Momentum Kirjat

Uutuusrunoteos: Hullulla on paksut sormet

Jaa

Toimittaja Kirsti Kajanne on brändännyt kaksisuuntaisen mielialasairautensa. Tuloksena syntyi esikoisrunoteos Hullulla on paksut sormet, joka on julkaistu Momentum Kirjojen kustantamana. Runokirja on niin hullu, ettei se noudata edes sovinnaisuussääntöjä.

Kansi: Kirsti Kajanne
Kansi: Kirsti Kajanne

"Ihmiset kysyvät, onko runokokoelmassa kirjan niminen runo. Ei ole, miksi pitäisi?", naurahtaa runoilija Kajanne.

Hänellä on muutenkin tapana tehdä peppipitkätossumaisia tekoja, johtuneeko se siitä, että nainen on asunut 40 vuotta Tukholmassa.

Hulluus, selviytyminen ja rakkaus

Runoteos koostuu kolmesta osasta. Ensimmäinen osa käsittelee hulluutta varsin suorasukaisesti ja raadollisesti. Kajanne käyttää epäsovinnaisia vertauskuvia ja kuvailee hulluutta myös humoristisesti. Runot ovat yhtä yllättäviä kuin hulluus sinänsä. Kajanne on julkinen hullu, joka on tullut kaapista sairautensa kanssa.

"...Häviän kaukaisiin metsiin,

valkopukuinen sairaanhoitaja aloittaa etsinnät

ja minä esiliina ylläni pakenen enkelten lehtoon.

Siivet solmussa ne tekevät minulle tilaa unohtaa tämä

masurkka.

Pillereitä ja piikkejä lisää!

Tukkikaa koko suu!

Lauhkeana kuin lammas pakkaan säkkini

enkä koskaan enää murise."

Runoteoksen toinen osa keskittyy selviytymiseen, jossa luonnolla on suuri merkitys. Kajanne viettää pitkiä aikoja suvun mökillä Sammatissa, jossa hän on kirjoittanut paljon, myös runoja. Hänen runonsa syntyvät spontaanisti.

"Kirjoittaessani en tiedä, mitä seuraava säe tuo tulleessaan. Ne vain tupsahtavat alitajunnastani, siksi minulla on aina käsilaukussani pikku lehtiö ja kynä. Tosin ne kuuluvat myös toimittajan toimenkuvaan", selvittää pitkän linjan toimittaja ja valokuvaaja.

Hullulla on paksut sormet -teoksen kuvitus on Kajanteen taiteilemaa. Hänellä on ollut monia taidenäyttelyjä vuosien varrella.

"...On kesä ollut vaihteleva

kuin laulu tukkijätkistä, jotka putoavat koskeen.

Kovaa jyystämistä,

rehun pureskelua.

Tammat keväällä haasta ulos.

Oi se kiima!

Hakojen ylitys,

esteiden alitus.

Mahalleen laskeudut.

Heinää korvista,

hiekkaa turvassa,

muistin menetys..."

Runokirjan kolmannessa osassa rakkaudella on suuri rooli. Runot vievät lukijan riemulliseen rakkauteen ja rakastamisen vaikeuden syövereihin.

"...Rinnoillani tähdet, huulillani kupoli.

Kiven sirut putoilevat rantahiekkaan

Voikukkia, mutta enää en odota,

enää en pety ja odota.

Kajakissa kaunis tuikku.

Sykleissä tämä elämä.

Eteenpäin."

Runokirja on hyvin henkilökohtainen ja rohkea teko. Runot ovat provosoivia sähköshokkikuvauksineen. Teos on myös vertaistuen ja toivon kipinä samasta sairaudesta kärsiville. Hulluus on edelleen tabu yhteiskunnassa niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Kajanne on sairastanut lähes koko aikuisikänsä kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja noussut aina ahdingosta.

Kirjan lopussa on mielenkiintoinen epilogi, jossa kirjailija kertoo elämästään.

KAJANNE, KIRSTI: Hullulla on paksut sormet
118 sivua
Nidottu, pehmeäkantinen
ISBN: 9789527553404
Ilmestymisaika: Syyskuu 2023

Arvostelukappaleet, pressikuvat ja haastattelupyynnöt

Lähetämme pyynnöstä arvostelukappaleen teoksesta joko painettuna tai sähköpostitse. Arvostelukappalepyynnöt, haastattelupyynnöt sekä tiedustelut pressikuvista voi lähettää osoitteeseen info@momentumkirjat.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kansi: Kirsti Kajanne
Kansi: Kirsti Kajanne
Lataa
Kirsti Kajanteen kuva © Marjatta Nenander
Kirsti Kajanteen kuva © Marjatta Nenander
Lataa

Linkit

Momentum Kirjat

Suotie 15
05200 Rajamäki

Momentum Kirjat on kotimainen kirjankustantamo. Julkaisemme elämäkertoja, historiikkeja sekä kauno- ja tietokirjallisuutta kustanteina ja palvelukustanteina.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Momentum Kirjat

Virkistysiltapäivä on romaani työroolien muutoksesta yhden iltapäivän aikana24.11.2023 16:00:00 EET | Tiedote

Janne Nevalan romaani Virkistysiltapäivä on julkaistu Momentum Kirjojen kustantamana. Metsäkylän kunnan virkistysiltapäivä saa uuden käänteen, kun osa työntekijöistä saa tarpeekseen Luontopäivän ohjelmasta ja lähtee omille teilleen. Kapinanelikon mukana kulkee Johanna, juuri paikkakunnalle muuttanut laitoshuoltaja. Tragikoomisen vaelluksen aikana uusien tuttavuuksien roolit ja keskinäiset suhteet vaihtelevat. Kuka johtaa ja kenen työ on tärkeää? Virkistysiltapäivä on Janne Nevalan kuudes romaani. Teoksesta Kylän halki virtaa joki sanottua: "Nevalan ilmaisu on aistimuksellista ja samalla lakonista tyyliin, joka tuo mieleen Antti Tuurin kerronnan. " Marja-Riitta Vainikkala, Kaleva NEVALA, JANNE : Virkistysiltapäivä 186 sivua Nidottu, pehmeäkantinen ISBN 978-952-755-324-4 Arvostelukappaleet, pressikuvat ja haastattelupyynnöt Lähetämme pyynnöstä arvostelukappaleen teoksesta joko painettuna tai sähköpostitse. Arvostelukappalepyynnöt, haastattelupyynnöt sekä tiedustelut pressikuvista voi läh

Tietoteos "Kuka kouluttaa ketä?" tuo esiin delfiininkouluttajan ainutkertaisen näkökulman24.11.2023 14:15:00 EET | Tiedote

Kai Mattssonin tietokirja Kuka kouluttaa ketä? on julkaistu Momentum Kirjojen kustantamana. Teos kertoo kiehtovalla tavalla ja käytännönläheisesti eläinten kouluttamisesta. Kirjan kirjoittaja Kai Mattsson on tehnyt eläinten kouluttajana vuosikymmenten työuran. Suuri yleisö tuntee hänet erityisesti delfiinien kouluttajana, minkä kirja tuo esiin eläinten kouluttamisen koko kirjon sekä kirjoittajansa pitkän kokemuksen että käyttäytymistieteellisten lakien valossa. Kaikkein tärkeintä on kirjoittajan ajattelun mukaan eläimen antamien viestien kuunteleminen. MATTSSON, KAI : Kuka kouluttaa ketä? 242 sivua Nidottu, pehmeäkantinen ISBN 978-952-755-392-3 Ilmestymisaika: Lokakuu 2023 Arvostelukappaleet, pressikuvat ja haastattelupyynnöt Lähetämme pyynnöstä arvostelukappaleen teoksesta joko painettuna tai sähköpostitse. Arvostelukappalepyynnöt, haastattelupyynnöt sekä tiedustelut pressikuvista voi lähettää osoitteeseen info@momentumkirjat.fi.

Katri Lehtisen romaani kertoo pienen pojan elämästä sotalapsena Ruotsissa20.11.2023 14:30:00 EET | Tiedote

Katri Lehtisen romaani Olavi – sotalapsi on julkaistu Momentum Kirjojen kustantamana. Romaani kertoo 8-vuotiaasta suomalaisesta Olavista, joka lähetään sotalapseksi Ruotsiin 1942 vastoin hänen omaa tahtoaan. Mukaan Olavin turvaksi lähtee uudesta kodista innoissaan oleva Hilma-sisko. Matkalla he kohtaavat vaaroja, kuten viholliskoneiden hyökkäyksiä ja laivan juuttumisen jäiden keskelle. Olavin vastoinkäymiset jatkuvat, kun sisarukset erotetaan toisistaan ja Olavin sopeutuminen Ruotsiin ei tahdo onnistua. Romaanin keskeisiä teemoja ovat eri kielien ja kulttuurien välissä selviytyminen sekä sota-ajan aiheuttamien traumojen käsittely. Katri Lehtinen pyrkii romaanillaan muistuttamaan, että elämässä on aina toivoa ja vaikeuksien voittaminen on mahdollista eikä periksi kannata antaa. LEHTINEN, KATRI : Olavi – sotalapsi 326 sivua Sidottu, kovakantinen ISBN 978-952-755-375-6 Ilmestymisaika: Marraskuu 2023 Arvostelukappaleet, pressikuvat ja haastattelupyynnöt Lähetämme pyynnöstä arvostelukappale

Tietoteos "Miltä vanhuus tuntuu?" tuo esiin autenttisia kokemuksia elämänvaiheesta16.11.2023 07:30:00 EET | Tiedote

Anja Kallion tietoteos Miltä vanhuus tuntuu? on julkaistu Momentum Kirjojen kustantamana. Tietoteos tuo tuo esiin vanhuuttaan elävien kokemuksia kuvitusten elävöittämänä. Kertomusten tavoitteena on vertaistuen ohella viestiä nuoremmille ikäpolville, että vanhuksetkin kuuluvat siihen samaan jatkumoon, jota elämäksi kutsutaan. Heillä on yhtä lailla tunteita, ajatuksia ja jopa unelmia. Ulkoinen minä muuttuu vanhetessa ja henkiset sekä fyysiset voimavarat heikkenevät, mutta ihan jokainen hetki elämässä on arvokasta aikaa.Anja Kallio tuo teoksessaan vanhusten äänen kuuluviin kaunistelematta ja huumoria unohtamatta. - No niin, kunta on päättänyt siirtää sinut virallisesti kotihoidon piiriin. - Mitä se merkitsee minulle tässä tilanteessa? - Oikeastaan aika vähän. Samat henkilöt käyvät katsomassa, mutta laskutus nousee. KALLIO, ANJA : Miltä vanhuus tuntuu? 164 sivua Nidottu, pehmeäkantinen ISBN 978-952-755-370-1 Ilmestymisaika: Lokakuu 2023 Arvostelukappaleet, pressikuvat ja haastattelupyynnöt

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme