Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kuntien lakisääteiset ehkäisevän päihdetyön rakenteet pysyneet melko ennallaan Länsi- ja Sisä-Suomessa

Jaa

Aluehallintovirastot ja THL tekivät huhti-toukokuussa valtakunnallisen kyselyn ehkäisevästä päihdetyöstä. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella vahvimmat ehkäisevän päihdetyön rakenteet ovat Pohjanmaan hyvinvointialueen kunnissa. Eniten kehitettävää ehkäisevän päihdetyön rakenteissa on Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen kunnissa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen 85 kunnasta kyselyyn vastasi 83 kuntaa. Kyselyn mukaan:

  • Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö (joko kunnallinen tai seudullinen) löytyi 79 kunnasta, eli 93 prosentista alueen kunnista. Yhdyshenkilötilanne Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella on kokonaisuutena parantunut vuoden 2020 kyselystä, jolloin yhdyshenkilö löytyi 88 prosentista kuntia.
  • Ehkäisevän päihdetyön järjestämistä koskevan lain mukainen ehkäisevästä päihdetyöstä vastaava toimielin on nimetty 67 kunnassa eli 79 prosentissa alueen kunnista. (73 % / 2020)
  • Ehkäisevää päihdetyötä toimeenpaneva monialainen työryhmä on 74 kunnassa eli 87 prosentissa alueen kunnista. Tämä on pysynyt hyvin samalla tasolla vuoden 2020 kyselyyn verrattuna, jolloin toimeenpaneva monialainen työryhmä löytyi 70 kunnassa (82 %).
  • Lisäksi 78 kuntaa eli 93 prosenttia kunnista ilmoittaa laatineensa suunnitelman, joka sisältää ehkäisevän päihdetyön. (94 % / 2020)
  • Koko maan tuloksiin verrattuna yhdyshenkilöitä on nimetty hieman harvemmin. Ehkäisevän päihdetyön toimielimen osalta tilanne on hyvin sama kuin koko maassa yleisesti. Monialaisen työryhmän ja suunnitelman osalta tilanne on Länsi- ja Sisä-Suomessa hieman parempi kuin koko maassa.

Vahvat ehkäisevän päihdetyön rakenteet tukevat toiminnan johtamista, pitkäjänteisyyttä ja työn sujuvuutta. Rakenteiden lisäksi tarvitaan myös riittävää resursointia, monialaisia ja motivoituneita toimijoita sekä konkreettisia toimia, joiden vaikutuksia seurataan ja arvioidaan.

Aluehallintovirastojen ja THL:n kysely toteutettiin keväällä 2023

THL ja aluehallintovirastot kartoittivat ehkäisevän päihdetyön tilaa ja rakenteita kunnille lähetetyllä kyselyllä vuoden 2023 keväällä. Aiempien vuosien tapaan kyselyllä kartoitettiin ehkäisevän päihdetyön rakenteita, eli ovatko kunnat nimenneet lakisääteisen ehkäisevästä päihdetyöstä vastaavan toimielimen, toimiiko kunnassa ehkäisevää päihdetyötä toimeenpaneva monialainen työryhmä, koordinoiko ehkäisevää päihdetyötä nimetty yhdyshenkilö sekä miten ehkäisevä päihdetyö on sisällytetty osaksi kuntien toiminnan suunnittelua. Raportissa esitetyt tulokset kuvaavat Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen kuntien ehkäisevän päihdetyön rakenteita huhti-toukokuussa 2023.

Ehkäisevän päihdetyön järjestäminen on kuntien lakisääteinen tehtävä. Aluehallintovirastot ohjaavat toimialueensa ehkäisevää päihdetyötä, suunnittelevat ja kehittävät sitä yhteistyössä muiden viranomaisten ja yhteisöjen kanssa sekä tukevat toimialueensa kuntia ehkäisevän päihdetyön toteuttamisessa ja kehittämisessä.

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon kiireettömässä hoitoon pääsyssä puutteita Pohteen alueella7.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (Pohde) kiireettömän perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon hoitoon pääsy ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti vuonna 2024. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston mukaan asiakkaat eivät ole päässeet hoitoon ns. hoitotakuuajan puitteissa. Aluehallintovirasto jatkaa Pohteen hoitoon pääsyn määräaikojen valvontaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye