Katse Helsinkiin -valokuvakirja ikuistaa 1950–1980-lukujen pääkaupungin
Legendaarisen Helsinki-kuvaajan Volker von Boninin (1924–2006) parhaat otokset on nyt koottu yksiin kansiin. Uutuuskirja esittelee ikonisiksi muodostuneita kuvia Helsingistä mutta myös harvemmin nähtyjä otoksia 1950–1980-luvuilta. Von Bonin on tunnettu humanistisena valokuvaajana, jonka kuvissa korostuvat tavallisten ihmisten arjen hetket ja kaupunkimiljöö. Yki Hytösen kirjoittama teos käy läpi valokuvataiteilijan vaiheikkaan elämän.

Volker von Bonin oli taidokas Helsingin kuvaaja, jonka valokuvat tunnetaan nykyisin paljon paremmin kuin itse henkilö. Syntyjään saksalainen von Bonin asettui pysyvästi Suomeen 1950-luvulla saatuaan paikan valokuvaajana painotalo Tilgmann Oy:llä. Töiden ohessa hän tallensi Helsinkiä ja sen ihmisiä. Muutaman vuosikymmenen aikana syntyi tuhansia valokuvia ja parikymmentä valokuvakirjaa Suomesta ja sen pääkaupungista.
Von Bonin lähti koulusta armeijaan ja toisen maailmansodan taisteluihin. Kuvaajan oppinsa hän sai palattuaan sotavankeudesta Venäjältä raunioituneeseen Saksaan. Tuleva Helsingin tallentaja omaksui humanistisen valokuvauksen lähtökohdat, mikä näkyi hänen valokuvissaan. Von Bonin saavutti aikanaan valokuvakirjoillaan mainetta Helsingin ja koko Suomen kuvaajana. Tähän kirjaan on koottu valikoima hänen Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa olevista, jo ikonisiksi muodostuneista Helsinki-kuvistaan, mutta myös joukosta vähemmän tunnettuja Volker von Boninin valokuvia.
Teoksen on kirjoittanut valokuvahistorioitsija Yki Hytönen.
Katse Helsinkiin – Volker von Boninin valokuvia
Kirjoittajat: Yki Hytönen, Jari Harju (esipuhe), Holger Von Bonin (alkusanat)
208 sivua, sidottu, kieli suomi
Parvs ja Helsingin kaupunginmuseo, 2023
Katse Helsinkiin -näyttely on avoinna Hakasalmen huvilassa 6.10.2023–25.8.2024. Medialla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn ennakkoon ke–to 4.–5.10.2023 klo 11–15.
Arvostelukappaleet kirjasta ja kuva-aineisto medialle:
Hanna Karppanen, kustantaja, Kustannusosakeyhtiö Parvs, hanna.karppanen@parvs.fi
Lisätiedot näyttelystä:
Milla Visuri, viestintäasiantuntija, Helsingin kaupunginmuseo, milla.visuri@hel.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat














Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Vapaa Taidekoulu – Taidemaalauksen opetusta 90 vuotta23.4.2025 11:29:08 EEST | Tiedote
Vapaa Taidekoulu perustettiin vuonna 1935 Maire Gullichsenin aloitteesta. Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Vapaa Taidekoulu on ainutlaatuinen ilmiö suomalaisessa taidehistoriassa ja merkittävä vaikuttaja Suomen taide-elämässä. Nyt julkaistava historiateos valottaa koulun rikasta historiaa ja mielenkiintoisia vaiheita.
Parvs-kustantamon ja Serlachiuksen taidekirjat vuonna 202510.4.2025 12:59:46 EEST | Tiedote
Parvs-taidekirjakustantamon ja Serlachiuksen taidemuseon tiivis julkaisuyhteistyö on jatkunut jo lähes vuosikymmenen, ja sen tuloksena syntyneitä taidekirjoja on vuosina 2016–2025 ilmestynyt yhteensä jo yli 60. Tänä vuonna Parvs ja Serlachius julkaisevat yhdessä kahdeksan uutta teosta. Serlachiuksen monipuoliseen ja kunnianhimoiseen julkaisuohjelmaan kuuluu museon näyttelyitä dokumentoivia julkaisuja, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman teoksia esitteleviä julkaisuja, historiateoksia sekä vertaisarvioitua taidehistoriallista tutkimusta.
Esseekirja käsittelee sisällissodan unohdettuja naiskohtaloita Johanna Lecklinin taiteen kautta19.3.2025 10:12:18 EET | Tiedote
Kuvataiteilija ja tutkija Johanna Lecklin on viime vuosina tarkastellut teoksissaan tarinoita ja tarinankertomista – ja etenkin kertomuksia ja kuvia vuoden 1918 tapahtumista Suomessa. Nyt julkaistava esseekokoelma avaa Lecklinin taiteen kautta keskustelua historian tulkinnasta ja tarkastelee sitä, miten taiteessa voi lähestyä päivänpolttavia aiheita, jotka kumpuavat historiasta.
Edvard Richter -kirjallisuuspalkinto taidekriitikko Timo Valjakalle13.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Taideyhdistys on myöntänyt tämän vuoden Edvard Richter -kirjallisuuspalkinnon taidekriitikko Timo Valjakalle kirjasta Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä (Parvs 2024). Palkinto myönnetään ansiokkaasta kuvataidekirjasta tai -kirjoituksesta, ja palkintosumma on 10 000 euroa.
Uutuuskirja suomalaistuneen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin monipuolisesta tuotannosta3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Oliver Whitehead – Future Tense esittelee monialaisen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin (s. 1947) tuotantoa ja sen teemoja. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme