Suuren valiokunnan sd-jäsenet: Tekoälyn sääntelyn täytyy ennaltaehkäistä riskejä ja turvata perusoikeudet

Jaa

Suuri valiokunta on saanut valmiiksi eduskunnan kannan EU-neuvotteluihin tekoälyn sääntelyä koskevaan asetusehdotukseen (Artificial Intelligence Act). Valmistelussa ovat olleet tiiviisti mukana suuren valiokunnan demariryhmän jäsenet: Elisa Gebhard, Maria Guzenina, Timo Harakka, Kimmo Kiljunen, Jani Kokko, Helena Marttila, Matias Mäkynen ja Ville Skinnari.

Jukka-Pekka Flander /SDP

Valiokunnan keskustellessa Suomen kannasta, sd-jäsenet korostivat keskustelussa erityisesti perus- ja ihmisoikeuksien suojaamista, kun lainvalvontaviranomaiset saavat käyttöönsä uusia työkaluja. 

– Kuten suuri valiokunta lausunnossaan toteaa, on erittäin tärkeää, että valtioneuvosto edistää neuvotteluissa sellaista ratkaisua, joka turvaa sekä lainvalvontaviranomaisten toimintaedellytykset että korkean ihmis- ja perusoikeuksien suojan. Suomi on perinteisesti korostanut kansalaisoikeuksien turvaamista ja oikeusvaltioperiaatetta. Neuvottelujen aikana on mielestämme tärkeää varmistaa, ettei näiden yli kävellä tekoälynkään avulla, Gebhard toteaa.

– Mielestämme Suomen tulee neuvotteluissa edistää sitä, että valvonnan ja tarkkailun, liikkeiden ja tunteiden tunnistamisen tekniikoiden käytössä huomioidaan kansalaisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate, Gebhard korostaa.

Tekoälyn sääntely vaikuttaa jokaisen maailman kansalaisten arkeen, sillä esimerkiksi internet-alustojen suosittelualgoritmit (recommenders) näkyvät meille konkreettisesti some-alustojen etusivuilla ja syötteissä.

– Tekoäly manipuloi jo nyt sosiaalisen median käyttäjien mieltä ja tunteita. Suuren valiokunnan ja sivistysvaliokunnan kantojen mukaisesti Suomi suhtautuu avoimin mielin sosiaalisen median suosittelualgoritmien luokittelemiseen korkean riskin menetelmiksi. Lasten ja nuorten suojelu on tärkeämpää kuin koskaan, Harakka painottaa.

Valiokunta linjasi Sd-jäsenten ehdotusten myötä esimerkiksi, että lasten ja nuorten suojelu huomioidaan, kun arvioidaan mihin riskikategorioihin järjestelmät luokitellaan. Valiokunta peräänkuulutti myös tasapainoa riskikategorioiden osalta valvonnan, tarkkailun, liikkeiden ja tunteiden tunnistamiseen liittyviin tekniikoihin. 

– Tällä viikolla myös tulevaisuusvaliokuntien maailmankongressi oli yksimielinen siitä, että nopeasti kehittyvän tekoälyn monet vakavat riskit vaativat kattavaa kansainvälistä säätelyä, Harakka päättää.

Tekoälyä koskevan sääntelyn käsittely jatkuu EU:n jäsenmaiden pysyvien edustajien komitea Coreperissä syyskuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matias MäkynenKansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:040 509 4409

Ville SkinnariKansanedustaja

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Lyly: Työperäisen maahanmuuton osalta meillä on yhteinen tahtotila, mutta toistaiseksi päinvastaiset keinot1.12.2023 12:35:52 EET | Tiedote

Työministeri Satonen kirjoitti Kauppalehdessä, että Suomi tarvitsee kansainvälisiä osaajia talouden vahvistamiseksi. Tästä olemme täsmälleen samaa mieltä. Lähes kaikki puolueet – yhtä selkeää tapausta lukuun ottamatta – ymmärtävät osaajapulaan vastaamisen tärkeyden tältä osalta. - En voi olla ihmettelemättä, kuinka ministeri voi samaan aikaan puhua työperäisen maahanmuuton tärkeydestä ja ajaa maastapotkimislakia eteenpäin. Monet Suomeen tulleet ammattilaiset harkitsevat vakavasti maasta poistumista tämän kolmen kuukauden työllistymissäännön vuoksi, sanoo työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly. Kyseisen lakiuudistuksen päivän selvä viesti on, että arkea ja tulevaisuuden haaveita ei kannata laskea Suomen varaan. - Miksi esimerkiksi perheellinen kansainvälinen osaaja muuttaisi Suomeen, jos riskinä on, että lapset joutuvat yllättäen ja erittäin nopealla aikataululla, jopa kesken lukukauden, vaihtamaan koulua ja koko asuinmaata vanhemman jäädessä työttömäksi? Toivois

SDP:n Tytti Tuppurainen Münchenin turvallisuuskonferenssin korkean tason kokoukseen1.12.2023 11:14:10 EET | Tiedote

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen on kutsuttu Münchenin turvallisuuskonferenssin (MSC) Elmaun strategiaretriittiin Saksan Baijeriin joulukuun 3.-5. päivinä. Tilaisuus on luottamuksellinen, korkean tason transatlanttinen tapaaminen, jossa keskustellaan intensiivisesti ajankohtaisesta turvallisuuspolitiikasta. Keskustelut ja osanottajalista ovat luottamuksellisia.

SDP:n Juha Viitala: Tarjolla aidosti pohjoismaisiin arvoihin pohjautuva työmarkkinamalli29.11.2023 18:40:35 EET | Tiedote

– Hallitus on poiminut rusinat pullasta niin sanotusta pohjoismaisesta työmarkkinamallista. Me SDP:ssä tarkastelemme asiaa laajemmin ja oikeudenmukaisemmin, emmekä napsi vain työnantajille maistuvia herkkuja. Tarjoamme reilummat ja oikeudenmukaisemmat työelämän rakenteet ja pidämme hyvinvointivaltion perustukset tukevasti paikoillaan jatkossakin, kiteyttää kansanedustaja Juha Viitala.

SDP:n Piritta Rantanen: Kotimainen ruoka on ruokaturvan tärkein kulmakivi29.11.2023 15:22:46 EET | Tiedote

SDP:n mielestä ratkaisut maatalouden kriisiin täytyy löytää markkinoilta, ei tukipolitiikasta. Kotimaisen ruokaturvan kannalta on oleellisinta, että koko tuotantoketju toimii. Tämä pätee myös elintarvikevientiin, jota olisikin edistettävä pitkäjänteisesti. Toimia elintarvikeviennin edistämiseksi ei löydy Orpon hallituksen listalta. Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Piritta Rantanen korostaa ruokaturvan tärkeyttä maatalouden edellytysten parantamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme