Jyväskylän yliopisto

Mittausteknologian avulla kehitetään hiihtotekniikkaa Vuokatissa

Jaa

Shuang Zhao testasi väitöskirjatutkimuksessaan uusien voima-antureilla varustetuttujen rullasuksien toimivuutta. Voimanmittausrullasukset tuovat uusia mahdollisuuksia hiihtotutkimukseen ja hiihtotekniikoiden kehittämiseen.

Shuang Zhao
Shuang Zhao

Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön ja VTT:n kanssa yhteistyössä toteutetun 2D-voimanmittausrullasuksen avulla on tarkoitus lisätä ymmärrystä hiihdon biomekaniikasta, joka on yksi tärkeimmistä hiihdon suorituskykyä parantavista tekijöistä. Yhdistettynä liikeanalyysiin ja sauvavoimamittauksiin voidaan esimerkiksi tutkia, kuinka hiihtäjän nopeus ja maaston kaltevuus vaikuttavat hiihdon biomekaniikkaan. Tavoitteena on tuottaa tietoa, joka auttaa hiihtäjiä ja valmentajia parantamaan hiihtotekniikoita. Shuang Zaon tutkimuksessa saatiin ensimmäisiä tuloksia uusilla suksilla. 

“Huomasimme, että juoksumaton kaltevuus ja nopeus vaikuttivat V2-luistelutekniikan eli Wassbergin tekniikan sykliominaisuuksiin eli frekvenssiin ja työnnön pituuteen. Sauvavoimien suhteellinen osuus kokonaisvastuksen voittamiseksi ei muuttunut kaltevuuden muutoksen myötä. Kuitenkin nopeuden muuttuessa sauvat vaikuttivat enemmän eteenpäin viemään voimaan eli propulsiovoimaan ja olivat tehokkaampia kuin sukset. Lisäksi jalkojen osuus kasvoi hieman nopeuden noustessa.” Zhao kertoo. 

Laitteita ja antureita, joilla voidaan mitata suksien voimia, on kehitetty useita, mutta mikään tähän mennessä kehitetyistä ei ole täydellinen. Vuokatin yksikössä on aiemmin kehitetty voimanmittaussuksien siteet, joita voidaan käyttää rullasuksilla ja normaaleissa suksissa. 

“Näiden aiempien siteiden tuoman lisäpainon ja korkeuden havaittiin kuitenkin vaikuttavan hiihtäjän suorituskykyyn. Siksi 2D-voimanmittausrullasukset suunniteltiin.” Zhao sanoo. 

Myös muilla hiihdon voimanmittauslaitteilla on haittapuolensa.  

“Esimerkiksi lumeen upotetussa voimanmittausjärjestelmässä liikkeen mittaus rajoittuu pienelle alueelle. Painepohjalliset sen sijaan vaikuttavat varsin vähän hiihtäjän suoritukseen, mutta voiman suuntaa niiden avulla ei pystytä määrittämään. Lisäksi mittaus saattaa olla epäluotettava, koska pohjalliset eivät välttämättä havaitse kaikkia jalan ja jalkineiden välillä siirtyviä voimia.” Zhao sanoo. 

“Olemme iloisia, että uusi 2D-voimanmittausrullasuksi todettiin käyttökelpoiseksi. Odotan innolla tämän voimanmittauslaitteen käyttöä tulevissa hiihtotutkimuksissa.” Zhao kertoo. 

Väitöskirja koostui neljästä osatutkimuksesta, joihin osallistui yhteensä 14 kokenutta juoksumattorullahiihtoon perehtynyttä hiihtäjää. China Scholarship Council ja Jyväskylän yliopisto tukivat tätä työtä. 

Shuang Zhaon väitöskirjan " Kinematic and kinetic characteristics of treadmill roller skiing and validation of force measurement roller skis " julkinen tarkistustilaisuus pidetään 6.10.2023 klo 12 Sokos hotelli Vuokatin auditoriossa (Kidekuja 2, Vuokatti). Professori Walter Herzog (University of Calgary, Canada) toimii opponenttina ja professori Vesa Linnamo (Jyväskylän yliopisto) kustoksena. Väitöstilaisuus on englanninkielinen. 

Shuang Zhao valmistui kasvatustieteiden kandidaatiksi Chengdu Sports Universitystä (Kiina) vuonna 2015 ja kasvatustieteen maisteriksi Pekingin urheiluyliopistosta (Kiina) vuonna 2018. Shuang Zhao on työskennellyt tohtoritutkijana liikuntatieteellisessä tiedekunnassa, liikuntateknologian yksikössä Vuokatissa, Jyväskylän yliopistossa tammikuusta 2019 alkaen. 

Lisätietoja: 

Shuang Zhao 
shuang.s.zhao@jyu.fi
+358(0)417971324

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Yhteismusisointi tarjoaa erityislaatuisen näkymän lapsen toimijuuden tarkasteluun1.12.2023 08:00:00 EET | Tiedote

FM Eveliina Stolp tutki väitöskirjassaan oppilaiden toimijuutta yhteismusisoinnissa opettajien ja oppilaiden kokemusten kautta. Tulokset antavat tärkeää tietoa siitä, kuinka yhteismusisointi ja tahdistumisen kokemus tarjoaa oppilaalle mahdollisuuden tunnistaa ja tutkia omia tapojaan osallistua ja toimia, mutta myös koko ryhmälle mahdollisuuden tutkia sosiaalisia suhteita sekä tapoja olla yhdessä puhuttuun kieleen perustuvan maailman tuolla puolen.

Hyväkuntoisilla nuorilla on pienempi riski sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksiin keski-iässä29.11.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa tehdyn laajan seurantatutkimuksen mukaan matala kestävyyskunto nuoruusiässä lisää riskiä sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntasairauksille keski-iässä. Naisilla matala kunto lisäsi verenpainetaudin, miehillä keskivartalolihavuuden riskiä. Tulokset osoittavat, että nuorten heikentyneellä kunnolla on merkittäviä pitkäaikaisvaikutuksia.

Väitös: Kuurot turvapaikanhakijat ovat haavoittuvassa asemassa suomalaisessa turvapaikkaprosessissa28.11.2023 01:00:00 EET | Tiedote

KM Nina Sivunen tutki väitöksessään kuurojen turvapaikanhakijoiden kokemuksia suomalaisessa turvapaikkaprosessissa. Tutkimuksessa nousi esille, että kuurot turvapaikanhakijat kokevat kommunikoinnin turvapaikkaprosessin aikana vaikeaksi yhteisen sujuvan kielen puuttuessa. Turvapaikkaprosessissa tehdään tärkeitä päätöksiä, joten on erittäin tärkeää ymmärtää ja tulla ymmärretyksi itseään koskevissa päätöksissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme