Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue PohdePohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Palliatiivista hoitoa kehitetty aktiivisesti

Jaa

Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon FinPall-hankkeessa on perustettu muun muassa palliatiivisen hoidon keskus OYSiin ja palliatiivisia yksiköitä keskussairaaloihin. Pohteen alueella ammattilaisille on järjestetty koulutusta, jotta taataan riittävä osaaminen jokaisen hoitoa tarvitsevan hoidon toteuttamiseksi tasavertaisesti ja yhdenvertaisesti.

Pohde/Sanna Krook

Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaan ihmisen hoitoa, jonka tavoite on ehkäistä ja hoitaa oireita, vaalia elämänlaatua ja mahdollistaa hyvä elämä kuolemaan saakka. Parantumattomasti sairaan potilaan hoito ei ole riippuvainen diagnoosista, vakava tai parantumaton sairaus sekä kuolema koskettaa meistä jokaista jossain vaiheessa.

Kansallisen hankkeen aikana palliatiivinen hoito nivelletään hyvinvointialue Pohteen kaikkiin sosiaali- ja terveydenhuollon tasoihin niin, että hoito mahdollistuisi asuinpaikasta riippumatta. Oulun yliopistollisen sairaalan koordinoiman FinPall-osakokonaisuuden ja palliatiivisen keskuksen myötä on luotu koko Pohjois-Suomea koskevaa yhtenäistävää ohjeistoa, tarjottu ammattilaisille koulutusta ja luotu palliatiivisen hoidon digihoitopolku.  

OYSiin perustettu palliatiivisen keskuksen poliklinikka toimii viitenä päivänä viikossa. Lisäksi keskus tukee pohjoisen keskussairaaloiden ja perusterveydenhuollon ammattilaisia koko hyvinvointialueella ja Pohjois-Suomen yhteistyöalueella.

Jatkossa tarkastellaan, miten voidaan mahdollistaa palliatiivisen hoidon konsultaatiotuen ammattilaisille myös päivystysaikoina, kertoo projektipäällikkö, erityisasiantuntija Minna Hökkä.

”Pohteen alueella on käynnistetty pilottina digihoitopolkua, joka toimii valtakunnallisen palliatiivisen hoidon digihoitopolun kehittämistyön osana. Olemme mukana valtakunnallisessa yhtenäisen koulutusaineiston rakentamisessa”, Minna Hökkä toteaa.

FinPall-hankkeen toimijat ovat tehneet paljon yhteistyötä hoitoketjujen kehittämisessä, sanoo hankkeen asiantuntija, syöpätautien erikoislääkäri Eeva Rahko OYSista. ”Työ jatkuu. On tärkeää, että esimerkiksi keskussairaalassa toimivat tietävät, mikä hoitoyksikkö voi jatkohoitaa potilaan kotona tai sen läheisyydessä.”

Kansainvälistä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon päivää vietetään 12. lokakuuta. FinPall järjestää valtakunnallisen teemapäivän tapahtuman Helsingissä. Tämä tilaisuus on liitetty etänä osaksi Oulussa järjestettävää yleisötapahtumaa. Aleksinkulman tapahtumaan on koottu moniammatillinen asiantuntijajoukko kertomaan palliatiivisen hoidon kehittämisestä. Kutsu liitteenä.

FinPall-hankkeelle haetaan jatkorahoitusta valtiolta, jotta yliopistollisissa sairaaloissa toimivien palliatiivisen keskusten toiminnallisuutta ja yhtenäisiä hoitoketjuja voitaisiin vahvistaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna Hökkä, FinPall-projektipäällikkö, TtT, OYS Pohjois-Suomen yhteistyöalue
050 595 7746, minna.hokka@pohde.fi

Eeva Rahko, erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys, OYS Pohjois-Suomen yhteistyöalue
08 315 6440, eeva.rahko@pohde.fi

Liitteet

Linkit

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Tulevaisuuslautakunta päivitti ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelin sääntökirjaa24.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen tulevaisuuslautakunta teki vuoden ensimmäisessä kokouksessaan päivityksiä sääntökirjaan, joka ohjaa ympärivuorokautisen palveluasumisen palveluseteliyrittäjiä. Lisäksi lautakunta päätti periaatteista, joilla toteutetaan täydentävän lääkäripalvelun hankinta Oulaskankaan sairaalan perusterveydenhuollon ympärivuorokautiselle päivystykselle ajalla 1.4.–30.9.2025.

Puutiaisaivotulehdusrokotuksen saa jatkossa maksutta Hailuodossa – omakustanteisena Pohde suosittelee rokotusta rannikkokunnissa22.1.2025 09:47:13 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on laajentanut tammikuun 2025 alussa kansallisen puutiaisaivotulehdusrokotusohjelman koskemaan Hailuotoa Pohjois-Pohjanmaalla. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotus annetaan ilmaiseksi henkilöille, jotka asuvat tai oleskelevat alueella, jolla puutiaisaivotulehduksen riski on korkea. Omakustanteisena Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde suosittelee rokotuksia kaikille Pohjois-Pohjanmaan rannikkokunnissa asuville henkilöille, jotka liikkuvat luonnossa. Perusrokotussarjan ensimmäinen rokote kannattaa ottaa jo alkuvuodesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye