Caruna päivitti vanhan sähköaseman uuteen Espoossa – iso osa purkumateriaalista kierrätetään sellaisenaan, materiaalina tai energiana
Nuijalassa sijaitsevan 70-luvun puolivälissä rakennetun sähköaseman tekninen käyttöikä tuli päätökseensä ja tilalle rakennettiin uusi, tehokkaampi sähköasema. Vanhan laitoksen purkutyö on käynnistynyt, ja purkumateriaalit päätyvät muun muassa energiantuotantoon ja maanrakennukseen.

Nuijalan vanha sähköasema on aikoinaan rakennettu heinäpellolle. Koska sähköasemien tekninen elinikä on noin 40–50 vuotta, iän tullessa vastaan sähköasemat on päivitettävä uuteen, jotta sähkönjakelun luotettavuus ei kärsi. Verkon kuormituksen kasvu Espoossa edellytti laajempaan kytkinlaitokseen investoimista.
”Korvaava sähköasema rakennettiin parinsadan metrin päähän vanhasta. Uusi sisäkytkinlaitos vie tilaa noin kymmenesosan vanhasta laitoksesta, vaikka se onkin sähköteknisesti isompi kuin vanha. Tilankäyttö on siis aiempaa tehokkaampaa”, kertoo Carunan projektipäällikkö Arto Hyytiäinen.
Vanhalla tontilla riittää purettavaa, sillä kyseessä on noin hehtaarin kokoinen alue. Osa laitteista on yhä toimivia, ja esimerkiksi vanhan sähköaseman muuntajat ovat jo käytössä Carunan muilla sähköasemilla.
”Muuntajien lisäksi olemme poistaneet tärkeitä komponentteja, jotka ovat nyt varalaitteina. Jos jotain rikkoutuu, niin meillä on sitten valmiina tämänkin ikäluokan laitteita, joita voimme asentaa tilalle. Se on tärkeä osa varautumistamme”, Hyytiäinen korostaa.
Vanhoista sähköasemista saadaan jopa arvokkaita metalleja
Purkutyöt lähtivät liikkeelle syyskuun alussa haitta-ainepurkutöillä. 70-luvun rakennuksissa on lattialaattoja, joiden alla on liimapinta ja asbestia sisältäviä osioita. Hiljalleen tehtävien haitta-ainapurkutöiden jälkeen käytännössä kaikki puretaan maan tasalle.
”Meidän ja urakoitsijan yhteisen purkusuunnitelman keskiössä on jätteiden lajittelu. Pyrimme korostamaan sitä, että toisen jäte on toisen aarre. Alustavan arvion mukaan alueelta puretaan noin miljoonan kilon edestä materiaalia, kun betonitkin lasketaan mukaan”, Hyytiäinen kertoo.
Betonia voidaan hyödyntää murskeena maanrakennuksessa, palavaa materiaalia polttoaineena energiantuotannossa ja metallit raaka-aineena. Mukana on muun muassa kuparia ja alumiinia, joista alumiini on toimialalla yleisempää.
”Aktiiviset purkutyöt kestävät noin kahden kuukauden ajan. Tavoitteena on, että purkutyöt ovat valmiita tämän vuoden loppuun mennessä. Tilalle ei sentään tule vanhaa heinäpeltoa, mutta talven jälkeen alue vielä nurmetetaan viimeistelytyönä”, Hyytiäinen toteaa.
Viimeistelytöiden jälkeen nurmetettu alue on osa vihreää käytävää, jossa kulkee myös Carunan verkkojohtoja.
Yhteyshenkilöt
Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Kuvat

Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 720 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Teollisen kokoluokan aurinkopuistot vauhdittavat Suomen energiasiirtymää – rakenteilla useita merkittäviä aurinkopuistoja1.7.2025 10:00:00 EEST | Artikkeli
Suomessa rakennetaan runsaasti teollisen kokoluokan aurinkopuistoja, jotka tukevat ilmastotavoitteita ja puhdasta siirtymää. Carunan sähköverkkoon on liitetty jo yli 320 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia, mikä vastaa huomattavaa osaa koko maan aurinkovoimakapasiteetista.
Hiljaiset tarkkailijat taivaalla – Caruna aloittaa laajan sähköverkkojen dronekuvauksen25.6.2025 08:23:43 EEST | Uutinen
Caruna aloittaa kesällä 2025 suurjännitteisen sähköverkon laajan kuvantamisen, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä sähkökatkoja ja vaaratilanteita sekä parantaa toimitusvarmuutta. Pienet miehittämättömät ilma-alukset eli dronet lentävät yhteensä noin 500 kilometriä Loviisan, Espoon, Keski- ja Länsi-Uusimaan sekä Posion, Kuusamon ja Oulun alueilla. Lennot aloitetaan Pohjois-Suomesta viikolla 27. Lennoista on ilmoitettu paikallisille viranomaisille.
Hyvinkään sähköistyminen etenee vauhdilla – uusi sähkökattila vähentää kaupungin päästöjä merkittävästi17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Hyvinkään kaupunki ottaa merkittäviä askelia kohti kestävää ja sähköistettyä tulevaisuutta. Kaupungin energiaratkaisuja uudistetaan vauhdilla, ja erityisesti lämmöntuotannon sähköistyminen on keskeisessä roolissa matkalla kohti hiilineutraaliutta.
Caruna har inlett planeringen av ett elnätsförbättringsprojekt i Saukkola i Lojo – 195 kilometer kabel under jord och 60 nya transformatorstationer i landskapet12.6.2025 08:00:00 EEST | Nyheter
Caruna har inlett planeringen av ett elnätsförbättringsprojekt i Saukkola i Lojo, Västra Nyland. Projektet förbättrar leveranssäkerheten för el för över 4 000 invånare och säkerställer framtida behov, såsom ökad elförbrukning och effektbehov.
Caruna on aloittanut sähköverkon parannushankkeen suunnittelun Lohjan Saukkolassa – 195 kilometriä kaapelia maan alle ja 60 uutta muuntamoa maisemaan12.6.2025 08:00:00 EEST | Uutinen
Caruna on aloittanut sähköverkon parannushankkeen suunnittelun Lohjan Saukkolassa, Länsi-Uudellamaalla. Hanke parantaa yli 4 000 asukkaan sähkönjakelun toimitusvarmuutta ja varmistaa tulevaisuuden tarpeet, kuten sähkönkulutuksen ja tehontarpeen kasvun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme