Kirjapaja

Aino Juusola: Ylisukupolviset tarinat ja ajattelutavat läpivalaisussa

Jaa

”Jos vain tietäisin, mistä oireeni johtuvat” on tuttu lause psykologi ja psykoterapeutti Aino Juusolan vastaanotolla. Nyt Juusola on kirjoittanut kirjan, joka hakee kysymykseen laajempaa vastausta. Uusi Taakka vai turva? Mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta -teos käsittelee ylisukupolvisia tarinoita, ajattelutapoja ja taakkoja, joita jokainen ihminen kantaa mukanaan, halusi tai ei.  

Kirjan keskeisin käsite on tarina. Tarinoilla on voima sitoa ihmisiä, perheitä ja sukuja yhteen, rakentaa identiteettejä, tuoda turvaa, tarjota selviytymiskeinoja ja luoda vahvaa minäkuvaa.
Kirjan keskeisin käsite on tarina. Tarinoilla on voima sitoa ihmisiä, perheitä ja sukuja yhteen, rakentaa identiteettejä, tuoda turvaa, tarjota selviytymiskeinoja ja luoda vahvaa minäkuvaa.

Juusola yhdistää tutkittua tietoa arkielämän esimerkkeihin ja antaa lukijalle erilaisia käytännön harjoituksia aina elämänjanan piirtämisestä hengitys- ja voimavaraharjoituksiin. Sukupolvien kuormaa lähestytään teemoittain ja käsittelyssä ovat muun muassa taakkasiirtymät, vanhemmuus, kiintymyssuhteet, ylisukupolvinen häpeä ja minätarinoiden uudelleenkirjoittaminen. Kirja on suunnattu jokaiselle omasta elämäntarinastaan tai ylisukupolvisista taakoista kiinnostuneelle ja on hyvä apuväline esimerkiksi erilaisissa terapiatyöskentelyissä.

Kirjan keskeisin käsite on tarina. Tarinoilla on voima sitoa ihmisiä, perheitä ja sukuja yhteen, rakentaa identiteettejä, tuoda turvaa, tarjota selviytymiskeinoja ja luoda vahvaa minäkuvaa. Toisaalta kantamamme tarinat ovat myös taakka: ihmisen mukana kulkee aina ylisukupolvisia, usein hankalasti tunnistettavia ajattelu- ja toimintatapoja, joista on harmia itselle ja muille.

Ongelma mukana kulkevissa tarinoissa on usein siinä, ettei niitä tule ajatelleeksi tai käsitelleeksi. Moni voi myös kokea niiden käsittelyn vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi. Näin ei tarvitse olla, vaan kirjoittaja rohkaisee monin käytännön – myös omasta elämästään nousevin – esimerkein tuomaan valoon kunkin omia minätarinoita.

Kirjan mukaan omien minätarinoiden valaisemisella ja tarkastelulla on monia hyödyllisiä vaikutuksia. Kun sukupolvelta seuraaville siirtyneitä tarinoita alkaa ymmärtää, niiden elämää dominoiva vaikutus heikkenee. Kun näkymätön taakka saa nimen, sen painolasti vähenee. Parhaassa tapauksessa taakka voi muuttua jopa turvaksi tai ainakin olla vähemmän haitaksi.

Juusolan mukaan oleellista on ymmärtää, että ihminen ei ole yhtä kuin hänen kokemuksensa ja tarinansa. Minuus ei katoa, vaikka tarinoita muuttaa tai tulkitsee uudelleen. Jos minuus on huone, tarinat ovat sen huonekaluja. Niiden vaihtaminen on työlästä, mutta joskus työ on vaivan arvoista.

Aino Juusola on trauma- ja kriisiterapiaan erikoistunut psykologi ja psykoterapeutti. Hän on julkaissut aiemmin teoksen Jutellaanko. Miten käsitellä lapsen kanssa vaikeita asioita? (2021).

Aino Juusola, Taakka vai turva? Mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta Kirjapaja 2023. 263 s. Kansi Tiia Javanainen. ISBN 978-952-354-655-4. Kl 14.8/17.3. Ilmestyy lokakuussa 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kirjan keskeisin käsite on tarina. Tarinoilla on voima sitoa ihmisiä, perheitä ja sukuja yhteen, rakentaa identiteettejä, tuoda turvaa, tarjota selviytymiskeinoja ja luoda vahvaa minäkuvaa.
Kirjan keskeisin käsite on tarina. Tarinoilla on voima sitoa ihmisiä, perheitä ja sukuja yhteen, rakentaa identiteettejä, tuoda turvaa, tarjota selviytymiskeinoja ja luoda vahvaa minäkuvaa.
Lataa
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

”Tyttö ansaitsee tulla näkyväksi juuri sellaisena, kuin hän on”18.1.2024 08:17:00 EET | Tiedote

Nykyajan tytöt sisäistävät samat normit kuin heidän esiäitinsä sata vuotta sitten, vaikka tyttöjen elinympäristö on muuttunut valtavasti. Näin kiteyttää lastenpsykiatri ja psykoterapeutti Riikka Riihonen kirjassaan Täysillä tyttö – Miten tukea itsetuntoa ja muita asioita, joita tytön vanhemman on hyvä tietää. Riihonen toteaa, että nyt on korkea aika kyseenalaistaa ja päivittää tyttöjen kasvatukseen ja tyttöyteen liittyviä uskomuksia.

Arto Teronen ja Jouko Vuolle: Kiveen hakattujen nimien takana on elämän suloisia ja katkeria makuja15.11.2023 07:50:00 EET | Tiedote

Hautakivi on kylmä ja hiljainen. Kun ihminen kuolee, hänen nimensä hakataan kiveen, mutta nimen takana on elettyä elämää: lämpöä, piinkovia pyrkimyksiä, kipeitä kyyneleitä ja onnen hetkiä. Urheilijan koko elämä ansaitsee tulla nähdyksi, eivät vain tärkeimmät mitalit. Näin tehdään Arto Terosen ja Jouko Vuolteen Kiveen hakatut -kirjasarjassa, jonka yhdeksäs osa Urheilijoiden voittoja ja tappioita (Kirjapaja) on juuri ilmestynyt. Edesmenneiden urheilijoiden läheisiä haastatelleet pitkän linjan urheilutoimittajat piirtävät kohteistaan kokonaista ja inhimillistä kuvaa. ”Olemme saaneet kieltämättä erikoisella tavalla olla mukana lähes kahdensadan ihmisen elämässä ja kuolemassa”, he toteavat kirjan esipuheessa työstään kirjasarjan parissa. Uudessa kirjassa tutustutaan kahdenkymmenen edesmenneen urheilijan elämään.

Reijo Laatikainen: Tutkitun tiedon avulla kohti terveempiä ruokailutottumuksia9.11.2023 08:19:00 EET | Tiedote

”Tämän kirjan tarkoitus ei ole luoda hypeä yhdestäkään ruuasta”, kirjoittaa ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen uudessa teoksessaan Terveellistä! 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä. Hyvinvoinnin ja ravitsemuksen kentällä avuntarjoajia on laidasta laitaan ja erilaisia ”superruokia” esitellään usein ratkaisuina ongelmiin. Tässä kirjassa seisotaan tukevasti maan kamaralla ja Laatikainen kirjoittaakin antavansa vain sellaisia suosituksia, jotka perustuvat tutkittuun tietoon ja joita voi helposti ostaa lähikaupasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye