Kainuun työttömyys ennätyksellisen matalalla

Jaa

Kainuussa oli elokuun lopussa vähiten työttömiä työnhakijoita Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Myös työttömyysaste oli pienempi kuin kertaakaan Työnvälitystilastossa. Pitkäaikaistyöttömyys supistui vuoden takaisesta. Työvoiman kysyntä on hiljentynyt viime kuukausina.

Suomussalmi 8,2; Puolanka 13,8; Hyrynsalmi 10,2; Ristijärvi 7,0; Paltamo 8,2; Kajaani 8,3; Sotkamo 4,6; Kuhmo 8,4.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa elokuussa 2023.

Kainuussa oli elokuun lopussa 2 433 työtöntä työnhakijaa, mikä on vähiten Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Edellinen ennätys oli 2 492 työtöntä työnhakijaa toukokuulta. Vuoden takaisesta työttömien määrä supistui 97 henkilöllä (-4 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen oli ELY-keskusalueista kolmanneksi suurinta, koko maassa työttömyys lisääntyi 4 %.

Työttömyysaste oli Kainuussa kuun lopussa 7,9 %, tämäkin vähiten vuoden 2006 jälkeen. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista neljänneksi matalin ja 0,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten. Koko maassa työttömyysaste oli 9,4 %, mikä on 0,3 prosenttiyksikköä vuoden takaista enemmän.

Pitkäaikaistyöttömiä oli kuun lopussa 609, mikä on 3 % vähemmän (-21) kuin vuotta aiemmin. Edelliskuusta pitkäaikaistyöttömyys laski 1 % (-5). Pitkäaikaistyöttömiä oli 25 % työttömistä, vuotta aiemmin osuus oli samaten 25 %.

Työpaikkojen määrä pudonnut selkeästi

Työvoiman kysyntä oli alkuvuonna vilkasta mutta kesäkuusta lähtien paikkamäärä on laskenut merkittävästi. Elokuun aikana työ- ja elinkeinotoimistoihin sekä kuntakokeiluihin ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja 865, mikä on 36 % vähemmän (-479) kuin vuosi sitten. Ammattiryhmissä uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten palvelu- ja myyntityöntekijöille (218), rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille (191) sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijöille (156).

Tekijöistä on kuitenkin edelleen pulaa alalla kuin alalla ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita – eli esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä –, suojelu- ja vartiointityöntekijöitä sekä terveydenhuollon asiantuntijoita – eli esimerkiksi sairaanhoitajia. Haastavaa oli löytää myös muun muassa metsä- ja kalatalouden työntekijöitä, teollisuustuotteiden kokoonpanijoita sekä prosessityöntekijöitä.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 24. lokakuuta 2023.

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun työ- ja elinkeinotoimisto
johtaja Pauli Piilma, 0295 023 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Kuvat

Suomussalmi 8,2; Puolanka 13,8; Hyrynsalmi 10,2; Ristijärvi 7,0; Paltamo 8,2; Kajaani 8,3; Sotkamo 4,6; Kuhmo 8,4.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa elokuussa 2023.
Lataa

Linkit

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Pk-yritysbarometri: Kainuun yritysten epävarmuus jatkuu - arviot tulevaisuudesta ovat synkkiä ja kasvuhalukkuus ennätysalhaista13.2.2024 09:05:00 EET | Tiedote

Pk-yritysbarometri 1/2024 on julkaistu. Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Raportissa tarkastellaan pk-yritysten suhdanneodotuksia ja kehitystä, kasvua ja uusiutumista, kansainvälistymistä, kehittymistä sekä investointeja ja rahoitustilannetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye