Caruna Networks Oy

Caruna päivitti vanhan sähköaseman uuteen Espoossa – iso osa purkumateriaalista kierrätetään sellaisenaan, materiaalina tai energiana

Jaa

Nuijalassa sijaitsevan 70-luvun puolivälissä rakennetun sähköaseman tekninen käyttöikä tuli päätökseensä ja tilalle rakennettiin uusi, tehokkaampi sähköasema. Vanhan laitoksen purkutyö on käynnistynyt, ja purkumateriaalit päätyvät muun muassa energiantuotantoon ja maanrakennukseen.

Nuijalan asema ennen purkamisen aloittamista
Nuijalan asema ennen purkamisen aloittamista Caruna

Nuijalan vanha sähköasema on aikoinaan rakennettu heinäpellolle. Koska sähköasemien tekninen elinikä on noin 40–50 vuotta, iän tullessa vastaan sähköasemat on päivitettävä uuteen, jotta sähkönjakelun luotettavuus ei kärsi. Verkon kuormituksen kasvu Espoossa edellytti laajempaan kytkinlaitokseen investoimista. 

”Korvaava sähköasema rakennettiin parinsadan metrin päähän vanhasta. Uusi sisäkytkinlaitos vie tilaa noin kymmenesosan vanhasta laitoksesta, vaikka se onkin sähköteknisesti isompi kuin vanha. Tilankäyttö on siis aiempaa tehokkaampaa”, kertoo Carunan projektipäällikkö Arto Hyytiäinen

Vanhalla tontilla riittää purettavaa, sillä kyseessä on noin hehtaarin kokoinen alue. Osa laitteista on yhä toimivia, ja esimerkiksi vanhan sähköaseman muuntajat ovat jo käytössä Carunan muilla sähköasemilla. 

”Muuntajien lisäksi olemme poistaneet tärkeitä komponentteja, jotka ovat nyt varalaitteina. Jos jotain rikkoutuu, niin meillä on sitten valmiina tämänkin ikäluokan laitteita, joita voimme asentaa tilalle. Se on tärkeä osa varautumistamme”, Hyytiäinen korostaa. 

Vanhoista sähköasemista saadaan jopa arvokkaita metalleja 

Purkutyöt lähtivät liikkeelle syyskuun alussa haitta-ainepurkutöillä. 70-luvun rakennuksissa on lattialaattoja, joiden alla on liimapinta ja asbestia sisältäviä osioita. Hiljalleen tehtävien haitta-ainapurkutöiden jälkeen käytännössä kaikki puretaan maan tasalle. 

”Meidän ja urakoitsijan yhteisen purkusuunnitelman keskiössä on jätteiden lajittelu. Pyrimme korostamaan sitä, että toisen jäte on toisen aarre. Alustavan arvion mukaan alueelta puretaan noin miljoonan kilon edestä materiaalia, kun betonitkin lasketaan mukaan”, Hyytiäinen kertoo. 

Betonia voidaan hyödyntää murskeena maanrakennuksessa, palavaa materiaalia polttoaineena energiantuotannossa ja metallit raaka-aineena. Mukana on muun muassa kuparia ja alumiinia, joista alumiini on toimialalla yleisempää. 

”Aktiiviset purkutyöt kestävät noin kahden kuukauden ajan. Tavoitteena on, että purkutyöt ovat valmiita tämän vuoden loppuun mennessä. Tilalle ei sentään tule vanhaa heinäpeltoa, mutta talven jälkeen alue vielä nurmetetaan viimeistelytyönä”, Hyytiäinen toteaa. 

Viimeistelytöiden jälkeen nurmetettu alue on osa vihreää käytävää, jossa kulkee myös Carunan verkkojohtoja. 

Yhteyshenkilöt

Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi

Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.

Puh:020 520 5500caruna.info@caruna.fi

Kuvat

Nuijalan sähköasema
Nuijalan sähköasema
Lataa

Caruna lyhyesti

Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.

Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 720 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy

Energiaviraston luonnos valvontamenetelmiksi 2024–2031 vaarantaa investoinnit sähköverkkoihin5.12.2023 12:08:28 EET | Tiedote

Energiavirasto esittää vahingollisia ja heikosti valmisteltuja muutoksia nykyisiin valvontamenetelmiin. Toteutuessaan muutokset heikentävät suomalaisen yhteiskunnan kriisinsietokykyä. Muutokset johtaisivat sähköverkkoinvestointien leikkauksiin, jolloin puhtaan siirtymän, huoltovarmuuden ja sähköistyvän yhteiskunnan kehityshankkeet viivästyisivät merkittävästi. Caruna on erittäin huolissaan Energiaviraston valvontamalliehdotuksesta. Siihen 1. lausuntokierroksen jälkeen esitetyt muutokset ovat luonteeltaan kosmeettisia eivätkä paranna yhtiön investointikykyä merkittävällä tavalla.

Carunan data: espoolaisten sähkönkulutus on kasvanut vuodessa lähes 50 prosenttia ja vauhti kiihtyy16.11.2023 13:05:00 EET | Tiedote

Energiamurros tapahtuu Suomessa kaiken aikaa: jossain liitetään sähköverkkoon aurinkovoimala, toisaalla joku vaihtaa bensa-auton sähköiseen tai vanhan kattilan lämpöpumppuun. Samalla sähkönkäyttö kasvaa. Espoo on ensimmäinen kaupunki, jossa sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle, jos tarvittavia investointeja sähköverkkoon ei pystytä aloittamaan pian.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme