Vuoden Yrittäjyystutkimus -palkinto Kati Kouhia-Kuusistolle – pienyrittäjän ja tilitoimiston yhteistyössä paljon mahdollisuuksia

Jaa

Kati Kouhia-Kuusisto on palkittu Tampereen yliopistolle tekemästään väitöskirjatutkimuksesta, jonka tulokset auttavat yrittäjiä hyödyntämään taloustietoa päätöksenteossaan. Kouhia-Kuusiston mukaan moni pienyrittäjä hyötyisi kumppanista, joka voisi tarjota kirjanpidon rinnalla myös yritystalouden analyysia ja neuvontaa konkreettisessa muodossa.

Vuoden Yrittäjyystutkimus -tunnustuspalkinnon ovat myöntäneet nyt toista kertaa Boardmanin Liikkeenjohdollinen tutkimusryhmä (LJT), Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Perheyritysten liitto ja Keskuskauppakamari.

Kati Kouhia-Kuusiston palkittu väitöskirjatutkimus tarjoaa arvokasta tietoa pienyritysten talousjohtamisen haasteista ja kehityskohteista:

  • Pienyrityksissä taloustoimintojen pääfokus on yleensä lakisääteisissä kirjanpitotehtävissä, jotka on usein ulkoistettu esimerkiksi tilitoimistolle. Taloustietoa käytetään päätöksenteossa vain rajallisesti, vaikka pienyrittäjä sitä väitöskirjan mukaan arvostaakin.
  • Kouhia-Kuusisto korostaa tarvetta siirtyä kirjanpitopalveluissa kohti talouspalvelun seuraavaa tasoa, jolloin yrittäjälle voitaisiin tarjota enemmän valmiiksi analysoitua, konkreettista ja tulevaisuusorientoitunutta tietoa kirjanpidon vakioraporttien sijaan. Yrittäjän tietotarpeet ja johtamisnäkökulma tulisi nostaa vahvemmin esille myös ulkoistuskumppanien tarjonnassa ja tietojärjestelmissä.
  • Väitöskirjan kiinnostavat löydökset liittyvät myös osapuolten ennakkokäsityksiin: kirjanpitäjien arvion mukaan yrittäjät eivät olisi kiinnostuneita taloustiedosta – yrittäjät taas saattavat vähätellä kirjanpitäjän ymmärrystä laajemmasta yritystaloudesta. Kouhia-Kuusiston mukaan pienyrittäjän ja tilitoimiston välisessä asiakassuhteessa​ pitäisi panostaa nykyistä huomattavasti enemmän yhteisen ymmärryksen rakentamiseen ja yhteistyöhön. 


Tutustu väitöskirjatutkimukseen Tampereen yliopiston verkkosivuilla:
Management Accounting in Small Enterprises: Identifying and Overcoming the Challenges of Using Management Accounting Information Among Entrepreneurs
(Talousjohtaminen pienyrityksissä: Haasteiden tunnistaminen ja voittaminen talousjohtamistiedon käytössä yrittäjien keskuudessa).

Vuoden Yrittäjyystutkimus -tunnustuspalkinto myönnetään ansioituneelle yrittäjyystutkimukselle, joka on toteutettu suomalaisessa yliopistossa, korkeakoulussa tai tutkimuslaitoksessa. Kriteerinä valinnassa on tutkimustulosten käytännön hyödynnettävyys yritystoiminnassa. Palkinnon suuruus on 3 000 euroa, ja sen rahoittaa Yksityisyrittäjäin Säätiö.

Lisätiedot:
Boardman LJT:n hallituksen puheenjohtaja Satu Koskinen, satu.koskinen@boardman.fi, 040 189 1946
Tutkimuksen tekijä Kati Kouhia-Kuusisto, kati.kouhia-kuusisto@tuni.fi, puh. 050 523 2927

null
Kati Kouhia-Kuusisto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu ToivonenTiedottaja

Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen

Puh:040 821 2097satu.toivonen@ek.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Pk-vastuullisuusbarometri 2023: Vastuullisuus korostuu vienti- ja kasvuyritysten kilpailukeinona21.11.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Vastuullisuuden merkitys tunnistetaan jo varsin kattavasti Suomen pk-sektorin yrityksissä. Kuitenkin vasta puolet 10–250 hengen yrityksistä on asettanut vastuullisuuteen liittyviä tavoitteita. Vastuullisuustyön kehitysvaihe on sitä pidemmällä, mitä suuremmasta, kasvuhakuisemmasta ja vientivetoisemmasta yrityksestä on kyse, ilmenee EK:n teettämästä Pk-vastuullisuusbarometristä. Pk-vastuullisuusbarometri pureutuu 10–250 henkeä työllistävien työnantajayritysten näkemyksiin kattaen 455 pk-yrityspäättäjän vastaukset. Edellisen kerran Aula Research teki tutkimuksen kaksi vuotta sitten. Lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista pk-yrityksistä pitää vastuullisuutta merkittävänä asiana omassa liiketoiminnassaan. Vastuullisen toiminnan ensisijaisimpina motiiveina ovat organisaation arvot sekä asiakkaiden odotukset. Oma henkilöstö nähdään vastuullisuustyön tärkeimpänä osa-alueena, sisältäen työhyvinvoinnin, työturvallisuuden ja osaamisen kehittämisen kaltaisia alueita. Lähes yhtä vahvasti korostu

EK:n tietopaketti: vertailussa 8 Suomelle kiinnostavaa cleantech-markkinaa15.11.2023 08:04:00 EET | Tiedote

EK on laatinut kahdeksan maata kattavan vertailuanalyysin Suomen viennille keskeisistä cleantech-markkinoista ja niiden kilpailutilanteesta. Tiivis tietopaketti näyttää, kuinka puhtaan talouden investointi- ja innovaatioaalto etenee eri maissa – teknologiakehityksen, markkinakysynnän ja valtiontukien kiihdyttämänä. EK:n tuottama tietopaketti tarjoaa vertailutietoa seuraavista Suomen viennille keskeisistä cleantech-markkinoista: USA, Kiina, Intia, Saksa, Ranska sekä Ruotsi, Norja ja Tanska. Näiden kahdeksan maan rinnalla esitetään vastaavat faktat Suomen osalta. Aineisto tarjoaa vastauksia kolmeen kysymykseen: Mitä vientimahdollisuuksia kyseiset maat tarjoavat suomalaisille yrityksille, jotka kehittävät ratkaisuja vihreään siirtymään ja energiamurrokseen? Millä cleantech-aloilla maat ovat erityisen aktiivisia? Millä keinoin verrokkimaat houkuttelevat investointeja, huomioiden mm. valtiontuet ja verokannusteet? Tietopakettiin on tiivistetty mm. kunkin maan energiajärjestelmän erityispiir

KUTSU 21.11.: Pk-sektorin vastuullisuusbarometrin tulosjulkistus14.11.2023 08:10:00 EET | Kutsu

Aika: ti 21.11. klo 9–10 Toteutus: Teams Live Event -webinaari Hyvä toimittaja / toimitus Pk-sektorin yritysvastuusta on tullut yhä ajankohtaisempi puheenaihe niin julkisessa keskustelussa, asiakkaiden keskuudessa kuin lainsäädännön valmistelussa. Siksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK on teettänyt Aula Researchilla tutkimuksen, jossa pureudutaan nyt jo toista kertaa pk-yritysten vastuullisuuteen ja sen kehityssuuntiin. Fokuksessa ovat pk-sektorin työnantajayritykset. Tervetuloa tulosjulkistukseen etäyhteydellä: Mikä on yritysvastuutyön kehitysvaihe pk-sektorilla? Miten yrittäjät ja yritysjohtajat itse näkevät vastuullisuuden merkityksen bisnekselleen? Mihin vastuullisuuden osa-alueeseen panostetaan eniten? Miten pk-yritykset hyötyvät vastuullisuudesta? Mitkä ovat vastuullisuustyön suurimmat haasteet ja pullonkaulat? Mikä on kehityksen suunta - kuinka pk-yritysten vastuullisuustyö on kehittynyt verrattuna vuoden 2021 tuloksiin? Barotulosten ohella kuullaan yrityspuheenvuoroja (Alexander

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme