Pellervon taloustutkimus PTT

Pikakommentti asuntojen hinnoista: Helsinki kääntyi nousuun – isossa kuvassa ei dramaattista muutosta

Jaa

Kiinnostavin havainto tuoreista asuntojen hintatilastoista on Helsingin käänne nousuun kuukausitasolla, arvioi PTT:n asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Veera Holappa.

Tilastokeskuksen torstaina julkaisemien ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat elokuussa koko maassa 6,2 % edellisestä vuodesta, mutta kääntyivät 0,9 % nousuun heinäkuusta. Heinäkuuhun verrattuna hinnat kääntyivät nousuun Helsingissä 3,6 %, mutta muissa suurissa kaupungeissa hintojen lasku jatkui.

”Isossa kuvassa ei ole dramaattista muutosta, mutta on positiivinen yllätys, että Helsingissä pitkän laskun jälkeen asuntojen hinnat kääntyivät selvään nousuun heinäkuuhun nähden. Tämä veti myös koko maan luvut plussalle verrattuna edelliseen kuukauteen. Vuoden takaiseen verrattuna miinukset ovat yhä suuria, mutta tilanne on varsin vakaa”, sanoo Holappa.

Yhteyshenkilöt

Ekonomisti Veera Holappa
veera.holappa@ptt.fi
040 631 7217

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Kuluttajat kannattavat laajasti omavaraisuutta ja ruokaketjun reilua tulonjakoa – mutta yhtä monet eivät halua maksaa niistä lisähintaa12.4.2024 09:56:46 EEST | Tiedote

Ruuan hinnan nopea hinnannousu on muuttanut selvästi kuluttajien osto- ja kulutuskäyttäytymistä, kertoo Pellervon taloustutkimuksen, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin tutkimushankkeessa toteutettu kuluttajakysely. Hinta on kaikissa tuloluokissa tärkein ostopäätökseen vaikuttava tekijä. Ruuan omavaraisuutta puolestaan pidetään yleisesti tärkeänä, joskaan siitä ei olla aivan yhtä innokkaita maksamaan lisähintaa. Valtaosa kuluttajista ei kannata ruuan arvonlisäveron nostoa.

PTT-ennuste: Metsäteollisuuden näkymät kääntymässä kohti parempaa – sahojen pitää vielä odottaa ensi vuoteen10.4.2024 08:54:18 EEST | Tiedote

Metsäteollisuuden suhdannenäkymät kohenevat hieman tänä vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Sahoja painaa yhä rakentamisen alakulo, sen sijaan sellun, paperin ja kartongin tuotanto ja vienti kasvavat maltillisesti. Rakentamisen elpyminen ja talouden yleinen virkistyminen alkavat lisätä vientiä selvemmin ensi vuoden mittaan. Tämän kevään poliittisten lakkojen lopullinen vaikutus metsäteollisuuden koko vuoden tuotantoon ja vientiin riippuu loppuvuoden kysynnästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye