STUK tarvitsee lisää aikaa ydinjätteen loppusijoituslaitoksen turvallisuuden arviointiin

Jaa

Säteilyturvakeskuksen turvallisuusarvio ja lausunto käytetyn ydinpolttoaineen käyttölupahakemuksesta ei valmistu vielä tänä vuonna. Asia käy ilmi STUKin vuoden 2023 toisesta valvonnan kolmannesvuosikatsauksesta.

Vuoden 2023 toisen vuosikolmanneksen aikana Säteilyturvakeskus (STUK) on jatkanut käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaavan yhtiön, Posivan, käyttölupahakemuksen tarkastamista, valvonut käyttöönottoa sekä suunnitellut laitoksen käytön aikaista valvontaa.

Kokonaisuutena käyttölupahakemuksen käsittely on edennyt STUKissa hyvin, mutta se on vielä kesken. Aineisto on suuri ja STUK on lisäksi edellyttänyt Posivaa päivittämään osia siitä. Näin ollen työ on kestänyt ennakoitua pitempään. Kun STUK on saanut Posivan toimittaman käyttölupahakemusaineiston käsittelyä, se laatii turvallisuusarvion, joka tulee käyttölupahakemuksesta laadittavan turvallisuuslausunnon liitteeksi.

Loppusijoituslaitoksen käyttöluvasta päättää valtioneuvosto. Luvan se voi myöntää vain, jos STUKin lausunto on myönteinen. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on pyytänyt STUKin lausuntoa tämän vuoden loppuun mennessä.  Tämänhetkisen arvion mukaan lausunto ei siinä ajassa valmistu ja STUK valmistautuu esittämään TEMille aikarajan siirtämistä.

STUKin projektipäällikkö Päivi Mäenalanen ei halua ennustaa, kuinka kauan arvion tekeminen vielä kestää. ”Asia riippuu paitsi STUKista myös Posivasta ja siitä, kuinka nopeasti se pystyy vielä puuttuvan aineiston meille toimittamaan”, Päivi Mäenalanen sanoo.

Mistään dramaattisesta viivästymisestä ei hänen mukaansa ole kysymys. Tärkeintä tässä on, että Posiva kykenee huolehtimaan turvallisuudesta ja pystyy sen STUKille eli yhteiskunnalle osoittamaan. Mikään ei viittaa Mäenalasen mukaan siihen, ettei näin olisi.

Käyttöluvan saatuaan Posiva voi aloittaa TVO:n Olkiluodon ja Fortumin Loviisan ydinvoimaloissa syntyneen ja syntyvän käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamisen. Toiminta kestää noin sata vuotta ennen kuin loppusijoitustilat suljetaan lopullisesti.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2022 alussa yhteensä 336 työntekijää. Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2022 hade STUK sammanlagt 336 anställda. Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. At the beginning of 2022 STUK had 336 employees.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Radiation monitoring vehicle for Ukraine28.11.2023 09:15:00 EET | Press release

The Finnish Radiation and Nuclear Safety Authority will equip a radiation monitoring vehicle for use by the State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine. The mobile laboratory will help the radiation and nuclear safety authorities find radioactive substances and objects in the environment. The project, funded by the Ministry for Foreign Affairs of Finland and Nordic partners, is part of broader radiation safety cooperation with Ukraine.

STUK assesses the safety of small nuclear power plants together with the French and Czech authorities26.9.2023 12:55:00 EEST | Press release

The Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK), together with the nuclear safety authorities of France and the Czech Republic (SÚJB and ASN), has assessed the safety solutions designed for small nuclear reactors (SMR). The assessment was carried out for the purposes of future licencing procedures and it was not related to licencing the assessed reactor in Finland or other countries.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme