Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Rahaa tarjolla maaseudun kylien laajakaistaverkkojen rakentamiseen - laajakaistainvestointien ja muiden kehittämishankkeiden syksyn rahoitushaku on auki

Jaa

Kehittämishankkeiden syksyn rahoitushaku on auennut Etelä-Savon ELY-keskuksessa. Kehittämishankkeilla luodaan mahdollisuuksia maaseudun elinkeinotoiminnan kehittämiselle sekä vahvistetaan yhteisöjen toimintaa. Rahoitusta voi hakea esimerkiksi kyläyhteisön laajakaistahankkeeseen. EU:n maaseuturahoituksella tuetaan kyläverkkojen rakentamista sellaisille alueille, joille huippunopeita tietoliikenneyhteyksiä ei markkinaehtoisesti rakennu.

Maaseudulla kaivinkone kaivaa tien viereen maahan ojaa laajakaistajohdoille.
Laajakaistaa rakennetaan maaseudulla. Kuvaaja: Tomi Aho

Kehittämishankkeilla turvataan ja kehitetään maaseudun palveluja sekä uudistetaan ja monipuolistetaan maaseutualueiden taloutta ja elinvoimaisuutta. 

– Tällä EU:n maatalouspolitiikan rahoituskaudella korostuu ruuantuotannon lisäksi osaaminen, digitaalisuus ja vihreä siirtymä varautumista unohtamatta. Varoja on korvamerkitty yleishyödyllisiin investointeihin, ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja sopeuttamiseen, luonnonvarojen kestävään hoitoon sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen, kertoo maaseutuasiantuntija Kaija Siikavirta Etelä-Savon ELY-keskuksesta. 

Rahoitusta haetaan sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa 

Etelä-Savon ELY-keskuksessa kehittämishankkeiden haku on jatkuva, mutta päätökset rahoitettavista hankkeista tehdään muutaman kerran vuodessa valintajaksojen mukaan. Tämän syksyn kehittämishankkeiden valintajakso on 19.9. - 31.10.2023 ja sitä seuraava 1.11.2023 - 31.1.2024.

Rahoitusta haetaan sähköisellä hakemuksella Hyrrä-asiointipalvelussa (hyrra.ruokavirasto.fi).

Ennen tuen hakemista ota ensin yhteyttä ELY-keskukseen ja esitä asiantuntijalle ideasi. Etelä-Savon ELY-keskuksessa laajakaistahakkeiden ja muiden kehittämishankehakemuksen tekemisessä neuvoo maaseutuasiantuntija Kaija Siikavirta (kaija.siikavirta@ely-keskus.fi, p.  0295 024 087). 

Kehittämishankkeella huippunopeat laajakaistayhteydet myös maaseudulle 

Yksi ajankohtainen esimerkki kehittämishankkeesta on laajakaistahanke, jossa rakennetaan kyläverkko maaseudulle. Kyläverkolla tarkoitetaan tilaajayhteysverkon rakentamista tarvittavine yhteysverkkoineen kylään tai kyläryhmiin. Kyläverkkohankkeella ei voida rakentaa pitkiä runkoverkkoja, joten se edellyttää valmista ja kapasiteetiltaan riittävää runkoverkkoa tai yhteistyötä runkoverkkoa rakentavien hankkeiden tai toimijoiden kanssa. 

Maaseudun laajakaistainvestointeihin on rahoituskaudelle 2023 - 2027 varattu koko valtakunnan alueelle noin 53 miljoonaa euroa. 

– Uskomme kysynnän olevan suurta ja hankkeet kannattaakin suunnitella hyvin, jotta ne pärjäävät valintamenettelyssä ja saavat rahoitusta, sanoo erityisasiantuntija Merja Pahkasalo Ruokavirastosta. 

Rahoitusta laajakaistainvestointeihin voivat saada maaseudun yhteisöt, esimerkiksi kyläyhdistykset tai muut yhdistykset, kunnat, osuuskunnat ja paikallisoperaattorit.  

– Nyt on oiva ajankohta kartoittaa kiinnostusta laajakaistayhteyksien kehittämiseen Etelä-Savon maaseudun yhteisöissä. Mikäli nettiyhteyksien parantamiselle ilmenee tarvetta, me ELY-keskuksessa neuvomme laajakaistahankehakemuksen tekemisessä, Kaija Siikavirta kannustaa.

Tukea laajakaistahankkeeseen voi saada korkeintaan 65 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista, ja se maksetaan jälkikäteen. Hankkeeseen kuuluu omarahoitusosuus, joka voidaan kattaa talkootyöllä. Laajakaistainvestointeja rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista. Rahoituspäätökset tehdään ELY-keskuksessa. 

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon jäät ovat paksuuntuneet edellisestä jääkierroksesta 0–8 cm23.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut paksuudet vaihtelivat järven mukaan 45–52 cm välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla havaittu jääpeite oli ajankohtaan nähden 13–21 cm keskimääräistä paksumpaa. Havaintopisteiden enimmillään 5 cm paksuinen lumipeite oli rakenteeltaan kohvan ja lumen välityyppiä. Kierroksen paksuin jää (52 cm) havaittiin Korpijärvellä. Ohuin jää (45 cm) havaittiin Oravissa.

Savonlinnan yleiskaava loppusuoralla19.2.2024 13:17:37 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus on antanut lausunnon Savonlinnan keskustaajaman strategisen yleiskaavan ehdotuksesta. ELY-keskuksen mielestä kaavaratkaisu vaikuttaa perusteellisesti harkitulta ja sisällöllisesti valmiilta. Strategisena ratkaisuna ELY-keskus kannustaa korostamaan Laitaatsalmen rautatiesillan sekä kaupungin länsipuolisen VT14:n ja Savonlinna – Pieksämäki -ratayhteyden kehittämistä. Toinen strategisen tason pohdinta voisi olla keskusta-alueen matkailun kehittäminen.

Etelä-Savon jäät ovat paksuuntuneet edellisestä jääkierroksesta 6–13 cm15.2.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin n. 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut kokonaispaksuudet vaihtelivat järven mukaan 40–49 cm välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla jää oli ajankohtaan nähden 7–15 cm keskimääräistä paksumpaa ja jäänpäällinen lumikerros oli kierroksen aikaan 3–5 cm paksu. Vähiten lunta oli Peruvedellä ja eniten Korpijärvellä. Kierroksen paksuin jää (49 cm) havaittiin Yövedellä. Ohuin jää (40 cm) havaittiin Peruvedellä.

Etelä-Savon ensimmäiseksi Helmi-keskittymäksi hyväksyttiin Haukiveden helmet13.2.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Helmi-ohjelman valtakunnallinen seurantaryhmä hyväksyi joulukuussa 2023 Savonlinnan ja Rantasalmen seudulla sijaitsevan Haukiveden helmet -keskittymän Etelä-Savon ensimmäiseksi ja valtakunnan kuudenneksi Helmi-keskittymäksi. Keskittymiä tunnistamalla tarkoituksena on parantaa ympäristön ekologista tilaa ja nostaa esiin maakunnallisesti arvokkaita luonto- ja kulttuuripiirteitä. Keskittymien alueille on mahdollista saada luonnonhoitotoimiin rahoitusta Helmi-ohjelmasta. Kaikki Helmi-ohjelman toimintaan osallistuminen on aina vapaaehtoista maanomistajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye