Akkukemiasta kärkiala kaupunkien yhteistyöllä
Liikenteen ja yhteiskuntien sähköistäminen on matkalla kohti tavoitetta hiilineutraaliudesta. Akkukemian innovaatioita tarvitaan akkujen keston parantamisessa, raaka-ainesaatavuuden ratkaisemisessa sekä sähkön varastoinnin kehittämisessä. Kokkola on profiloitunut akkukemian osaamisen kärkipaikaksi, jonka teollinen ympäristö on toimintaa tukevaa.

- Kaikki tuotteet, joissa on akku, sisältävät ainesosia, joita tuotetaan täällä Kokkolassa. Kotimaisen akkukemian osaamisen tuominen yhteen lisää kasvumahdollisuuksia kotimaassa ja avaa ovia kansainväliseen yhteistyöhön, Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg kertoo.
Kokkolan kaupunki lähtee nyt vetämään päätoteuttajana Innokaupunkien vetovastuuhanketta akkukemian arvoketjun vahvistamiseksi. Akkukemian vetovastuuhanke pohjautuu kansalliseen akkustrategiaan 2025 ja sen kansallisiin visioihin ja tavoitteisiin akkuarvoketjussa.
Hankkeessa kehitetään akkuarvoketjun alkupään osaamista. Yhteistyötä edistetään yhdessä Vaasan, Porin, Turun, Lappeenrannan, Jyväskylän ja Kuopion kanssa. Toisissa kaupungeissa korostuu akkukemian kierrätys, toisissa teollisuusaluenäkökulma tai vesien käsittely.
Tarkoitus on välttää päällekkäistä tekemistä ja erottaa alueiden erityisosaaminen, jota voidaan yhteistyöllä hyödyntää laaja-alaisesti sekä tavoitella kansallista ja kansainvälistä näkyvyyttä. Tämä lisää investointeja, yritysten vetovoimaa ja työvoiman saatavuutta.
- Tunnistamme verkostomaisen vallan voimistumisen olevan megatrendi, joka vaikuttaa niin arvo- kuin toimitusketjuissa. Meiltä vaaditaan yhteisen kokonaiskuvan luomista sekä tekemisen jatkuvaa ja kokonaisvaltaista parantamista, summaa syyskuun alussa hankkeen projektipäällikkönä aloittanut Hannu-Pekka Pukema.
Viikolla 47 järjestettävä Kokkola Material Week toimii osaltaan erinomaisena alustana aloittaa sekä yhteistyön tiivistäminen että verkoston kaikkien toimijoiden välisen dialogin lisääminen.
Akkukemian vetovastuuhanke
• Toteutusaika: 1.8.2023-31.7.2025
• Kokonaiskustannukset: 259 188 €
• EAKR- ja valtion tuen osuus: 194 390 €
--
Innokaupungit saivat vuonna 2022 kaksi miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston varoja ylialueellisiin vetovastuuteemoihin. Innokaupungit toteuttavat EU:n kestävää kaupunkikehittämistä Suomessa.
Akkukemia on yksi Innokaupunkien kuudesta vetovastuuteemasta. Temaattinen yhteistyö tuo kaupunkien voimavaroja yhteen ja edistää hyvien käytäntöjen leviämistä ja kansainvälistä yhteistyötä ja investointeja. Innokaupungit tukevat innovaatioita, soveltavaa tutkimusta ja kokeiluita. Innokaupungit ovat olemassa luodakseen ihmisille, yrityksille ja muille organisaatioille mahdollisuuksia kehittyä ja kehittää, tulla yhteen ja ideoida.
Yhteyshenkilöt
Hannu-Pekka Pukema
Projektipäällikkö, Kokkolan kaupunki
Hannu-Pekka.Pukema@kokkola.fi
040 8065912
Tietoja julkaisijasta
Pirkanmaan liitto koordinoi Suomessa kestävää kaupunkikehittämistä yhteistyössä kaupunkien ja maakuntien liittojen, työ- ja elinkeinoministeriön sekä Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa vuosina 2021-2027.
Pirkanmaan liitto koordinoi ekosysteemisopimuksiin liittyvää toimintaa ja Etelä-Savon ELY-keskus valtakunnallisen innovaatio- ja osaamisverkostot -teeman toteutusta. Koordinaatio käynnistyi vuoden 2022 alussa.
www.pirkanmaa.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan liitto
Uudistuvan teollisuuden vaihemaakuntakaavan tavoitteista pyydetään pian palautetta28.4.2025 13:00:43 EEST | Tiedote
Pirkanmaa tarvitsee Läntisen vienti-Suomen veturina uudistuvaa teollisuutta. Uudet teollisuuden investoinnit edellyttävät riittävästi soveltuvia sijaintipaikkoja. Kasvumaakunnassa niitä on vaikeaa löytää, siksi aluevarauksia tuleekin tarkastella koko maakunnan tasolla riittävän ajoissa.
Pirkanmaa ja Keski-Suomi edistävät tulevaisuuden käyttövoimaratkaisuja22.4.2025 09:07:55 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ja Keski-Suomen julkaiseman selvityksen mukaan sähköistyminen ja vedyn käyttö ovat keskeisessä roolissa fossiilisten polttoaineiden korvaamisessa.
Länsi-Suomen maakunnat: Junaliikenteen kilpailutuksia valmisteltaessa on välttämätöntä kuunnella kuntia ja alueita11.4.2025 09:31:48 EEST | Tiedote
Pirkanmaan alueella ostoliikennettä on nykyään sen joka ilmenemismuodossa. Suunnitelmia selkeästi nykyistä kattavammasta taajama- ja lähijunaliikenteestä on paljon. Millaisia liikennekokonaisuuksia tulevina vuosina kilpailutetaankaan, on rahoitusvastuun oltava lähtökohtaisesti valtiolla.
Koko maakunnan tarpeita tukeva verkostoyhteistyö näkyy johdonmukaisesti Pirkanmaan liiton toiminnassa7.4.2025 13:53:42 EEST | Tiedote
Pirkanmaalainen yhteistyö on luontaisesti mutkatonta ja tilannekuvan jakaminen erilaisten sidosryhmien kanssa on entisestään tiivistynyt. Hyvänä esimerkkinä tästä on laaja maakunnallinen vaikuttamistyö. Kuntien kanssa käydään vuoropuhelua säännöllisesti eri tehtäväalueilla.
Maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan elonkirjon ja energian vaihemaakuntakaavan7.4.2025 13:34:42 EEST | Tiedote
Pirkanmaan elonkirjon ja energian vaihemaakuntakaava on hyväksytty Pirkanmaan maakuntavaltuuston käsittelyssä maanantaina 7.4.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme