Tero Saarinen Company

TSC:n ja TTT:n Macbeth-tulkinta ensi-iltaan Tanssin talossa maaliskuussa

Jaa
Tero Saarinen Companyn ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotantona syntyvä Macbeth saa ensi-iltansa Tanssin talossa 13. maaliskuuta 2024. Teoksessa tanssijoiden, näyttelijöiden ja jonglöörin esiintyjäntyö, teksti, visuaalisuus sekä musiikki päivittävät vallanhimon kuvauksen nykyhetkeen.
Kuva: Ilkka Saastamoinen
Kuva: Ilkka Saastamoinen

Tero Saarisen ja Tampereen Työväen Teatterin johtajan Otso Kauton edellinen Shakespeare-yhteistyö Hamlet – rockmusikaali Tampereella yhdisti onnistuneesti kehollisuutta draaman tulkintaan. Nyt roolit vaihtuvat: Saarinen vastaa kokonaisuudesta ja koreografiasta, Kautto näyttelijäntyön ohjauksesta.

Macbeth on näytelmäkirjallisuuden hurjimpia vallanhimon kuvauksia, joka koukuttaa tarkkanäköisyydellään ja ajattomuudellaan. Halusin sukeltaa kohti manipuloivan ja saastuvan mielen liikkeitä, unohtamatta kuitenkaan Shakespearen teoksissa niin usein asuvaa ironiaa ja huumoria”, Tero Saarinen kertoo.

Tanssijoiden, näyttelijöiden ja jonglööri Emil Dahlin yhteispelissä jokainen on sekä tekijä että teon kohde. Myös Michael Baranin uusi suomennos ja sovitus, Mikki Kuntun valolavastus, Samu-Jussi Kosken puvut ja Marko Nybergin musiikki päivittävät klassikon nykyhetkeen.

Teokselle kansainvälistä kysyntää

Tanssin talon esitysten jälkeen Macbeth nähdään Tampereella. Tampereen ensi-ilta on TTT:n suurella näyttämöllä 12. syyskuuta 2024.

Macbeth jatkaa elämäänsä myös kiertueella. Teosidea esiteltiin syyskuussa Helsingissä järjestetyssä Performing HEL -tapahtumassa ulkomaisille ohjelmistosuunnittelijoille, joiden vahva ennakkokiinnostus monitaiteista tulkintaa kohtaan ennakoi ulkomaan vierailuja jo kaudelle 2024/2025.

”Suuren laitosteatterin ja kiertävän tanssiryhmän välisessä monitaiteisessa tuotannossa pääsemme hyödyntämään molempien vahvuuksia ja luomaan aidosti uutta ja kiinnostavaa yhdistämällä resurssimme. Samalla luomme Macbethille edellytykset pitkään elinkaareen näyttämöllä”, Tero Saarinen Companyn toiminnanjohtaja Iiris Autio toteaa. ”Tampereen asema vahvana teatteri- ja kulttuurikaupunkina on aina näkynyt myös TSC:n toiminnassa ja yleisöissämme, ja on ilo syventää yhteistyötä myös TTT:n kanssa.”

Tero Saarinen Company nähdään seuraavan kerran Tampereella 18. lokakuuta (2023), kun Tero Saarisen Claudio Monteverdin madrigaaleihin koreografioima Third Practice esitetään Tampere-talossa yhdessä Helsingin Barokkiorkesterin ja tenori Topi Lehtipuun kanssa.

***

Shakespeare–Saarinen–Baran–Kautto:
Macbeth

13.–22.3.2024 Tanssin talo, Erkko-Sali
Uusintaensi-ilta 12.9.2024 Tampereen Työväen Teatteri, Suuri näyttämö
Esitykset klo 19 | Kesto 90 min, ei väliaikaa
Tuotanto: Tero Saarinen Company ja Tampereen Työväen Teatteri

Koreografia ja ohjaus: Tero Saarinen
Suomennos ja sovitus: Michael Baran
Näyttelijätyön ohjaus: Otso Kautto
Valo-, video- ja lavastussuunnittelu: Mikki Kunttu
Pukusuunnittelu: Samu-Jussi Koski
Musiikki ja äänisuunnittelu: Marko Nyberg
Koreografin assistentit: Satu Halttunen, Henrikki Heikkilä
Tanssi (TSC): Mikko Lampinen, Emmi Pennanen, David Scarantino; Oskari Kymäläinen (varalla)
Näyttelijät (TTT, kaksi osajakoa): Anna Kuusamo, Misa Lommi, Jyrki Mänttäri, Suvi-Sini Peltola, Saska Pulkkinen, Auvo Vihro
Jonglööri: Emil Dahl (Ruotsi)

***

Liput (16–56 €), terosaarinen.com
Early Bird -tarjous 24.12.2023 saakka: A 51 € (ovh 56 €) / B 44 € (ovh 49 €) / C 34 € (ovh 37 €)

Alennuskategoriat: alle 25 v, opiskelijat, työttömät, siviilipalvelus- ja varushenkilöt B 22 € / C 16 € | Eläkeläiset A 53 € / B 46 € / C 35 € | Ryhmät 15+ hlö A 51 € / B 44 € / C 34 € | Ammattilaisliput (-50 %)| Kaikkiin TSC:n Tanssin talon tuotantoihin on myynnissä myös pieni määrä ”Pay What You Can”-lippuja. Alennuslippuja ei voi yhdistää tarjouksiin.

Tanssin talo sijaitsee Kaapelitehtaan kupeessa, Helsingin Ruoholahdessa (Kaapeliaukio 3). Lippuja TSC:n esityksiin on saatavilla myös Kaapelitehtaan Lasipihan myyntipisteestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Ilkka Saastamoinen
Kuva: Ilkka Saastamoinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tero Saarinen Company
Tallberginkatu 1 E
00180 Helsinki

http://www.terosaarinen.com

Tero Saarinen Company luo, esittää ja opettaa aikaa kestävää ja alkuvoimaista nykytanssia. Vuonna 1996 perustettu ryhmä on esiintynyt 40 maassa kaikissa maanosissa. Helsingissä TSC:n kotinäyttämönä on Tanssin talo, jossa ryhmä esittää Tero Saarisen teosten ohella myös vierailevien koreografien töitä. Omien esitysten lisäksi TSC tuottaa Helsinkiin kansainvälisiä vierailuja.

TSC:n toimintaan kuuluvat myös TERO-tekniikan opetus kansainvälisesti sekä residenssitoiminta Kaapelitehtaalla sijaitsevassa TSC Studiossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tero Saarinen Company

Kotimaan ohjelmistossa 2023 odotettuja ensi-iltoja8.12.2022 08:45:00 EET | Tiedote

Tero Saarinen Company tuottaa kolme sesonkia Tanssin taloon ensi vuonna: ohjelmistossa nähdään kansainvälisenä yhteistuotantona syntyneen teoksen Euroopan kantaesitys, kaksi koronarajoitteiden jalkoihin jäänyttä Helsingin ensi-iltaa sekä suomalaisen nykytanssiklassikon uustulkinta. TSC esiintyy kotimaassa myös Tampere-talossa, yhdessä Tampere Filharmonian kanssa, sekä Turun kaupunginteatterissa. Kuluvana vuonna TSC:lla oli Tanssin talon Erkko-salissa kaksi esitysjaksoa ja yli 6 000 katsojaa.

Korean kansallinen tanssiryhmä vierailulle Helsinkiin - Tero Saarisen menestysteos VORTEX törmäyttää traditiot nykytanssiin3.6.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Tero Saarinen Company tuottaa Tanssin taloon Korean kansallisen tanssiryhmän vierailun. National Dance Company of Korea esiintyy Erkko-salissa 22.–24. syyskuuta Saarisen ryhmälle luomalla suurteoksella VORTEX. Korealaistraditioista inspiroitunut ja niitä luovasti uudistava nykytanssiteos on noussut kestosuosikiksi ryhmän ohjelmistossa.

Tero Saarinen Companyn ensisesonki Tanssin talossa kommentoi aikamme ärsyketulvaa kahden koreografin äänellä22.11.2021 11:58:58 EET | Tiedote

Tero Saarinen Companyn uudessa kahden teoksen illassa Saarisen klassikkoteoksen HUNT uustulkinta saa rinnalleen Johanna Nuutisen kantaesityksen. Hz (hertsi) viidelle tanssijalle on ryhmän ensimmäinen ulkopuoliselta koreografilta tilaama teos. TSC keskittää jatkossa Helsingin esityksensä helmikuussa avautuvan Tanssin talon suurelle näyttämölle. Tero Saarinen Companyn ensimmäinen sesonki 700-paikkaisessa Erkko-salissa toteutuu 31.3. - 9.4.2022.

Tero Saarinen Company laajentaa toimintaansa4.3.2020 14:11:38 EET | Tiedote

Suomalaisen nykytanssin lippulaiva Tero Saarinen Company on muuttanut uusiin toimitiloihin Helsingin Kaapelitehtaalle. Vastavalmistuneen 200-neliöisen TSC Studion myötä ryhmä monipuolistaa toimintaansa. Se tarjoaa muun muassa residenssejä, joiden tavoitteena on toimia alustana monitaiteellisille kokeiluille ja tukea erityisesti vapaan tanssin kentän tekijöiden edellytyksiä tuottaa teoksia suurille näyttämöille. Genelecin mahdollistaman immersiiviäänentoiston myötä TSC Studio toimii myös huipputason äänitaiteen laboratoriona.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye