Elina Brotheruksen ennen näkemättömät teokset tuovat uuden näkökulman Alvar Aallon arkkitehtuuriin
”Etsin, teen, löydän – ja otan kuvia. En puutu tilaan, mutta ihmisen läsnäolo herättää sen.” – Elina Brotherus

Aalto2-museokeskuksessa avautuu lokakuussa Elina Brotheruksen näyttely Tila. Esillä olevat teossarjat on kuvattu vuosien 2019–2022 aikana kolmessa Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa: Alvar Aallon kotitalossa Helsingissä, Muuratsalon koetalossa Jyväskylässä sekä Paimion parantolassa. Elina Brotherus kuuluu tämän hetken kansainvälisesti tunnetuimpiin valokuvataiteilijoihin. Näyttelyn teokset nähdään nyt ensimmäistä kertaa.
Brotherus kertoo kiinnostuksensa arkkitehtuuriin saaneen alkunsa Alvar Aallon ranskalaiselle taidegalleristille suunnittelemasta yksityistalo Maison Louis Carrésta. Brotherus tutustui taloon kuvatessaan siellä näyttelyään varten vuonna 2015.
“Maison Louis Carré sai minut innostumaan arkkitehtuurista. Aallon arkkitehtuuri on mielestäni erityisen näyttämöllistä: siinä on paljon toisiinsa avautuvia näkymiä ja tilasarjoja, joihin on helppo sijoittaa työssäni keskeinen ihmishahmo”, Brotherus kertoo.
Brotheruksen Aalto-sarjat erottuvat perinteisestä arkkitehtuurivalokuvauksesta juuri esittämällä ihminen toimijana, tilan päähenkilönä.
VALOKUVIA KOLMESTA ALVAR AALLON KOHTEESTA
Brotheruksen näyttelyn varhaisin sarja Kesävieraita on kuvattu vuonna 2019 Muuratsalon koetalolla (1952–54), joka oli Alvar ja Elissa Aallon kesähuvila.
”Vaikka Aalto oli tuolloin jo hyvin tunnettu arkkitehti ja maailmankansalainen, hän suunnitteli itselleen todella yksinkertaisen ja vaatimattoman kesämökin. Siinä on jotain hyvin suomalaista ja liikuttavaa”, Brotherus kuvailee.
Teossarja Arkkitehdin talossa on kuvattu vuonna 2020 Alvar ja Aino Aallon kotitalossa (1935–36) Helsingissä, ja kolmas teossarja Paimion parantolassa (1929–33) vuonna 2022.
Brotherus kuvaa pääasiassa yksityiskodeissa, sillä häntä kiinnostaa dialogi tilan ja asukkaan kanssa. Tästä syystä Paimion parantolassa kuvattu teossarja on hänen tuotannossaan poikkeuksellinen.
”Paimio on kiinnostava paikka. Toisaalta se on Aallon arkkitehtuurin kansainvälinen läpimurto ja rohkea funkisrakennus väreineen ja muotoineen. Intiimiä mittakaavaa tuo kuitenkin se, että monille potilaille ja hoitajille parantola oli tosiasiallisesti koti useiden vuosien ajan”, Brotherus kuvailee.
Brotherus valitsee kuvauspaikkansa huolellisesti, mutta hän ei kuitenkaan suunnittele kuvia etukäteen.
“Tyypillisesti tulen paikalle mukanani kamera, kaksi linssiä sekä kassillinen vaatteita. En hanki kuviin erityistä puvustusta vaan valitsen omista vaatteistani sellaisia, jotka sopivat talon aikakauteen. Vaatteilla voin myös tuoda kuviin haluamiani värejä ja geometrisiä muotoja. Kuvat löytyvät spontaanisti paikan päällä: on ihanaa ja jännittävää ettei etukäteen tiedä mitä löytää.”
Elina Brotheruksen Tila-näyttely on esillä Aalto2-museokeskuksessa Jyväskylässä 27.10.2023 – 4.2.2024. Näyttely on osa ennennäkemättömän laajaa, temaattista näyttelykokonaisuutta Tila – Aika – Liike, joka on esillä Aalto2-museokeskusen lisäksi Jyväskylän taidemuseossa ja Galleria Ratamossa.
Elina Brotherus
Elina Brotherus työskentelee valokuvauksen ja liikkuvan kuvan parissa. Hänen työnsä on vaihdellut omaelämäkerrallisen ja taidehistoriallisen lähestymistavan välillä. Subjektiivisen kokemuksen, ihmishahmon ja maiseman sekä taiteilijan ja mallin suhteen tutkiminen on hänen viimeaikaisissa teoksissaan saanut rinnalleen leikkisää performatiivisuutta.
Brotherus asuu ja työskentelee sekä Helsingissä että Avallonissa Ranskassa. Hänen ensimmäinen kansainvälinen näyttelynsä oli vuonna 1997. Brotheruksen teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa, mm. Pompidou-keskuksessa Pariisissa, nykytaiteen museo Kiasmassa, Moderna Museetissa Tukholmassa, Serlachius-museoissa Mänttä-Vilppulassa ja Brooklyn Museumissa New Yorkissa. Brotherus on saanut työstään useita merkittäviä palkintoja. Tällä hetkellä hän työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen Taiteilijaprofessorina.
Aalto2-museokeskus on uusi arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtaamispaikka Jyväskylässä.
Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (1898−1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin - yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa - Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.
Mediatiedustelut:
Teemu Rahikka
press@aalto2.museum
puh. 044 799 5541
Näyttelytiedustelut:
Näyttelyintendentti Mari Murtoniemi
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi
puh. 040 355 9162
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö
The Alvar Aalto Museum’s main summer exhibition highlights Artek’s invisible masters9.4.2025 12:52:44 EEST | Press release
The exhibition showcases the band of gifted designers who worked at Artek over a period of more than 60 years. It puts the spotlight on key designers and lesser-known creators on whose drawing boards unforgettable classics of Artek and Finnish design were born.
Alvar Aalto -museon kesän päänäyttely nostaa esiin Artekin näkymättömät mestarit9.4.2025 12:30:21 EEST | Tiedote
Näyttely esittelee taitavan suunnittelijajoukon työtä ja tuotantoa yli 60 vuoden ajalta. Esiin nousee keskeisiä suunnittelijoita ja vähemmän tunnettuja tekijöitä, joiden työpöydältä on syntynyt Artekin ja suomalaisen muotoilun ikimuistoisia klassikoita.
Maire Gullichsen-priset 2024 till bildkonstnären Emilia Tanner26.3.2025 14:46:20 EET | Tiedote
Maire Gullichsen-priset för år 2024 har tilldelats bildkonstnären Emilia Tanner, som är känd för sitt ovanligt skickliga och subtila arbete. Maire Gullichsen-priset delas nu ut för elfte gången. Konstprisets summa uppgår till 10 000 euro.
Kuvataiteilija Emilia Tannerille Maire Gullichsenin palkinto 202426.3.2025 12:32:30 EET | Tiedote
Vuoden 2024 Maire Gullichsenin palkinto on myönnetty kuvataiteilija Emilia Tannerille, joka tunnetaan erityisen taidokkaasta ja hienovaraisesta työskentelystään. Nyt yhdennentoista kerran jaettavan Maire Gullichsenin palkinnon arvo on 10 000 euroa.
10th International Alvar Aalto Design Seminar – Checkpoint: themes and first speakers listed13.3.2025 16:12:07 EET | Press release
Checkpoint! How is the design heritage renewing itself? How will authentic and human design, crafts and cohabitation flourish in the age of AI?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme