Suur-Savon Sähkö Oy

Osavuosikatsaus 1-8/2023: Lämmin säätila vähentänyt energiankulutusta

Jaa

Kulunut vuosi on ollut 8,1 % normaalia selvästi lämpimämpi, mikä on yhdessä energiakriisin aikana terävöityneen energiansäästön kanssa leikannut energiankulutusta merkittävästi. Perusliiketoiminnan ollessa energian siirtoa ja myyntiä, volyymin pieneneminen vaikuttaa suoraan taloudelliseen suoritukseen. Konsernin liikevaihto tammi-elokuussa on ollut 293 M€ (2022: 220,4 M€). Liikevaihto nousi energiakriisin aikana syntyneiden sähkön loppuasiakassopimusten korkeammasta hintatasosta. Käyttökate oli 25,2 M€ (2022: 29,1 M€) ja liikevoitto 7 M€ (2022: 12,3 M€).

Lämpimän alkuvuoden aikana sähkön siirtovolyymi on ollut 10,6 % vuotta 2022 vastaavaa ajanjaksoa pienempi, ja 14,1 % kahden vuoden takaista pienempää. Kaukolämmön volyymit ovat olleet 5,5 % vuotta 2022, ja 9,2 % vuotta 2021 matalammalla tasolla. Lämpimän säätilan lisäksi erityisesti sähkön säästäminen energiakriisiin liittyen on pienentänyt sähkön kulutusta. Järvi-Suomen alueella uudisrakentaminen, sekä sen myötä tulevien sähköverkon sekä kaukolämmön liittymien kauppa, on ollut vähäistä kuluneen vuoden aikana.

Sähkön tukkumarkkinoilla Suomen hinta-alueen keskihinta on ollut tammi-elokuussa 57,9 €/MWh (2022: 134,0 €/MWh), ja Nordpool sähköpörssin systeemihinta on ollut 61,6 €/MWh (2022: 126,1 €/MWh). Suomen hinta-alueen hinta on siis 57 % edellisvuotta matalampi, ja systeemihinta 51 % matalampi. Merkittävinä kysymyksinä tulevaa talvikautta sekä ensi vuotta koskien on asiakkaiden energiankulutuksen muutosten kehittyminen, sekä heikomman yleisen talouskehityksen vaikutukset sähkön kulutukseen.

Valtakunnallisesti kasvava Lumme Energia Oy on haastavassa sähkön vähittäismyynnin liiketoiminnassa pystynyt merkittävään asiakasmäärän kasvattamiseen eritoten ympäristömyönteisillä sähkötuotteilla. Energiakriisi vahvisti asiakkaiden halukkuutta aurinkopaneeliratkaisuihin, mikä on avannut Lumme Energialle kasvuliiketoiminta-alueen.

Solarigo Systems Oy toteutti Kalajoelle 13 MW aurinkovoimalaitoksen, joka on Pohjoismaiden ensimmäinen tuulivoimaa ja aurinkovoimaa yhdistävä toteutus. Laitos on rakennettu tuulivoimapuiston yhteyteen, mikä tuo synergiaa investointi- ja käyttökustannuksissa.

Vuoden 2023 alkupuolella perustetun Järvi-Suomen Valokuitu Oy:n valokuidun runkoverkko mahdollistaa nyt tilaajaliittymien toimittamisen yli 2 000 kiinteistöön toiminta-alueella, ja määrä tulee moninkertaistumaan vuonna 2024. Järvi-Suomen Valokuidun tarjonta täydentää valokuituliittymien tarjontaa erityisesti niillä alueilla, joissa muilla toimijoilla ei ole tarjontaa.

Evision Oy on kuluvan vuoden aikana suorittanut yli 2 000 km kunnossapitotarkastuslentoja sähkön ilmajohtoverkostoihin droneteknologiaa ja analytiikkaa hyödyntäen. Myrskyjen aikaiseen vianpaikannukseen tähtääviä häiriölentoja on ollut 6 kertaa.

Suur-Savon Sähkö -konsernin rakennetta on kehitetty siten, että liiketoiminnot on järjestetty emoyhtiön omistamiin tytär- ja osakkuusyhtiöihin. Omaan liiketoimintaan keskittyvät yhtiöt pystyvät kehittämään toimintaansa terävämmin. Konsernin lämpöliiketoiminta siirrettiin erilliseen Lempeä Lämpö -yhtiöön 1.6.2023, ja samassa yhteydessä konsernissa purettiin sähköverkkojen vuokrajärjestely, ja emoyhtiö Suur-Savon Sähkö siirsi sähköverkkojen omistuksen verkkoyhtiö Järvi-Suomen Energiaan.

Talouden tunnusluvut

Konsernin maksuvalmius on erinomainen, tunnusluku quick-ratio on tasolla 2,01, ja nettovelat/käyttökate- tunnusluku on heikentynyt, ollen 6,3.

Konsernin tunnusluvut 1-8/2023 1-8/2022 2022
Liikevaihto, M€ 293 220,4 376
Käyttökate, M€ 25,2 29,0 60,0
Tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja -veroja, M€ 5,2 15,6 43,8
Investoinnit, M€ 67,2 53,4 93,9
Omavaraisuusaste 18,0 15,1 16,6
Henkilöstö keskimäärin 139 116 117

Mahdollinen taantuma vaikuttaa konsernin talouteen

Jos Suomi ajautuu talouden taantumaan, sillä on monia vaikutuksia konsernin talouteen. Osin vaikutukset ovat ristiriitaisia – energian kulutuksen pieneneminen vaikuttaa negatiivisesti, mutta esimerkiksi lämmöntuotannon polttoaineiden ylikuumentuneen markkinahinnan rauhoittuminen olisi kaukolämpöliiketoiminnalle positiivista. Konsernin toimintaa pitää suunnitella talouden suhdannesyklien yli. Investoinnit päästöttömään sähköntuotantoon, paikallisia polttoaineita käyttävään lämmöntuotantoon, sekä vahvaan sähköverkkoon luovat vakaata tuloksentekokykyä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Janne Lainehallituksen puheenjohtajaSuur-Savon Sähkö

Puh:044 417 4001

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suur-Savon Sähkö Oy

Korjattu tiedote: Osavuosikatsaus 1–4/2024: Liikevaihto kasvoi, mutta tulos jäi edellisestä vuodesta7.6.2024 17:00:51 EEST | Tiedote

Alkuvuoden kylmä säätila kasvatti konsernin liikevaihtoa, mutta tulos jäi viime vuoden vastaavaa ajankohtaa heikommaksi. Polttoaineiden hinnat jatkavat edelleen nousuaan, mikä pakottaa yhtiötä miettimään polttoainestrategiaa uudelleen. Konsernin liikevaihto 1–4/2024 oli 195,5 milj. euroa (korjattu edellisessä tiedotteessa ollut väärä liikevaihto), mikä on noin 9 prosenttia suurempi kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Liikevaihdon kasvu johtui pääosin kylmemmästä alkuvuoden säätilasta. Siirretyn sähkön määrä oli noin 20 prosenttia ja lämmön määrä noin 13 prosenttia suurempi alkuvuoteen 2023 verrattuna. Tulos 1–4/2024 jäi lähes 7 milj. euroa alhaisemmaksi verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Toiminta-alueen sähkönsiirto alhaisimmillaan koko 2000-luvulla22.3.2024 10:08:57 EET | Tiedote

Poikkeuksellisen lämmin alkuvuosi 2023 laski sähkönsiirtomäärää, joka jäi alhaisimmaksi koko 2000-luvulla. Investoinnit sähkönsiirtoverkon toimitusvarmuuden parantamiseksi pysyivät edelleen korkealla tasolla. Lämpöliiketoiminnan kannattavuuteen vaikutti heikentävästi energian, polttoaineiden ja kuljetuskustannusten nousu. Kohonneita kustannuksia ei kuitenkaan siirretty täysimääräisesti hintoihin, vaan ne jäivät yhtiön maksettaviksi. Sähköntuotannon volyymi kasvoi edellisvuodesta noin 27 prosentilla, johtuen pääosin Olkiluoto 3 tuotannon käynnistymisestä. Sähkön markkinahinnat laskivat merkittävästi edellisestä vuodesta, millä oli suurin vaikutus siihen, että sähkön tuotannon tulos jäi tappiolliseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye