Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Aluehallitukselta kannanotto hyvinvointialueiden tarveperusteisen rahoituksen kehittämiseksi

Jaa

Erityisesti sosiaalihuollon palvelutarve ja siihen liittyvät kustannukset eivät nykyisessä mallissa ole Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallituksen mukaan riittävällä painolla huomioitu.

Animoitu kuva jossa hoitaja työntää potilasta pyörätuolissa

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallituksen kokous pidettiin tiistaina 26. syyskuuta Neilikkatiellä Tikkurilassa. Jälleen kerran aihealue, joka nousi ylitse muiden, oli hyvinvointialueen taloudellinen tilanne.

Kannanoton vastaanottajina STM, VM ja THL

Aluehallitus päätti lähettää kannanoton hyvinvointialueiden tarveperusteisen rahoituksen kehittämisestä valtiovarainministeriölle, sosiaali- ja terveysministeriölle sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Edunvalvontajaosto käsitteli asiaa kokouksessaan 14.9. ja päätti esittää kannanoton käsiteltäväksi aluehallituksen kokoukseen 26.9.

Perusteluissa todetaan, että valtionrahoituksen perustana toimiva tarveperusteinen rahoitusmalli ei pysty havaitsemaan tai arvioimaan riittävällä tarkkuudella Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palvelutarvetta. Tästä aiheutuu se, että rahoitukseen jää jatkuva vaje. Erityisesti sosiaalihuollon palvelutarve ja siihen liittyvät kustannukset eivät ole mallissa riittävällä painolla huomioitu.

Päivityksiä järjestöavustusten periaatteisiin

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta käsitteli kokouksessaan 5.9. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen myöntämiä järjestöavustuksia, ja päätti esittää aluehallitukselle myöntämisperiaatteiden päivittämistä.

Päivityksessä myöntämisperiaatteisiin lisätään kirjaus, jossa myönnettävien/haettavien avustussummien vähimmäismääräksi asetetaan lähtökohtaisesti 1 000 euroa.

Periaatteiden päivittämisen jälkeen päätös avustusten haun avaamisesta on tarkoitus tehdä lautakunnassa lokakuussa 2023. Järjestöavustukset tulevat haettaviksi loppuvuodesta 2023. Hausta tullaan tiedottamaan laajasti lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan päätöksenteon jälkeen. 

Koivukylän ja Rekolan koulujen hammashoitoloiden toiminta Koivukylän terveysaseman hammashoitolaan

Aluehallitus päätti siirtää Koivukylän koulun ja Rekolan koulun hammashoitoloiden toiminnan uuteen Koivukylän terveysaseman hammashoitolaan. Alueen hammashoidon keskittämistä perustellaan mm. sillä, että nykyiset tilat ovat riittämättömät ja epätarkoituksenmukaiset sekä sillä, että keskittäminen mahdollistaa tehokkaamman palvelutuotannon.

Koululaisten hammashoitoa on edelleen mahdollista osin järjestää koulujen tiloissa siirrettävää hammashoitoyksikköä käyttäen. Koivukylän terveysaseman uusi hoitola aloittaa toimintansa 13.11.

Pikku-Koivun hoitoyksikön toiminta jatkuu supistettuna vuoden 2023 loppuun

Aluehallitus päätti jatkaa vammaisten lyhytaikaishoitoyksikkö Pikku-Koivun toimintaa supistettuna 31.12.2023 asti, johtuen henkilökuntavajeesta ja henkilöstön saatavuuden haasteista. Toiminta voidaan palauttaa normaaliksi jo aiemmin, mikäli henkilöstötilanne sen sallii.

Vammaisten lyhytaikaishoitoyksikkö Pikku-​Koivussa järjestetään lasten-​ ja nuorten lyhytaikaishoitoa vuorokauden ympäri kaikkina viikonpäivinä. Pikku-​Koivu on ollut remontin ja henkilöstövajauksen vuoksi tilapäisesti suljettuna.

Yksikön remontti on valmistunut,​ mutta henkilökunnan saatavuuden haasteista ja henkilöstövajauksesta johtuen toimintaa joudutaan jatkamaan edelleen supistettuna toimintana. 

Asumispalveluita tarjoavien ARA-kohteiden asukasvalintojen valvonta

1.9.2023 voimaan tulevan lainmuutoksen mukaisesti hyvinvointialue valvoo jatkossa valtion tuella rakennettujen vuokra- ja osaomistusasuntojen asukasvalintoja niiden asuntojen osalta, joiden asumispalveluiden järjestämisestä hyvinvointialue vastaa.

Näin ollen hyvinvointialue valvoo esimerkiksi ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden asukasvalintaa sellaisissa ARA-kohteissa, joissa tarjotaan asumispalveluita. Valvontavastuu koskee kaikkia hyvinvointialueen alueella olevia erityisryhmien asuntoja, ei vain niitä, joista hyvinvointialue ostaa palveluja. Asuntojen käyttäjäryhmä määrittää sen, kenelle valvontavastuu kuuluu.

Aluehallitus päätti hyväksyä valvontatapaohjeen esityksen mukaisesti. Valvontatapapäätös tulee voimaan 1.10.2023.

Esityslista liitteineen on luettavissa hyvinvointialueen päätössivustolla https://vakehyva.cloudnc.fi/fi-FI. Tarkastettu kokouspöytäkirja löytyy samasta osoitteesta 3.10. klo 12 alkaen.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Budgetförslaget offentliggjorts: tjänsterna tryggas trots den utmanande ekonomiska situationen24.10.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Vanda och Kervo välfärdsområde går in i sitt andra verksamhetsår 2024 i ett utmanande läge. Invånarnas servicebehov ökar, och samtidigt har välfärdsområdets ekonomiska situation blivit svårare än förväntat. Vi svarar på utmaningarna genom att djärvt effektivisera och förnya serviceproduktionen. Välfärdsområdet avväger att ansöka om tilläggsfinansiering som en del av den ekonomiska styrningen.

Talousarvioesitys julki: Palvelut turvataan haastavasta taloustilanteesta huolimatta24.10.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen toinen toimintavuosi 2024 alkaa haastavassa tilanteessa. Alueen asukkaiden palvelutarve kasvaa, ja samaan aikaan hyvinvointialueen taloudellinen tilanne on muuttunut ennakoitua vaikeammaksi. Haasteisiin vastataan tehostamalla ja uudistamalla rohkeasti palvelutuotantoa. Hyvinvointialue harkitsee lisärahoituksen hakemista valtiolta osana taloutensa hallintaa.

Aluevaltuuston kokous järjestetään 23.10.202320.10.2023 09:24:18 EEST | Tiedote

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokous pidetään Vantaan kaupungintalon valtuustosalissa maanantaina 23.10.2023 klo 18.00 alkaen. Kokouksen kuulutus on julkaistu 18.10.2023. Yleisön on mahdollista seurata aluevaltuuston kokousta kaupungintalon tiloissa (os. Asematie 7, Vantaa) sekä sähköisesti striimattuna Youtubessa. Kokouksen esityslista julkaistaan viimeistään neljä päivää ennen kokousta hyvinvointialueen verkkosivustolla. Kokouksessa käsiteltäviä asioita ovat muun muassa: hyvinvointialueen hallintosäännön päivittäminen 23.10.2023 lukien toimenpideselvitys hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan vuoden 2022 arviointikertomuksessa esitettyjen havaintojen ja huomioiden pohjalta. Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään nähtävänä yleisessä tietoverkossa hyvinvointialueen verkkosivustolla maanantaista 30.10.2023 klo 12.00 lähtien.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme