Sosiologi Marika Jalovaara Työeläke-lehdessä: Työllisyydellä yhteys syntyvyyteen

Jaa

Hyvä koulutustaso ja vakiintunut asema ennakoivat etenkin miesten menestymistä perheellistymisessä. Työeläke-lehdessä sosiologian professori Marika Jalovaara osoittaa, mikä yhteys työllisyydellä on syntyvyyteen ja lapsihaaveiden toteutumiseen.

– Jos halutaan tukea perheellistymistä, pitäisi tukea myös näitä ihmisiä, joilla ei vielä ole perhettä, turkulaissosiologi Marika Jalovaara sanoo.
– Jos halutaan tukea perheellistymistä, pitäisi tukea myös näitä ihmisiä, joilla ei vielä ole perhettä, turkulaissosiologi Marika Jalovaara sanoo. Milka Alanen

Marika Jalovaaran (kuvassa) mukaan nyt eletään yksilökeskeistä aikaa. Erityisen vaikeaa perheellistyminen näyttäisi olevan matalasti koulutetuille miehille. Vieläkö duunarimies voi pärjätä parisuhdemarkkinoilla?

– Jos halutaan tukea perheellistymistä, pitäisi tukea myös näitä ihmisiä, joilla ei vielä ole perhettä, Jalovaara sanoo.

”En koskaan halunnut omaa lasta”

Työeläke-lehden keskiaukeaman visualisointi kertoo, kuinka matalasta syntyvyydestä on tullut maamme vitsaus. Suomeen syntyi viime vuonna alle 45 000 lasta.

Vapaaehtoisesti lapsettomuuden valinnut Riikka Jääskä kertoo Työeläke-lehdessä tarinansa ja antaa kasvot naiselle, joka ei ole koskaan aikonutkaan synnyttää lasta.

– Sterilisaatio on ollut elämäni parhaimpia päätöksiä, sen myötä sanouduin irti isosta määrästä lapsiin liittyvistä velvoitteista ja riskeistä, hän kertoo.

Miten tehdä maasta lapsiystävällinen?

Ikääntyvän Suomen väestönkehitys ja matalat syntyvyysluvut vetävät eläkepäättäjillä otsat kurttuun. Syytä onkin, sillä kolmannes 35-vuotiaista naisista on lapsettomia, ja samanikäisistä miehistä jo peräti puolet.

Suomessa on monta kuntaa, jossa vanhusväestöä on selvästi enemmän kuin lapsia. Luonnolliseen väestönlisäykseen ylsi vain 33 kuntaa.

Lehden Puheenaihe-palstalle Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta kiirehtii poliittisia päätöksiä, joilla syntyvyyttä ja lapsiperheiden asemaa parannetaan. Hän huomauttaa, että vanhemmuudella on todistetusti selvä vaikutus etenkin naisten työuriin ja palkkatasoon.

Työstään tykkäävillä pitkät työurat

Moni työstään tykkäävä nainen jatkaa työuraansa yli alimman vanhuuseläkeikärajan. Eläketurvakeskuksen ekonomisti Sanna Tenhunen osoittaa tutkimustietoon perustuen, että myöhäisempi eläkkeelle siirtyminen näyttää olevan yhteydessä myönteiseen käsitykseen työstä.

Lokakuussa käynnistyi Työeläke lehden lukijoiden tyytyväisyyttä mittaava kyselytutkimus. Kysely on avoinna 2.–16.10. Vastaa Työeläke-lehden lukijakyselyyn

Tutustu verkkolehteen Työeläkelehti.fi-palvelussa

Eläketurvakeskuksen Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje – ja saat lehden käsiisi ensimmäisten joukossa.

 

Lisätietoja:

toimituspäällikkö Anne Iivonen, 050 575 7134, anne.iivonen(at)etk.fi

päätoimittaja Tuovi Rautjoki, 045 138 6123, tuovi.rautjoki(at)etk.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lokakuun Työeläke-lehdessä teemana ovat syntyvyys ja väestönkehitys.
Lokakuun Työeläke-lehdessä teemana ovat syntyvyys ja väestönkehitys.
Lataa
– Jos halutaan tukea perheellistymistä, pitäisi tukea myös näitä ihmisiä, joilla ei vielä ole perhettä, turkulaissosiologi Marika Jalovaara sanoo.
– Jos halutaan tukea perheellistymistä, pitäisi tukea myös näitä ihmisiä, joilla ei vielä ole perhettä, turkulaissosiologi Marika Jalovaara sanoo.
Lataa

Linkit

Työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti

Työeläke-lehti on Eläketurvakeskuksen julkaisema työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläke-lehti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye