Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Työttömiä Kaakkois-Suomessa viisi prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin

Jaa

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun 2023 lopussa 13448 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä kasvoi vuodentakaisesta reilusti. Myös nuorten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrät kasvoivat. Ulkomaalaisia työttömiä oli vuodentakaiseen verrattuna 10 prosenttia enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli elokuun aikana avoinna 1879, mikä on 26 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vaikka työttömyyden kehitys vuodentakaiseen verrattuna on monilta osin heikompi, ovat kokonaistyöttömyysluvut elokuisen mittaushistorian toiseksi matalimmat.

Kuvassa on visuaalisena esityksenä kuvatekstin tiedot ja lisäksi työttömien työntekijöiden määrä 13448, palveluissa 5627, pitkäaikaistyöttömiä 4227, työpaikkojen määrä 1879.
Elokuussa 2023 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 5 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 26 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 9,8 %.

Kaakkois­-Suomessa oli elokuun lopussa 13448 työtöntä työnhakijaa. Luku on elokuisen mittaushistorian toiseksi matalin. Työttömiä oli 641 (+5 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 7650 (+253 henkilöä, +3 %). Etelä-Karjalassa työttömiä oli 5798 (+388 henkilöä, +7 %).

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli elokuussa Kaakkois­-Suomessa 9,8 prosenttia. Työttömyysaste oli korkein Imatralla (12,8 %) ja matalin Lemillä (7,6 %). Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 8,5 prosenttia.

Työttömistä työnhakijoista Kaakkois-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja 1057. Lomautettujen määrä kasvoi edellisvuoden elokuuhun verrattuna peräti 132 prosentilla. Myös heinäkuuhun verrattuna lomautettujen määrä nousi (+7 %).

Kaakkois-Suomen työttömistä työnhakijoista oli elokuun lopussa ulkomaiden kansalaisia 1558 (+143, +10 %). Ulkomaalaisten osuus kaikista työttömistä oli Kaakkois-Suomessa 12 prosenttia. Alueen ulkomaalaisista työnhakijoista oli EU-maiden kansalaisia 221. Ukrainalaisia oli työttömänä 226. Moni ukrainalainen työnhakija on koulutuksessa (elokuussa 295 henkilöä).

Työttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa

Työttömien määrä kasvoi kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa, eniten Lappeenrannan seudulla (+288 henkilöä, +8 %). Suhteellisesti vähiten työttömien määrä kasvoi Kouvolan seudulla (+3 %), määrällisesti vähiten Kouvolan ja Imatran seuduilla (+ 100 henkilöä). Kotka-Haminan seutukunnassa työttömiä oli 153 enemmän kuin vuotta aiemmin (+4 %).

Työttömien määrä laski Kaakkois-Suomessa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kuudessa kunnassa ja nousi yhdeksässä kunnassa. Työttömiä väheni määrällisesti eniten Luumäellä (-13 henkilöä) ja suhteellisesti eniten Miehikkälässä (-11 %). Heikointa muutos vuodentakaiseen verrattuna oli määrällisesti Lappeenrannassa, jossa työttömien määrä kasvoi 264 henkilön verran. Suhteellisesti eniten työttömien määrä kasvoi Savitaipaleella (+20 %).

Nuoria työttömiä vuodentakaista enemmän

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli elokuun lopussa Kaakkois­-Suomessa 1346, mikä on kahdeksan prosenttia (­+101 henkilöä) enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömien määrä kasvoi kaikissa alueen seutukunnissa, eniten Lappeenrannan (+19 %) ja vähiten Kouvolan (+1 %) seudulla.

Yli 50-­vuotiaita oli Kaakkois-­Suomessa työttömänä 5783 henkilöä (+1 %).

Työttömien määrä kasvoi eniten prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden ammattiryhmässä

Työttömien määrä kasvoi edellisvuodesta eniten prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden ryhmässä ja toiseksi eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä. Työttömien määrä väheni eniten erityisasiantuntijoiden sekä muiden työntekijöiden ryhmissä.

Koulutusasteista työttömien määrä laski edellisvuoteen verrattuna perusasteella ja nousi kaikilla muilla koulutusasteilla. Pelkän perusasteen (sis. alempi ja ylempi perusaste) tutkinnon suorittaneiden työttömien määrä laski kuudella prosentilla. Toisen asteen tutkinnon suorittaneiden työttömien määrä kasvoi määrällisesti eniten (+628 henkilöä). Tutkijakoulutettuja oli työttömänä 46 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Pitkäaikaistyöttömien määrä nousi  

Kaakkois­-Suomessa oli elokuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 4227, mikä on kahdeksan prosentin ja 311 henkilön verran enemmän kuin vuoden 2022 elokuussa. Eniten pitkäaikaistyöttömiä on Kotka-Haminan seutukunnassa (1504 henkilöä).

Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 31 prosenttia. Koko maassa osuus oli 36 prosenttia.

Koko maassa pitkäaikaistyöttömien määrä laski kahdella prosentilla vuodentakaisesta.

Uusia avoimia työpaikkoja reilusti vähemmän kuin vuosi sitten

Kaakkois­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli elokuun aikana avoinna 1879 uutta työpaikkaa. Uusia paikkoja oli 26 prosenttia vähemmän (-675 kpl) kuin vuosi sitten. Työpaikkojen määrä väheni vuodentakaisesta kaikissa seutukunnissa – määrällisesti eniten Lappeenrannan seudulla ja suhteellisesti eniten Imatran seudulla.

Rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille ilmoitetut työpaikat vähenivät eniten. Myös palvelu- ja myyntityöntekijöille ja asiantuntijoille ilmoitetut uudet avoimet työpaikat vähenivät. Ainoastaan johtajien ryhmään kuuluville ilmoitettiin vuodentakaista hieman enemmän työpaikkoja.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten toimisto- ja laitossiivoojille, myyjille, lähihoitajille, sairaanhoitajille ja kodinhoitajille.

Uusista avoimista työpaikoista 82 prosenttia oli yrityksissä.

Palveluiden piirissä vähemmän henkilöitä kuin vuosi sitten

Elokuun lopussa Kaakkois­-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 5627 henkilöä (-5 %). Aktivointiaste oli 29,5 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli elokuussa vajaat 19100. Määrä on noin 350 henkilöä suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli elokuun lopussa 1491 henkilöä. Määrä laski vuodentakaisesta (-9 %, -140 henkilöä). Enemmistö työllistetyistä (68 %) oli yksityisen sektorin töissä.

Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 2153 henkilöä. Palveluista työvoimakoulutuksen, vuorotteluvapaasijaisten ja kuntouttavan työtoiminnan osallistujamäärät nousivat. Muiden palvelujen osallistujamärät laskivat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, puh. 0295 042 200, jari.saarinen@te-toimisto.fi

Kuvat

Kuvassa on visuaalisena esityksenä kuvatekstin tiedot ja lisäksi työttömien työntekijöiden määrä 13448, palveluissa 5627, pitkäaikaistyöttömiä 4227, työpaikkojen määrä 1879.
Elokuussa 2023 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 5 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 26 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 9,8 %.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden kasvu jatkuu Kaakkois-Suomessa20.2.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Kaakkois-Suomessa työttömyyden muutosprosentit ja trendit olivat tammikuussa samansuuntaisia kuin edeltävinäkin kuukausina. Alkuvuoden kausivaihtelu piristi lukuja joulukuuhun verrattuna, mutta tilanne on kahta edellisvuotta heikompi. Kauemmas katsottuna tilanne ei ole niin synkkä. Kun verrataan tammikuita vuodesta 2006 eteenpäin, on kaakossa tänä vuonna työttömiä neljänneksi vähiten. Työttömien määrä on nyt hieman matalampi kuin koronaa ennen tammikuussa 2019 ja 2020. Uusia avoimia työpaikkoja oli vuodentakaisesta selvästi vähemmän. Sen sijaan joulukuusta työpaikkojen määrä kasvoi.

Viime viikkoina on ollut poikkeuksellisen hankalat keliolosuhteet - tienhoitotoimista huolimatta ei aina saada tavoiteltua laatutasoa16.2.2024 08:23:16 EET | Tiedote

Alkutalvi nautittiin ”perinteisistä Lapin talvikeleistä”, mutta tammikuussa kelit vaihtuivat nopeasti talveen, jossa lämpötilat sahaavat nollan molemmin puolin. Vesisade sulatti lumen liukkaiksi tienpinnoiksi. Tienpinnat ovat vuorotellen sulaneet ja jäätyneet uudelleen. Liukkaudentorjuntatoimenpiteiden hyöty on jäänyt lyhytaikaiseksi. Etenkin hiekoitushiekkaa on levitetty tiestölle ennätysmäärä tammikuun aikana. Siitä huolimatta aina ei olla saavutettu tavoiteltavaa laatutasoa ja myös tienkäyttäjiltä on tullut runsaasti palautetta teiden liukkaudesta etenkin vähäliikenteisiltä teiltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye