnan syyskokouksessa Mies-Laulun talolla Porissa 4.12.2024.
MTK vaatii lisää vauhtia suurpetolainsäädännön uudistukseen28.11.2024 16:14:09 EET | Tiedote
Huhtikuun alussa maa- ja metsätalousministeriön asettaman suurpetojen poikkeuslupiin keskittyneen juristityöryhmän loppuraportti valmistui torstaina 28. marraskuuta. Työn keskeisenä tavoitteena on määritellä ne lainsäädäntömuutokset, joilla suurpetojen kannanhoidollinen metsästys saadaan jälleen käynnistettyä.
Uudet ravitsemussuositukset tarvitsevat jatkovalmistelun27.11.2024 15:24:06 EET | Tiedote
Valtion uudet ravitsemussuositukset julkistettiin tänään keskiviikkona. Suositukset eivät tunnista suomalaista ruokajärjestelmää eivätkä sen kehitystarpeita. Tämä ei yllätä, sillä ruoka-ala oli suljettu ulos valmistelusta. MTK:n ja muun ruoka-alan antamia kriittisiä lausuntoja ei valmistelussa juurikaan huomioitu.
MTK:n valtuuskunnan syyskokous 26.–27.11.202420.11.2024 07:54:00 EET | Tiedote
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kutsuu median edustajat seuraamaan valtuuskunnan syyskokousta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme