Herea Oy

Tutkijat löytäneet uuden bakteerilahkon – mahdollinen avain biokaasutuotannon kehittämiseen

Jaa
  • Vastikään Darwinbacterialeksi nimetty lahko on yksi runsaimmin esiintyvistä biokaasua synnyttävässä mädätysprosessissa osallisena olevista mikro-organismien taksonomisista ryhmistä.
  • Löydön tekivät EU:n rahoittaman Micro4Biogas-projektin tutkijat. Tutkijat analysoivat 80 näytettä 45 biokaasulaitoksesta ympäri Eurooppaa. Analysoinnin tarkoituksena oli tutkia ja kehittää kyseisen uusiutuvan polttoaineen tuotantoa.
  • Löydöstä on tiedotettu tiedeyhteisölle kahdessa tutkimuksessa, jotka julkaistiin biologian alan ennakkojulkaisuarkisto bioRxiv:ssa. Tutkimukset odottavat vertaisarviointia.
Ilmakuva mädätysreaktoreista saksalaisessa biokaasutuotantolaitoksessa. Kuva: Julia Koblitz / Unsplash
Ilmakuva mädätysreaktoreista saksalaisessa biokaasutuotantolaitoksessa. Kuva: Julia Koblitz / Unsplash

Madrid, 12.9.2023 - Eurooppalaisen Micro4Biogas-tutkimushankkeen tutkijat ovat löytäneet ja määritelleet uuden bakteerien taksonomisen lahkon. Lahkon bakteerit erikoistuvat orgaanisen aineen hajottamiseen, mikä tekee niistä mahdollisen ratkaisun biokaasupolttoaineen tuotannon kehittämiseen. Darwinbacterialeksi nimetty lahko on yksi biokaasureaktoreissa runsaimmin esiintyvistä bakteereista, mutta sitä ei ole aiemmin tieteellisesti määritelty.

Löydön tekivät saksalaiset, espanjalaiset ja alankomaiset tutkijat, jotka tutkivat 80 näytettä hajoavasta orgaanisesta aineesta. Näytteet kerättiin 45:stä mittavan kokoluokan biokaasutuotantolaitoksesta Saksassa, Alankomaissa ja Itävallassa. Tutkijat sovelsivat DNA-sekvensointia näytteiden mikrobikoostumuksen tutkimiseen. Hämmästyttävää kyllä, Darwinibacteriales-lahkon jäseniä löytyi kaikista 80 näytteestä, biokaasulaitosten eroavaisuuksista ja välimatkoista huolimatta.

Tutkijat etsivät näytteistä keskeisiä mikrobiaalisia tekijöitä mädätysprosessilla. Mädätyksessä orgaaninen aine hajotetaan ja muunnetaan energiarikkaaksi biokaasuksi, jota voidaan käyttää polttoaineena. Prosessia pidetään mustana laatikkona, sillä useimpien mikro-organismien rooli ja dynamiikka jäävät tuntemattomiksi. Biokaasun tuotannon kehittäminen olisi energiateollisuudelle ratkaiseva muutos, sillä se edistäisi fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopumista ja riippumattomuutta tuontienergiasta. Mikrobiologisen tutkimuksen puute on kuitenkin hidastanut kehitystä.

”Tämä on hieno esimerkki tilanteesta, jossa löydös on koko ajan ollut aivan silmiemme edessä: asiasta, joka on elintärkeä biokaasun tuotannolle, mutta pysynyt tähän saakka tuntemattomana”, kertoo Manuel Porcar, espanjalaisen Valencian yliopiston Micro4Biogas-koordinaattori ja yksi tutkielman kirjoittajista. ”Työmme on tuonut päivänvaloon mikrobiaalisen jäävuoren huipun, joka on hyvin todennäköisesti avain biokaasun tuotannon kehittämiselle, mutta jota ei tähän saakka ole määritelty genomisella tasolla.”

Löydöksen myötä Micro4Biogas-konsortion tutkijat ovat valmiina luomaan erittäin tehokkaita mikrobiyhteisöjä biokaasua tuottavista mikrobeista. Tavoitteena on tehdä biokaasun tuotantolaitoksista vakaampia ja saavuttaa siten kannattava kaupallinen tuotanto ilman riippuvuutta tuista. Tämä edistää uusiutuvan energian käyttöä maailmanlaajuisesti.

Sivuutettu mikrobiryhmä

Jokaisen näytteen mikrobikannan koostumusta ja monimuotoisuutta ymmärtääkseen tutkijat suorittivat taksonomisen analyysin. Analyysissä sekvensoitiin yksi tietty geeni (16S rRNA -geeni) koko näytteelle. Tuloksia verrattiin referenssitietokantoihin, jotta saatiin selville näytteessä esiintyvät lajit tai taksonit sekä niiden suhteellinen yleisyys.

MBA03 oli aiemmin raportoitu muissa tutkimuksissa kasvattamattomaksi (ei laboratoriossa kasvatettava) bakteeriryhmäksi, mutta kukaan ei ollut kiinnittänyt siihen tarkempaa huomiota. ”Se havaittiin yleensä silloin, kun mädättäviä mikrobiomeja analysointiin 16s rRNA -geenin sekvensoinnilla”, kertoo Adriel Latorre, Darwin Bioprospecting Excellencen genomiikan yksikön johtaja ja yksi tutkimuksen kirjoittajista.

Jotta tätä tuntemattomaksi jäänyttä mikrobiryhmää saatiin tutkittua mahdollisimman tarkasti, tutkijat sekvensoivat täydellisesti 30 näytettä, joissa MBA03 oltiin varmuudella havaittu. "Hämmästyksemme oli suuri, kun kaikkien 30 näytteen täydelliset metagenomit oli analysoitu, eikä MBA03:a löytynyt niistä yhdestäkään. Tämä paljasti teknisen rajoituksen: tämän taksonin genomia ei löytynyt tietokannoista. Siitä hetkestä lähtien tavoitteemme oli selvä: eristää MBA03-genomi ja laatia siitä perusteellinen kuvaus", Latorre kertoo.

Fylogeneettiset ja fylogenomiset rekonstruktiot, joissa hyödynnettiin Micro4Biogasin tietokantaa, vahvistivat, että MBA03 muodostaa uuden lahkon. Lahko on taksonominen ryhmä, joka on taksonomisella tasolla lajin, suvun ja heimon yläpuolella. Uutta lahkoa kutsutaan nimellä Darwinibacteriales.

Tutkijat epäilevät, että uuden lahkon tietty heimo (Darwinibacteriaceae) toimii molemminpuolisessa yhteistyössä arkeonien kanssa. Arkeonit ovat toinen mikro-organismityyppi, joka on myös osallisena mädätyksessä. Nämä bakteerit tuottavat metabolisia yhdisteitä, joita arkeonit käyttävät metaanikaasun tuottamiseen. Epäily vastaa aiempia tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet yhteyden MBA03:n runsaan esiintymisen ja biokaasun tuotannon välillä. Jos tieto vahvistetaan, nämä bakteerit ovat erittäin lupaava kohde biokaasutuotannon lisäämiseen ja kehittämiseen tähtääville strategioille.

Projektille on myönnetty rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ilmakuva mädätysreaktoreista saksalaisessa biokaasutuotantolaitoksessa. Kuva: Julia Koblitz / Unsplash
Ilmakuva mädätysreaktoreista saksalaisessa biokaasutuotantolaitoksessa. Kuva: Julia Koblitz / Unsplash
Lataa

Linkit

Micro4Biogas

Micro4Biogas on EU:n rahoittama projekti (H2020, sopimusnumero 101000470), jossa kehitetään räätälöityjä mikrobiyhteisöjä biokaasun tuotannon lisäämiseksi.

Projektiin kuuluu 15 instituutiota (mm. yliopistoja, yrityksiä sekä paikallishallinto espanjalaisesta kaupungista, jonne on suunnitteilla huippuluokan biokaasulaitos) kuudesta eri maasta. Projektin tavoitteena on kasvattaa biokaasun tuotantoa sekä sen nopeutta, laatua ja uudelleentuottavuutta. Tarkoitus on lujittaa kyseisen uusiutuvan energian asemaa ympäristöllisesti, poliittisesti ja ekonomisesti validina vaihtoehtona.

https://micro4biogas.eu/

Finrenes Oy

Finrenes Oy on jäsenenä EU:n rahoittamassa Micro4Biogas-konsortiossa, joka kehittää biokaasun mikrobiyhteisöjä. Tavoitteena on parantaa bakteerien toimintaa biokaasutuotannossa ja siten tehostaa sitä. Vuonna 2013 perustettu, Tampereella sijaitseva Finrenes Oy on konsortion ainut pohjoismainen jäsen. Finrenes kehittää teknologiaa lignoselluloosapohjaisen ei-syömäkelpoisen biomassan, kuten puun ja oljen, käyttöön biometaanin tuotannossa. Lignoselluloosaa tullaan tarvitsemaan, jotta saavutetaan EU:n komission REPowerEU-suunnitelman tavoite korvata 35 miljardia kuutiota (BCM) venäläistä maakaasua Euroopassa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Herea Oy

Genombrott för Vasaföretaget Adiabatix: betydande leverans för kärnkraftverk till ett av världens största energibolag5.12.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Vasaföretaget Adiabatix har med sin franska partner Altrad ingått avtal gällande en betydande leverans till franska EDF, ett av världens största energibolag. Leveransen omfattar av Adiabatix utvecklade RMI-isoleringslösningar (Reflective Metallic Insulation), som är planerade för att förbättra kärnkraftverkens säkerhet. Adiabatix kommer att leverera RMI-isoleringslösningar till 20 kärnreaktorer i Frankrike. De första leveranserna sker år 2025 och projektet är klart i slutet av år 2030.

Vaasalaiselle Adiabatixille läpimurto: merkittävä ydinvoima-alan toimitus yhdelle maailman suurimmista energiayhtiöistä5.12.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Vaasalainen Adiabatix on sopinut yhdessä ranskalaisen partnerinsa Altradin kanssa merkittävästä toimituksesta yhdelle maailman suurimmista energiayhtiöistä, ranskalaiselle EDF:lle. Toimituksessa on kyse Adiabatixin kehittämästä RMI (Reflective Metallic Insulation) -eristeratkaisusta, joka on suunniteltu parantamaan ydinvoimaloiden turvallisuutta. Adiabatix toimittaa EDF:lle RMI-eristeratkaisut 20:een Ranskassa sijaitsevaan ydinreaktoriin. Ensimmäiset toimitukset tehdään vuonna 2025, ja projekti valmistuu vuoden 2030 loppuun mennessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye