Sairastuneiden avunsaanti vaarassa – Pohde lopettaa terveyssosiaalityön
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on järkyttynyt Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) päätöksestä lopettaa terveyssosiaalityö. Muutoksesta voi seurata ennalta-arvaamattomia haittavaikutuksia sairaiden ihmisten elämään.
- Suomessa ei ole koskaan aiemmin ollut sellaista tilannetta, ettei terveydenhuollon palveluissa olisi sosiaalityön osaamista. Pohde ottaa nyt sairaiden ihmisten kustannuksella suuren riskin, jonka seurauksista emme vielä tiedä. Tämä ratkaisu horjuttaa koko sote-uudistuksen integraation ja ennaltaehkäisyyn panostamisen näkökulmasta, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.
Terveyssosiaalityö tulee tutuksi silloin, jos henkilö tai hänen perheenjäsenensä saa vakavan sairauden, kuten syövän tai vammautuu onnettomuudessa. Elämä väistämättä muuttuu. Potilas ja hänen perheensä tarvitsevat todennäköisesti tukea arjessa selviytymiseen.
Tässä tilanteessa terveyssosiaalityön ammattilaiset tulevat potilaan ja hänen perheensä apuun. He tarjoavat esimerkiksi psykososiaalista tukea sekä selvittävät taloudellisia tukimuotoja silloin, kun lapsi sairastuu syöpään. Tai kun henkilö vammautuu onnettomuudessa, he kartoittavat kuntoutuspalveluihin pääsyä sekä tukevat toimeentuloon liittyvissä kysymyksissä.
- Jos Pohde irrottaa terveyssosiaalityön terveydenhuollosta, heikentää se potilaan ja hänen perheensä mahdollisuutta saada apua viipymättä. Terveyssosiaalityöntekijä toimii tulkkina potilaan ja hoitohenkilökunnan välissä, joten tämäkin sujuvuus vaarantuu, Karsio sanoo.
Terveyssosiaalityön asiakkaat harvoin sosiaalihuollon asiakkaita
Pohde aikoo koota terveyssosiaalityön yhteen niille toimialueille, joissa on sosiaalityön ammatillinen johto: vammaispalveluihin, sosiaali- ja perhepalveluihin ja ikäihmisten palveluihin. Pohde perustelee muutosta myös sillä, että nykyään asiakkaan palvelupolkuun tulee katkos, kun hänet siirretään terveyspalveluista sosiaalipalveluiden asiakkaaksi.
- Tätä näkökulmaa on vaikea ymmärtää, sillä nimenomaan muutos aiheuttaa sen, että asiakkaan avunsaanti vaikeutuu ihan konkreettisesti. Esimerkiksi jos nyt terveyssosiaalityön ammattilaiset tekevät työtään sairaalassa, niin jatkossa he ovat jossain muualla. Potilas saattaa joutua matkaamaan eri puolelle kaupunkia apua saadakseen. Ei kovin mukavaa, jos jalkasi on paketissa tai tulet vaikkapa syöpähoidoista, Karsio sanoo.
Myös psyykkisesti sairastuneiden avun saaminen vaarantuu. Heillä ei ole välttämättä ymmärrystä siitä, mihin ovat oikeutettuja, ja oma toimintakyky ei riitä asioiden hoitamiseen.
Karsio painottaa lisäksi, että selvitysten mukaan suurimmalla osalla, noin 60 prosentilla, terveyssosiaalityön asiakkaista ei ole sosiaalihuollon asiakkuutta. Heidän asiansa voidaan hoitaa terveyssosiaalityön keinoin, oikea-aikaisesti.
– Terveyssosiaalityön tehtävät eivät mene päällekkäin sosiaalihuollon kanssa, vaan kummallakin on oma itsenäinen funktionsa, roolinsa, vastuunsa ja erityisosaamisensa ja ne tukevat toisiaan, sanoo Terveyssosiaalityö ry:n puheenjohtaja Eija Tiihonen.
Syynä terveyssosiaalityön siirtämiseen pois terveydenhuollon piiristä on henkilöstöpula. Hyvinvointialueet yrittävät ratkoa sosiaalihuollon ammattihenkilöiden pulaa nipistämällä toisaalta.
Terveyssosiaalityön ammattilaisia tilanne hirvittää:
- Suomen terveyssosiaalityö täyttää tänä vuonna sata vuotta. Nyt tätä vanhaa professiota kuitenkin riepotellaan ilman ymmärrystä siitä, mitä seurauksia sillä voi olla. Asiakkaiden ja potilaiden oikeudet kokonaisvaltaiseen, ennaltaehkäisevään ja laadukkaaseen apuun ovat unohtuneet, Tiihonen suree.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenni KarsioPuheenjohtaja
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja
Eija TiihonenPuheenjohtajaTerveyssosiaalityö ry
Puh:040 751 3450eija.tiihonen@paijatha.fiTietoja julkaisijasta
Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Alkoholin kotiinkuljetus kasvattaa sosiaalihuollon taakkaa1.7.2025 13:45:26 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen esitystä alkoholin etämyynnin ja kotiinkuljetuksen vapauttamisesta.
Talentia painottaa vahvempaa integraatiota neuvolan, opiskeluterveydenhuollon ja sosiaalihuollon välillä27.6.2025 11:51:15 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia pitää tärkeänä, että neuvola- sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon rooli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistäjänä säilyy vahvana. Hallituksen esitysluonnoksessa terveydenhuoltolain muuttamisesta ei ole vielä hyödynnetty mahdollisuutta vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota eikä vähentää palvelujärjestelmän siiloutumista, jossa palvelut toimivat erillään ilman riittävää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa.
Toimeentulotukiuudistus syventää köyhyyttä ja kasvattaa kustannuksia24.6.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Hallitus tavoittelee toimeentulotuen kokonaisuudistuksella työllisyyden parantamista ja säästöjä, mutta seuraukset voivat kuitenkin olla päinvastaiset: heikoimmassa asemassa olevien ahdinko syvenee ja yhteiskunnan kustannukset kasvavat, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Vammaispalvelulakia viilataan: Uudistuksessa huomioitava henkilöstön autonomia ja asiakkaiden yhdenvertaisuus23.6.2025 14:05:20 EEST | Tiedote
Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan 1.1.2025, ja hallitus täsmentää lakia nyt soveltamisalapykälän osalta. Uudistuksessa tulee turvata asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja asiantuntijoiden, kuten sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien, koulutus- ja konsultointimahdollisuudet.
Talentia: Lastensuojelulain uudistus uhkaa jäädä torsoksi, ellei palveluihin varata kunnollista budjettia16.6.2025 13:29:16 EEST | Tiedote
Hallitus valmistelee lastensuojelulain uudistusta kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2025 annetaan esitys suljettujen kuntouttavien laitospalveluiden perustamisesta vaikeasti oireileville lapsille ja nuorille. Toisessa vaiheessa, vuonna 2026, tavoitteena on selkiyttää ja uudistaa lain rakenne ja sisältö, jotta lastensuojelu olisi vaikuttavampaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme