Suomen Punainen Risti SPR

Finlands Röda Kors nödhjälp har behövts vecka efter vecka – under Hungerdagen samlar vi in medel till katastrofhjälp

Dela

Bössinsamlingen under Hungerdagen börjar torsdag 28.9 och pågår fram till lördag 30.9. Under Hungerdagen samlas medel in till katastroffonden, med hjälp av vilken vi har kunnat skicka hjälp till de senaste veckornas förödande katastrofer i Marocko och Libyen samt till hjärtat av den humanitära krisen i Afghanistan. Akut hjälp ges även varje vecka i Finland.

Libyska Röda Halvmånens team för nödhjälp hjälper mitt i de enorma översvämningsskadorna.
Libyska Röda Halvmånens team för nödhjälp hjälper mitt i de enorma översvämningsskadorna. Bild: Libyska Röda Halvmånen

Vid Hungerdagens bössinsamling, som startar på torsdag, samlar vi in medel till Finlands Röda Kors katastroffond, med hjälp av vilken vi kan hjälpa människor runtom i världen som lider av katastrofer och konflikter.

Snabb nödhjälp har under de senaste veckorna behövts många gånger på grund av akuta katastrofer. Medlen som samlas in på Hungerdagen är inte bundna till ett specifikt mål i förväg, och därför kan de användas för att hjälpa snabbt där hjälpen behövs som mest för tillfället.

– Lokala föreningar har beredskap för kriser, men när det värsta inträffar, behövs hjälp utifrån. Skadorna som översvämningarna i Libyen har orsakat är enorma och jordbävningen i Marocko överraskade folk när de låg och sov. Tusentals familjer har blivit hemlösa och till exempel familjer som bor i Marockos bergsområden behöver akut skydd och värme då vädret blir kallare, berättar Tiina Saarikoski, direktör för den internationella biståndsverksamheten.

Finlands Röda Kors har skickat hjälp till folk som lider av jordbävningen i Marocko och översvämningarna i Libyen. Från katastroffonden har vi stött nödhjälpsarbetet i Marocko med 100 000 euro och i Libyen med 150 000 euro. Dessutom har vi med medel ur katastroffonden skickat biståndsarbetare till biståndsoperationen i Marocko. Hjälpen som skickas från Finland dirigeras till internationella Röda Korsets biståndsoperationer, med vilka man stöder arbetet som de lokala Röda halvmånarna utför.

Tilläggsbistånd om 200 000 euro till Afghanistan för att hjälpa kvinnor och barn

Den långvariga humanitära krisen i Afghanistan har fördjupats avsevärt under de senaste två åren.  Uppskattningsvis behöver upp till två tredjedelar av landets befolkning humanitärt bistånd. Röda Korset fortsätter sitt arbete i Afghanistan trots den svåra inre situationen i landet.

Finlands Röda Kors allokerar ett tilläggsbistånd om 200 000 euro från sin katastroffond för att hjälpa kvinnor och barn som befinner sig i en utsatt situation. Biståndet allokeras till afghanska Röda halvmånens socialvårdscentraler, det vill säga maraston, i vilka änkor och deras familjer får hjälp.

– Afghanska Röda halvmånen kan med sitt social- och hälsovårdsarbete nå ut till en avsevärd mängd människor som lever i en utsatt situation. På olika håll i landet har förutom maraston, även 70 mobila hälsoteam verksamhet och deras personal omfattar både män och kvinnor. Arbetet för Röda halvmånens kvinnliga arbetare och frivilliga är i denna situation särskilt viktig för att hjälpa kvinnor och barn, konstaterar Saarikoski.

I Afghanistan stöder Finlands Röda Kors även humanitär nödhjälp samt hälsoteamens arbete med hjälp av bidragen till Hungerdagen.

Vi kan alla hjälpa i kriser nu och imorgon

Med medlen som samlas in under Hungerdagen hjälper vi både internationellt och i Finland. I Finland ges bistånd vid akuta olyckssituationer, såsom vid bränder. Även här behövs bistånd varje vecka: under de senaste åren har Röda Korsets lokalavdelningar hjälpt människor som råkat ut för en akut olycka eller kris med medel ur katastroffonden fler än tre gånger.

Alla kan hjälpa genom att delta i Hungerdagen som bössinsamlare, digi-insamlare eller genom att ge ett bidrag. Anvisningar för bössinsamling och grundande av en egen webbinsamling finns på rodakorset.fi.

Hungerdagens bössinsamling ordnas 28–30.9. På webben kan du samla in och ge bidrag ända till slutet av oktober.

Så här kan du ge bidrag till Hungerdagen:

  • Skicka textmeddelandet SPR20 till numret 16499 (20 euro/meddelande)
  • Via MobilePay till numret 10900
  • På webben via rodakorset.fi
  • Genom att ringa numret 0600 12220 (20,28 euro + lna/msa)
  • Ge ett bidrag till Röda Korsets katastroffonds konto OP FI52 5000 0120 4156 73. Mottagare: Röda Korset. Referens: 5186.


Insamlingstillstånd: RA/2020/1407 och ÅLR 2022/8376

Mer information

Direktör för den internationella biståndsverksamheten Tiina Saarikoski, 040 189 4885

Direktör för medelanskaffning Sirpa Solehmainen, 050 567 6629

Kommunikationssakkunnig Ada Bergroth, 040 610 9447

Nyckelord

Bilder

Libyska Röda Halvmånens team för nödhjälp hjälper mitt i de enorma översvämningsskadorna.
Libyska Röda Halvmånens team för nödhjälp hjälper mitt i de enorma översvämningsskadorna.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

Andra språk

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye