Pirkanmaan ELY-keskus

Sinilevää oli keskimääräistä vähemmän tänä kesänä Pirkanmaalla - leväseuranta päättyy

Jaa

Tällä viikolla sinilevää näkyi seitsemällä järvellä Pirkanmaalla. Valtakunnallinen leväseuranta päättyy tänään. Pääosin sinilevää havaittiin tänä kesänä pitkäaikaiskeskiarvoa vähemmän. Vain muutamina viikkoina levää oli keskimääräistä runsaammin.

Kuvassa on pylväsdiagrammikuva, jossa on viikoittaiset tiedot sinilevähavainnoista tältä kesältä verrattuna pitkäaikaiskeskiarvoon.
Kesä sujui pääosin rauhallisissa merkeissä sinilevän suhteen Pirkanmaalla. Levää havaittiin useimmiten pitkäaikaiskeskiarvoja vähemmän. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus

Viikolla 39 sinilevähavaintoja tehtiin Pirkanmaalla seitsemällä seurantapaikalla, kahdella niistä leviä oli runsaasti.

Runsaasti sinilevää havaittiin Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa ja Kirkkojärven Lempoisten uimalassa. Vähän sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvellä, Pirkkalassa Pyhäjärven Kranstolpassa, Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla, Nokialla Tottijärvessä sekä Pyhäjärven Lehtiniemessä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevähavaintoja on tehty ajankohtaan nähden melko normaali määrä.

Valtakunnallinen leväseuranta ja Pirkanmaan ELY-keskuksen säännöllinen sinilevätilanteesta tiedottaminen loppuu tällä viikolla.  Sinilevätilannetta seurattiin Pirkanmaalla 41 valtakunnallisella havaintopaikalla kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka 18 viikon ajan.

Lisäksi rotarit havainnoivat levätilannetta kuudella paikalla. Havaintopaikat edustivat rehevyydeltään, kooltaan ja vedenlaadultaan erityyppisiä järviä. Seurannan tarkoituksena oli antaa yleiskuva levätilanteesta erilaisissa järvissä. 

Sinilevähavaintoja enimmäkseen keskimääräistä vähemmän

19 seurantapaikalla ei havaittu lainkaan sinileviä koko seurantajakson aikana kesällä 2023. Vuosien 1998–2022 pitkäaikaiskeskiarvoon verrattuna leviä oli pääosin keskimääräistä vähemmän.

Vain viikoilla 26, 28 ja 34 leviä oli runsaammin kuin normaalisti. Useimmin havaintoja tehtiin Kangasalan Kirkkojärvessä (14 havaintokerralla).

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen@ely-keskus.fi

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye