Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Välfärdsområdesfullmäktige valde nya ledamöter och ersättare till förtroendeuppdrag

Jaa

Välfärdsområdesfullmäktige behandlade välfärdsområdets ekonomiska situation och antecknade välfärdsområdets delårsrapport den 1 januari–30 juni 2023 för kännedom. I välfärdsområdet börjar man utifrån en fullmäktigemotion utreda införandet av UKK-institutets motionsrecept inom den öppna sjukvården.

I Västra Nylands välfärdsområde är underskottsprognosen för 2023 enligt delårsrapporten 86 miljoner euro. En betydande del av underskottet orsakas av strukturella faktorer i den inledande fasen av reformen. Underskottet beror i synnerhet på att finansieringssystemet i början av reformen inte beaktat de realkostnader som överförts till välfärdsområdet med tillräcklig noggrannhet. Balanseringen av ekonomin grundar sig i första hand på rationalisering av verksamheten och förnyande av tjänsterna och verksamheten som fastställs i servicestrategin.

Valen av personer till förtroendeuppdrag

Maria Guzenina valdes till första vice ordförande i välfärdsområdesstyrelsen. Tidigare första vice ordföranden Joona Räsänen fortsätter som ledamot i välfärdsområdesstyrelsen.

Johanna Värmälä valdes till ny ledamot i välfärdsområdesstyrelsen, Petra Nummelin valdes till hennes personliga ersättare.

Anna Pelkonen valdes till ny ledamot i välfärdsområdesstyrelsen, Satu Mollgren valdes till hennes personliga ersättare.

Jussi Koskinen valdes till ny ersättare i välfärdsområdesstyrelsen, han är personlig ersättare för Ville Laakso.

Anita Westerholm valdes till ny ordförande för nationalspråksnämnden och till nya ledamöter i nationalspråksnämnden valdes Eva-Lena Gästrin, Petra Nummelin och Sture Fjäder, till ny ersättare valdes Camilla Grundström, hon är Petra Nummelins personliga ersättare.

Piia Aallonharja valdes till beredskaps- och säkerhetsnämnden, till ny personlig ersättare för Henna Kajava.

Fullmäktigemotioner

I en fullmäktigemotion föreslogs det att motionsreceptet som utvecklats vid UKK-institutet införs i välfärdsområdets hälsovårdstjänster samt att välfärdsområdets personalstruktur kompletteras med idrottsledares uppgifter. Utifrån förslaget utreds införandet av motionsreceptet inom välfärdsområdets öppna sjukvård. Serviceområdet för gemensamma social- och hälsovårdstjänster har som mål att förebygga och vårda sjukdomar så effektivt som möjligt, bland annat genom att främja hälsosamma levnadsvanor och förbättra rådgivningen om levnadsvanorna för invånarna.

I en fullmäktigemotion ägnades uppmärksamhet åt förverkligandet av de språkliga rättigheterna i välfärdsområdet, så att man kan säkra att tjänsterna fungerar och alla uppgifter finns att få på svenska och finska.

I svaret konstateras att verksamheten som erbjuds på nationalspråken ska följas upp kontinuerligt och för det här ändamålet ska man ta fram ändamålsenliga mätare.

Föredragningslistans övriga beslutsärenden godkändes i enlighet med förslagen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saara HyrkköLänsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja / 1:a vice ordföranden för Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige

Puh:040 719 7604saara.hyrkko@eduskunta.fi

Västra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Webbplats: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye