Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Tena-tuotteiden kotiinkuljetusasiakkaiden tietoturvaloukkauksen yksityiskohdat ovat tarkentuneet

Jaa

Tena-tuotteiden kotiinkuljetuspalveluissa on todettu tietoturvaloukkaus, jonka johdosta salassapidettäviä henkilötietoja on paljastunut sivullisille. Tietoturvaloukkaus koskee Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen asiakkaita, joille on tilattu Tena-tuotteita kotiinkuljetuksella. Pohde tiedotti asiasta ensimmäistä kertaa perjantaina 22.9.2023.

Tämänhetkisen tiedon mukaan tietomurron kohteena on yhteensä 632 henkilöä. Tietoturvaloukkauksessa ulkopuolinen taho on saanut haltuunsa seuraavia henkilötietoja: henkilön nimi, osoite, asiakasnumero, henkilötunnus ja tieto toimitetusta tuotteesta sekä palveluyksikkö. Osalla asiakkaista on paljastunut myös esimerkiksi puhelinnumero ja sähköpostiosoite.   

Pohde on yhteydessä murron kohteeksi joutuneisiin asiakkaisiin ja antaa ohjeita esimerkiksi tietojen kalasteluyritysten varalle.   

Hyökkäys kohdistui alihankkijaketjuun  

Tietomurto ei kohdistunut Pohteen omiin järjestelmiin, vaan alihankintaketjuun. Pohteen Tena-tuotteiden jakelun ja kotiinkuljetuksen hoitaa Oy Essity Finland Ab. Hyökkäys kohdistui Essity Oy:n käyttämän alihankkijan Westlog Oy:n palvelimelle.    

Pohteen tietojen mukaan Westlog Oy ryhtyi korjaaviin toimiin heti, kun se havaitsi tietomurron. Tietomurto on päättynyt Westlog Oy:n toimenpiteiden johdosta ja palvelun käyttö on nyt turvallista. Westlog Oy jatkaa tapauksen selvittämistä. Yritys on tehnyt ilmoitukset Kyberturvallisuuskeskukselle, tietosuojavaltuutetun toimistolle sekä rikosilmoituksen poliisille.  

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on tehnyt oman ilmoituksensa tietosuojavaltuutetun toimistolle 22.9.2023 ja selvittää tilannetta edelleen.   

Lisätietoa tietoturvaloukkauksen kohteeksi joutuneelle: https://tietosuoja.fi/jos-joudut-tietoturvaloukkauksen-kohteeksi   

Tietomurron uhriksi joutuneet voivat saada tukea ja käytännön neuvoja rikosuhripäivystyksestä. Palvelua tarjotaan maksutta esimerkiksi puhelimessa ja chatissa.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Hoidon jatkuvuusmalli Pohteella5.12.2023 16:05:20 EET | Tiedote

Hoidon jatkuvuuden ja hoito- ja palvelutakuun huomioiminen tarpeenmukaisten sosiaali- ja terveyskeskusten palvelujen järjestämisessä on yksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissuunnitelman 2023–2025 tavoitteista. Toimenpiteiden kautta rakennetaan hoidon ja palvelun jatkuvuuden malli osaksi sote-keskusta, sovitetaan yhteen paljon palveluja tarvitsevien hoito ja määritetään Pohteen alueen asukkaille omatyöntekijät ja heitä tukevat moniammatilliset tiimit.

Valtiovarainministeriöltä yksittäinen korjauspyyntö Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan – ohjelman sisältö hyväksyttiin sellaisenaan5.12.2023 09:46:17 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on hakenut valtiovarainministeriöltä lainanottovaltuutta vuodelle 2024 välttämättömien investointitarpeiden takia. Pohteelle myönnettiin lainanottovaltuus 19.10.2023 valtioneuvoston päätöksellä. Lainanottovaltuus on yhteensä 287,4 miljoonaa euroa. Ehtona lainanottovaltuudelle oli tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma, jonka aluevaltuusto hyväksyi 20.11.2023. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma toimitettiin valtiovarainministeriölle 21.11.2023. Valtioneuvoston päätöksen mukaan valtiovarainministeriö voi edellyttää ohjelman täydentämistä, jos on todennäköistä, että toimenpiteet eivät ole riittäviä lainanhoitokyvyn varmistamiseksi. Valtiovarainministeriö on esittänyt Pohteelle 4.12.2023 tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan liittyvän täydennyspyynnön. Täydennyspyynnössä ministeriö pyytää Pohdetta tarkentamaan vuodelle 2026 esitettyä arvioitua, laskennallista rahoituserää. Rahoituserä on jo poistettu talousarviokirjasta. Lisäksi Pohde täydentää tal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme