Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Årets Bildningsvisionär är biträdande stadsdirektör Pekka Vähäkangas

Dela

Finlands Kommunförbund rf och Specialister för undervisnings- och bildningsväsendet OPSIA rf belönade Vähäkangas med utmärkelsen under bildningsväsendets riksomfattande förhandlingsdagar i Helsingfors idag den 28 september 2023. 

Årets Bildningsvisionär är biträdande stadsdirektör Pekka Vähäkangas
Årets Bildningsvisionär är biträdande stadsdirektör Pekka Vähäkangas

- Pekka Vähäkangas har fokuserat på konstens och kulturens och mer övergripande på fostrans och undervisningens samhälleliga inverkan och betydelse, säger Hanna Tainio, vice verkställande direktör vid Kommunförbundet   

- Han har strävat efter att kombinera universitetsforskning och praxis och att få olika branscher, invånare, tredje sektorn och företagare att hitta samarbetsmöjligheter.

Prismottagaren är en aktör med bred erfarenhet inom bildningssektorn

Kommunförbundet och Opsia tilldelar varje år utmärkelsen Bildningsvisionären till en kommunal aktör som i stor utsträckning bidragit till att främja och utveckla kommunernas bildningsväsende.

Pekka Vähäkangas har på många sätt bidragit till utvecklingen av sektorn både inom det egna området och på riksnivå. Han inledde sin karriär som universitetsforskare och blev senare visstidsanställd professor. På 2000-talet övergick pristagaren till kommunala uppgifter inom museisektorn och till att bli kulturdirektör, och därefter till att bli serviceområdesdirektör och biträdande stadsdirektör med ansvar för hela bildningsverksamheten. Till sin utbildning är Vähäkangas filosofie doktor.

- Han har i hög grad lyft fram kulturens och konstens betydelse för att främja bildning, välfärd och delaktighet. I synnerhet har hans syn på kulturens välfärdseffekter och välfärdskoncept ökat medvetenheten om och förståelsen för ämnet, säger Tainio.

Utmärkelsen Bildningsvisionären har vanligtvis delats ut under bildningsväsendet riksomfattande förhandlingsdagar, och i år delades den ut för 12:e gången. Utmärkelsen gick i fjol till Terhi Päivärinta, direktör för undervisning och kultur vid Kommunförbundet.

Närmare upplysningar:

Hanna Tainio
Vice verkställande direktör
+358 50 567 1624
Hanna.Tainio@kuntaliitto.fi

Irmeli Myllymäki
utvecklingschef
+358 46 921 4443
Irmeli.Myllymaki@kuntaliitto.fi

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Finlands Kommunförbund är en tvåspråkig intresseorganisation för alla kommuner och städer i Finland. Med sin sakkunskap utvecklar förbundet den kommunala servicen. På förbundets webbplats Kommunforbundet.fi finns central information om kommunsektorn och den kommunala servicen. Kommunerna skapar grunden för ett gott liv för sina invånare.​ Kommunförbundet arbetar för att kommunerna ska lyckas med sitt uppdrag.​

Följ Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Enkäten om kommunernas kommunikation avslöjar: Städer och kommuner använder redan i stor utsträckning artificiell intelligens i sin kommunikation – anvisningar för hela Europa på gång23.11.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Tähän tulee ruotsiEn stor del av städerna och kommunerna i Finland använder eller planerar att snart använda verktyg baserade på artificiell intelligens i sin kommunikation. Av de 182 kommuner som svarade på Kommunförbundets enkät använder 35 procent artificiell intelligens och 22 procent planerar att börja använda den i sin kommunikation. Uppgiften framgår av Kommunförbundets enkät om kommunernas kommunikation som genomförs med två års mellanrum.nkielinen ingressi, ei välttämättä ensimmäinen kappale.

Kuntaviestinnän kysely paljastaa: Useat kaupungit ja kunnat hyödyntävät jo tekoälyä viestinnässään - ohjeistuksia odotetaan koko Eurooppaan23.11.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Suuri osa Suomen kaupungeista ja kunnista käyttää tai suunnittelee pian käyttävänsä viestinnässään tekoälypohjaisia työkaluja. Kuntaliiton kyselyyn vastanneista 182 kunnasta 35 prosenttia käyttää ja 22 prosenttia suunnittelee ryhtyvänsä käyttämään tekoälyä kunnan viestinnässä. Tieto selviää Kuntaliiton toteuttamasta kuntaviestintäkyselystä, joka toteutetaan kahden vuoden välein.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum