SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Miina Sillanpään perintöä vaalittava nykyaikanakin

Jaa

Haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien palvelujen ja tulonsiirtojen kehittäminen on nähtävä investointina tulevaisuuteen eikä pelkkänä budjetin kulueränä. Vahvojen on pidettävä heikompien puolta, sanoi varapuhemies Tarja Filatov (sd) puhuessaan Miina Sillanpään Seuran 60-vuotisjuhlaseminaarissa 29.9.2023 Helsingissä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Jukka-Pekka Flander Ei julkaisurajoituksia, kuvaajan nimi mainittava

Yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, naisten ja lasten sekä vanhusten aseman parantaminen, köyhyyden ja huono-osaisuuden vähentäminen ja palvelijattarien elinolojen kohentaminen olivat Miina Sillanpäälle sydämen asioita.

Miinan ajoista Suomi on ottanut monta askelta oikeudenmukaisempaan ja sosiaalisesti yhdenvertaisempaan suuntaan. Nykyaikana ja tulevaisuudessa me tarvitsemme entistä enemmän sosiaalista pääomaa, rajojen ylittämistä, demokratian ja osallisuuden vahvistamista, muistuttaa Filatov.

Koronan, sodan ja energiakriisin seurauksena Suomi on velkaantunut ja työllisyysasteemme alhaisempi kuin hyvinvointivaltion palvelujen rahoitus edellyttää. Siksi työllisyydellä on suuri merkitys hyvinvoinnillemme. Mutta Miinan hengessä on syytä vaalia myös työn laatua ja siitä saatavaa toimeentuloa, Filatov painottaa.

Vaikea tilanne on jo nyt johtanut eturyhmien väliseen kamppailuun voimavarojen jakamisesta. Kannattaa muistaa, että kaikkein kovimmin huutavilla ei välttämättä ole suurin hätä, sanoo Filatov.

Koronan jälkien ja Venäjän synnyttämän sodan seurauksia ei hoideta pelkällä talous- ja työllisyyspolitiikalla. Suomen visio ei voi olla velattomuus, vaikka velan taittaminen on välttämätöntä. Sosiaalipolitiikalla ja ihmisten hyvinvointiin liittyvillä asioilla on suuri merkitys, jotta päästään kestävään kasvuun, Filatov painottaa.

Paljon puhutaan siitä, että velkaa ei saa jättää lapsillemme. Velkaa on monenlaista. Rahavelka on vain yksi. Mielenterveysvelka tuhoaa nuoria elämiä. Ja huutaa tällä hetkellä toimivampia ratkaisuja. Osaamisvelka syö tulevaisuuden selviytymisen rakennuspalikoita.

Lapsilla ei ole varaa odottaa parempia suhdanteita tai kansantalouden parempaa kasvua. Jokaisella lapsella on oltava mahdollisuus harrastaa, käydä turvallista ja hyvää koulua, saada apua sairastuessaan, Filatov sanoo. 

Yleensä laman jälkeen käy niin, että ensin nousee talous, perässä paranee työllisyys, mutta sosiaalisen laman pitkä varjo vaikuttaa vielä kauan, muistuttaa Filatov.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tytti Tuppurainen Münchenin turvallisuuskonferenssin korkean tason kokoukseen1.12.2023 11:14:10 EET | Tiedote

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen on kutsuttu Münchenin turvallisuuskonferenssin (MSC) Elmaun strategiaretriittiin Saksan Baijeriin joulukuun 3.-5. päivinä. Tilaisuus on luottamuksellinen, korkean tason transatlanttinen tapaaminen, jossa keskustellaan intensiivisesti ajankohtaisesta turvallisuuspolitiikasta. Keskustelut ja osanottajalista ovat luottamuksellisia.

SDP:n Juha Viitala: Tarjolla aidosti pohjoismaisiin arvoihin pohjautuva työmarkkinamalli29.11.2023 18:40:35 EET | Tiedote

– Hallitus on poiminut rusinat pullasta niin sanotusta pohjoismaisesta työmarkkinamallista. Me SDP:ssä tarkastelemme asiaa laajemmin ja oikeudenmukaisemmin, emmekä napsi vain työnantajille maistuvia herkkuja. Tarjoamme reilummat ja oikeudenmukaisemmat työelämän rakenteet ja pidämme hyvinvointivaltion perustukset tukevasti paikoillaan jatkossakin, kiteyttää kansanedustaja Juha Viitala.

SDP:n Piritta Rantanen: Kotimainen ruoka on ruokaturvan tärkein kulmakivi29.11.2023 15:22:46 EET | Tiedote

SDP:n mielestä ratkaisut maatalouden kriisiin täytyy löytää markkinoilta, ei tukipolitiikasta. Kotimaisen ruokaturvan kannalta on oleellisinta, että koko tuotantoketju toimii. Tämä pätee myös elintarvikevientiin, jota olisikin edistettävä pitkäjänteisesti. Toimia elintarvikeviennin edistämiseksi ei löydy Orpon hallituksen listalta. Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Piritta Rantanen korostaa ruokaturvan tärkeyttä maatalouden edellytysten parantamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme