Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Rahaa tarjolla maaseudun kylien laajakaistaverkkojen rakentamiseen - laajakaistainvestointien ja muiden kehittämishankkeiden syksyn rahoitushaku on auki

Jaa

Kehittämishankkeiden syksyn rahoitushaku on auennut Etelä-Savon ELY-keskuksessa. Kehittämishankkeilla luodaan mahdollisuuksia maaseudun elinkeinotoiminnan kehittämiselle sekä vahvistetaan yhteisöjen toimintaa. Rahoitusta voi hakea esimerkiksi kyläyhteisön laajakaistahankkeeseen. EU:n maaseuturahoituksella tuetaan kyläverkkojen rakentamista sellaisille alueille, joille huippunopeita tietoliikenneyhteyksiä ei markkinaehtoisesti rakennu.

Maaseudulla kaivinkone kaivaa tien viereen maahan ojaa laajakaistajohdoille.
Laajakaistaa rakennetaan maaseudulla. Kuvaaja: Tomi Aho

Kehittämishankkeilla turvataan ja kehitetään maaseudun palveluja sekä uudistetaan ja monipuolistetaan maaseutualueiden taloutta ja elinvoimaisuutta. 

– Tällä EU:n maatalouspolitiikan rahoituskaudella korostuu ruuantuotannon lisäksi osaaminen, digitaalisuus ja vihreä siirtymä varautumista unohtamatta. Varoja on korvamerkitty yleishyödyllisiin investointeihin, ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja sopeuttamiseen, luonnonvarojen kestävään hoitoon sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen, kertoo maaseutuasiantuntija Kaija Siikavirta Etelä-Savon ELY-keskuksesta. 

Rahoitusta haetaan sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa 

Etelä-Savon ELY-keskuksessa kehittämishankkeiden haku on jatkuva, mutta päätökset rahoitettavista hankkeista tehdään muutaman kerran vuodessa valintajaksojen mukaan. Tämän syksyn kehittämishankkeiden valintajakso on 19.9. - 31.10.2023 ja sitä seuraava 1.11.2023 - 31.1.2024.

Rahoitusta haetaan sähköisellä hakemuksella Hyrrä-asiointipalvelussa (hyrra.ruokavirasto.fi).

Ennen tuen hakemista ota ensin yhteyttä ELY-keskukseen ja esitä asiantuntijalle ideasi. Etelä-Savon ELY-keskuksessa laajakaistahakkeiden ja muiden kehittämishankehakemuksen tekemisessä neuvoo maaseutuasiantuntija Kaija Siikavirta (kaija.siikavirta@ely-keskus.fi, p.  0295 024 087). 

Kehittämishankkeella huippunopeat laajakaistayhteydet myös maaseudulle 

Yksi ajankohtainen esimerkki kehittämishankkeesta on laajakaistahanke, jossa rakennetaan kyläverkko maaseudulle. Kyläverkolla tarkoitetaan tilaajayhteysverkon rakentamista tarvittavine yhteysverkkoineen kylään tai kyläryhmiin. Kyläverkkohankkeella ei voida rakentaa pitkiä runkoverkkoja, joten se edellyttää valmista ja kapasiteetiltaan riittävää runkoverkkoa tai yhteistyötä runkoverkkoa rakentavien hankkeiden tai toimijoiden kanssa. 

Maaseudun laajakaistainvestointeihin on rahoituskaudelle 2023 - 2027 varattu koko valtakunnan alueelle noin 53 miljoonaa euroa. 

– Uskomme kysynnän olevan suurta ja hankkeet kannattaakin suunnitella hyvin, jotta ne pärjäävät valintamenettelyssä ja saavat rahoitusta, sanoo erityisasiantuntija Merja Pahkasalo Ruokavirastosta. 

Rahoitusta laajakaistainvestointeihin voivat saada maaseudun yhteisöt, esimerkiksi kyläyhdistykset tai muut yhdistykset, kunnat, osuuskunnat ja paikallisoperaattorit.  

– Nyt on oiva ajankohta kartoittaa kiinnostusta laajakaistayhteyksien kehittämiseen Etelä-Savon maaseudun yhteisöissä. Mikäli nettiyhteyksien parantamiselle ilmenee tarvetta, me ELY-keskuksessa neuvomme laajakaistahankehakemuksen tekemisessä, Kaija Siikavirta kannustaa.

Tukea laajakaistahankkeeseen voi saada korkeintaan 65 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista, ja se maksetaan jälkikäteen. Hankkeeseen kuuluu omarahoitusosuus, joka voidaan kattaa talkootyöllä. Laajakaistainvestointeja rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista. Rahoituspäätökset tehdään ELY-keskuksessa. 

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Luukkuongelmia Voikosken voimalaitoksen padolla – vedenpinta noussut Juolasvedellä ja Sarkavedellä, Mäntyharjun ja Kouvolan alueilla30.11.2023 15:20:03 EET | Tiedote

Juolasvettä ja Sarkavettä säännöstelevän Voikosken voimalaitoksen padolla on havaittu vaurioita tulvaluukuissa. Tämän vuoksi Juolas-Sarkaveden vedenpinta on noussut suunnittelemattomasti. Maanantaina jälkeen nousua on ollut noin 20 senttimetriä ja vedenpinta on tällä hetkellä viisi senttiä säännöstelyn ylärajan yläpuolella.

Luomukorvausten maksu alkaa Etelä-Savossa – luomutilojen määrä vähentynyt22.11.2023 08:13:25 EET | Tiedote

Ruokavirasto avasi ELY-keskusten luomusitoumusten käsittelyn tukisovelluksessa 4. lokakuuta. Etelä-Savon ELY-keskuksessa korvauksia päästään maksamaan vielä tämän kuun aikana. Luomusitoumuksen hakijoita on Etelä-Savossa 170 tilaa, joten kaikki eivät välttämättä saa maksuja samaan aikaan, vaan odotukseen kannattaa varautua. – Ensimmäisessä vaiheessa luomukorvaus maksetaan sen mukaan, mitä päätukihaussa on ilmoitettu. Jos luomukorvauksen määrään vaikuttavia muutoksia on tehty päätukihaun päättymisen jälkeen, ne huomioidaan toisen erän maksatuksessa. Toinen erä on suunniteltu toukokuulle 2024, kertoo Anne Manninen Etelä-Savon ELY-keskuksen luomutiimistä. Hallinto pääsee tallentamaan sitoumukseen tulevia muutoksia joulukuussa, kun tukisovellus päivitetään. Kaikki sitoumukseen maksuun vaikuttavat muutokset, esimerkiksi päättymisvuosi ja lohkomuutokset, korjataan sitoumukseen päivityksen jälkeen. Etelä-Savon luomutilat monipuolisia Etelä-Savossa luomupinta-ala on noin 12 000 hehtaaria, joist

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme