Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän Tutkijoiden yössä vieraili lähes 14 000 kävijää!

Jaa

Tutkijoiden yötä vietettiin Jyväskylän yliopistossa jälleen syyskuun viimeisenä perjantaina 29.9.2023. Tapahtumassa saatiin uusia tiede-elämyksiä, kokeiltiin itse tutkimuksen tekemistä sekä keskusteltiin innostuneiden tieteen tekijöiden kanssa. Mukana oli jälleen satoja tutkijoita eri aloilta.

Liikunnalla poljettiin valopyöriä Tutkijoiden yössä.
Liikunnalla poljettiin valopyöriä Tutkijoiden yössä.

Tutkijoiden yön erilaiset aktiviteetit keräsivät lähes 14 000 kävijää. Kävijäennätys tapahtumassa nähtiin vuonna 2019, jolloin kävijöitä oli noin 14 500. Muun muassa Agoran robotit, biologian raakut ja karhukaiset sekä liikunnan toiminnallinen ohjelma kiinnostivat yleisöä tänä vuonna.

- Yhteistyö Valon kaupungin kanssa oli yksi tärkeä tekijä mahtavassa kävijämäärässä. Upeat valoteokset olivat lisähoukutin kampukselle tuloon, viestintäpäällikkö Liisa Harjula kertoo. Yliopisto juhlii 160-vuotista historiaansa tänä vuonna. Juhlavuosi näkyi tapahtumassa mm. Seminaarinmäen päärakennuksen Älynväläys-videoteoksessa, joka kertoo Uno Cygnaeuksesta ja opettajankoulutusseminaarin perustamisesta Jyväskylään.

Tieteeseen tutustuttiin esimerkiksi työpajojen, tiedeluentojen ja laboratoriovierailujen kautta. Koululaisryhmien päiväohjelmaan osallistui yli 700 lasta. Suositut työpajat, kuten kemian CSI-rikospaikkatutkimus, varattiin hetkessä loppuun.

- Tutkijoiden yön ohjelma oli monipuolisuudessaan ja laajuudessaan ennennäkemätön. Tapahtuma onnistui herättämään uteliaisuutta nuorissa tutkijanaluissa ja tarjoili ahaa-elämyksiä myös perheen vanhemmille, Harjula kuvailee.

Tutkijoiden yö on vuodesta 2005 saakka järjestetty Euroopan laajuinen tiedetapahtuma, joka tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle.

Tänä syksynä Tutkijoiden yötä vietettiin Jyväskylän lisäksi Tampereella, Hämeenlinnassa, Helsingissä, Sodankylässä ja Oulussa.

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Liisa Harjula Jyväskylän yliopisto liisa.harjula@jyu.fi / 040 805 4403

www.jyu.fi/tutkijoiden-yo

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymä ei voi tapahtua ilman viljelijöitä, mutta viljelijöiden liikkumavara on vähäinen4.12.2023 11:11:10 EET | Tiedote

Valtaosa ruokajärjestelmän ympäristövaikutuksista syntyy maatiloilla, viljelijöiden valintojen seurauksena. Ruokajärjestelmän kestävyysmurros edellyttää siten viljelijöiltä muutoskykyä, mutta tämä muutoskyky on jo ennestään koetuksella maatalouden heikon kannattavuuden vuoksi. YTM Irene Kuhmonen tutki kauppatieteiden väitöskirjassaan maanviljelijöiden roolia kestävyyssiirtymän tekijöinä.

Alle kouluikäisistä lapsista yli puolet osallistuu ohjattuun liikuntaharrastukseen4.12.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston laaja pitkittäistutkimus osoittaa, että yli puolet varhaiskasvatusikäisistä lapsista osallistuu ohjattuun liikuntaharrastukseen, ja kouluikäisistä liikuntaharrastuksiin osallistuu jopa 75 prosenttia. Kolmen seurantavuoden aikana lasten liikuntaharrastuksien määrä lisääntyi noin viidenneksen, mutta alueellisia eroja esiintyi. Maaseudun ja Pohjois-Suomen lapsilla liikunnan harrastaminen lisääntyi vähiten.

Jyväskylän yliopisto tiivistää yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa palkkaamalla yhteisiä tohtorikoulutettavia tulevaisuuden osaamistarpeisiin1.12.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom, Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus ovat aloittaneet yhteistyön tohtorikoulutuksessa. Tavoitteena on yhteistuumin palkata yhteensä kuusi yhteistä tohtorikoulutettavaa yhteiskunnan, kiertotalouden ja yritysten luontojalanjäljen laskennan osaamistarpeeseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme