Ukkoskesä oli vaisu, Suomessa havaittiin reilut 70 000 maasalamaa
Ukkoskaudella salamoi keskimääräistä vähemmän. Eniten salamoi Pohjois-Pohjanmaalla.
Suomessa havaittiin touko-syyskuussa noin 73 000 maasalamaa. Määrä on hieman yli puolet keskimääräisestä: keskimäärin kesäkaudella havaitaan noin 130 000 maasalamaa.
Eniten salamoita esiintyi 28. ja 29. kesäkuuta, jolloin havaittiin 11 000 ja 9 000 maasalamaa. Kesäkuu oli kaiken kaikkiaan salamarunsain kuukausi lähes 44 000 salamallaan.
"Kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun salamoi lähes päivittäin jossakin päin Suomea, mutta ukkoset tuottivat pääosin vähänlaisesti salamoita", toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Meri Virman.
Alueellisesti eniten salamoi Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa, mutta myös muualla koettiin yksittäisiä rajuja ukkosia. Suomen lähialueilla Baltiassa ja etenkin Latviassa salamoi kesällä erittäin paljon.
Yksittäinenkin salama voi aiheuttaa ongelmia
Salamoiden ennalta-arvaamattomuudesta saatiin esimerkki viime viikonloppuna, kun yksi ainoa salama aiheutti Helsingin Herttoniemessä ongelmia esimerkiksi metroliikenteeseen.
"Kyseessä oli ns. lentokoneen liipaisema salama, jossa sähköistyneen kuuropilven läheisyydessä lentänyt lentokone edesauttoi salaman esiintymistä. Vastaavia tapauksia esiintyy silloin tällöin syksyllä ja talvella", selittää Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä.
Ukkoskausi alkaa Suomessa toukokuussa ja päättyy yleensä syyskuussa. Ukkosta voi esiintyä myös talviaikaan, mutta se on melko harvinaista.
Viime vuonna ukkonen rytisi tavanomaista enemmän, ja varsinkin elokuussa salamoi ennätyksellisen paljon. Suomen koko kesän salamaennätykset ovat jo usean vuoden takaa: eniten maasalamoita vuorokaudessa (40 000) on havaittu kesäkuussa 1988, ja maasalamoiden vuosiennätys (400 000) on kesältä 1972.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Meri Virman, Ilmatieteen laitos, meri.virman@fmi.fi, puh. 050 479 8604
Tutkija Antti Mäkelä, Ilmatieteen laitos, antti.makela@fmi.fi, puh. 050 301 1988
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Ulla oli harvinaisen voimakas kesämyrsky5.7.2025 13:51:42 EEST | Tiedote
Ulla toi Suomeen voimakkaita tuulia ja sateita. Sen vaikutukset tuntuivat suuressa osassa maata.
Mycket kraftiga vindbyar orsakar vindskador under det närmaste timmar i landets sydvästra del4.7.2025 00:40:37 EEST | Pressmeddelande
Meteorologiska institutet har fredagen den 4.7 kl 00.30 utfärdat ett myndighetsmeddelande om mycket kraftiga vindbyar i landets sydvästra del.
Erittäin voimakkaat tuulenpuuskat aiheuttavat tuulivahinkoja lähituntien aikana maan lounaisosassa4.7.2025 00:40:37 EEST | Tiedote
Ilmatieteen laitos on antanut tilanteesta viranomaistiedotteen.
Very strong wind gusts may cause damage in southwestern Finland in the coming hours4.7.2025 00:40:37 EEST | Press release
The Finnish Meteorological Institute has issued a public notification regarding the situation.
Ulla-myrsky aiheuttaa runsaasti tuulivahinkoja perjantaina3.7.2025 15:28:34 EEST | Tiedote
Vuodenaikaan nähden harvinaisen voimakas matalapaine ylittää Suomen perjantain kuluessa. Paikoin voi esiintyä ukkosia ja runsasta sadetta, mutta nopeasti voimistuva lännen ja pohjoisen välinen tuuli aiheuttaa suurimmat vaikutukset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme