Alkon hinnat nousevat syksyn hinnanmuutosten yhteydessä maltillisesti

Jaa

Alkossa vähittäismyyntihinnat muuttuvat kaksi kertaa vuodessa. Syksyn hinnanmuutos nostaa tuotteiden hintoja keskimäärin 0,4 prosenttia. Osassa tuotteita hinta nousee, osassa laskee. Suomen hallituksen suunnittelema veronkorotus muuttaisi Alkon tuotteiden hintoja todennäköisesti heti vuoden 2024 alusta. Alko kertoo avoimesti hinnoittelunsa rakenteen.

Tavarantoimittajat voivat tehdä Alkossa myynnissä oleviin tuotteisiin hinnoittelumuutoksia kaksi kertaa vuodessa. Normaalisti nämä jaksovaihdokset ajoittuvat maalis- ja syyskuun loppuun. Tämän syksyn osalta uudet hinnat astuivat voimaan 26. syyskuuta ja hinnanmuutos on keskimäärin 0,4 prosenttia. Panimotuotteiden hinnat nousevat keskimäärin 0,4 prosenttia, väkevien 0,7 prosenttia, kuohuviinien 0,9 prosenttia, punaviinien 0,2 prosenttia ja valkoviinien 0,3 prosenttia. Hinta nousee 1700 tuotteella ja laskee lähes 400 tuotteella.  

”Hintojen nousu meillä Alkossa on ollut hyvin maltillista. Tämän syksyn keskimääräinen tuotteen hinnannousu on 30 senttiä. Kevään hinnanmuutoksessa tuotteiden hinnat nousivat keskimäärin 1,5 prosenttia”, sanoo valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskinen.

Viime vuonna Alkossa tuotteiden hintojen nousu oli keskimäärin 2,3 prosenttia kun yleinen inflaatio oli 7,1 prosenttia.

Alko kertoo avoimesti hinnoittelunsa rakenteen – veron osuus alkoholijuomissa merkittävä

Alkoholi aiheuttaa yhteiskunnalle kustannuksia ja siksi sen verotus useissa maissa – Suomen lisäksi muun muassa Norjassa, Ruotsissa, Islannissa ja Brittein saarilla – on korkeaa. Alkoholiverolla ohjataan väestön alkoholin kulutusta, sillä tutkimusten mukaan hinta on saatavuuden lisäksi voimakkaimmin kulutukseen vaikuttava tekijä. 

Väkevissä ja oluissa alkoholijuomavero määräytyy alkoholiprosentin mukaan: mitä suurempi alkoholiprosentti tuotteella on, sitä suurempi on veron määrä. Viineissä alkoholijuomavero on sama kaikille saman pakkauskoon tuotteille alkoholiprosentista riippumatta.

Alkon myyntikate on keskimäärin 17 prosenttia tuotteen alkoholiverollisesta hinnasta. 

”Tuotteiden hinnat ja hinnoittelu puhuttavat säännöllisesti. Siksi avaammekin tuotteiden hinnoittelun rakennetta meidän Hinnan anatomia -kampanjalla, jossa avoimesti kerromme hinnoittelumme eri osa-alueet. Monelle on yllätys esimerkiksi se, että veron osuus juomien hinnoista on merkittävä. Veron osuus tuotteessa on ihan sama, myyjästä riippumatta”, toteaa Koskinen. 

”Esimerkiksi kymmenen euron viinipullosta 51 prosenttia, eli noin viisi euroa on veroa. Siitä Alkolle jää myyntikatetta noin 1,70 euroa. 30 euron väkevän (koossa 0,7 l, alkoholiprosentti 40) juoman hinnasta 66 prosenttia, eli lähes 20 euroa, on veroa. Alkolle siitä jää myyntikatetta 3,30 euroa.”

Alkossa hinnat ovat kaikille ja kaikkialla Suomessa samat, niin myymälässä kuin verkossa. 

”Hintakeskusteluissa viitataan usein siihen, että juomat ovat ulkomailta tilattaessa huomattavasti edukkaampia. Usein kuluttaja tullee huomanneeksi tilatessaan väkeviä tai viinejä etäostona ja maksaessaan niistä asiaan kuuluvat verot ja maksut, että ostokset tulevat kalliimmiksi kuin kotimaasta ostettuna.” 

Suunniteltu alkoholijuomaverotuksen korotus muuttaisi Alkon hintoja

Suomen hallitus suunnittelee alkoholijuomaveron korotusta vuoden vaihteeseen. Mahdolliset veronmuutokset näkyvät alkoholijuomien kuluttajahinnoissa täysimääräisinä. Esitetyn alkoholijuomaveron korotuksen vaikutus hintoihin tuoteryhmittäin kuvassa alla. 

null

Yhteyshenkilöt

Alkon mediapuhelin 020 711 5123 (arkisin klo 8–16), viestinta@alko.fi

Linkit

Alko haluaa tarjota asiakkailleen maailmanluokan palvelua. Monipuolinen ja uudistuva noin 11 000 tuotteen valikoima mahdollistaa nojatuolimatkat ympäri maailmaa asiakkaan omassa olohuoneessa. Asiakkaitamme palvelee monikanavainen palveluverkosto: 373 myymälää, yli 130 noutopistettä, verkkokauppa ja mobiilisovellus. Vuonna 2022 Alkon liikevaihto oli 1,2 miljardia euroa ja asiakaskäyntejä reilut 52 miljoonaa.

Vastuullisuus on meille sydämen asia. Arjessamme se tarkoittaa muun muassa tinkimätöntä myynninvalvontaa, hankinnan läpinäkyvyyden kehittämistä, pakkausmateriaalien kierrätystä, tuoteturvallisuutta sekä hyvinvointia edistäviä hankkeita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alko Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye